loader
Foto

Noaptea Albă a Filmului Românesc la TVR3

Pe 26 februarie, debutează la TVR3 un adevărat festin al cinefililor: Noaptea Albă a Filmului Românesc. Protagonistul primei ediții este regizorul și producătorul Florin Șerban. | VIDEO

 

NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC

Noaptea Albă a Filmului Românesc este promisiunea făcută de TVR pasionaților de cinema, pentru ultima noapte de sâmbătă a fiecărei luni. Proiectul se va derula la TVR3 și aduce în atenția iubitorilor de film producții noi, cofinanțate de TVR.

În prima Noapte Albă a Filmului Românesc, se difuzează o integrală Florin Șerban: trei premiere (Neidentificat în regia lui Bogdan Apetri, film produs de Fantascope, casa de producție a lui Florin Șerban. scurtmetrajul Omul care nu a spus nimic și fragmente în premieră absolută din Hamlet), completate cu Box, Eu când vreau să fluier, fluier și primele două părți ale trilogiei Dragoste (Dragoste 1: Câine și Dragoste 2: America).

(w882) Florin Șe

Florin Șerban pe platoul de filmare, la Dragoste 2: America, credit foto - Fantascope.

De ce s-a născut proiectul Noaptea Albă a Filmului Românesc și de ce prima ediție îi este dedicată lui Florin Șerban?  Ce rol are astăzi TVR în lumea cinematografului românesc?

A răspuns Claudia Duca, producător TVR, coordonatoarea acestui program:

,,Filmul românesc nu are parte de cea mai bună expunere - nici atunci când nu e pandemie! În București există doar două săli care au reușit oarecum să aibă un conținut dedicat filmului european, filmului de autor. Banii investiți în promovare sunt extrem de puțini, iar atunci când trebuie să fii vizibil într-un multiplex, printre blockbustere, e o luptă pierdută.

Pe televiziuni, cele generaliste, semnele de audiență ale acestor filme nu permit, cele mai multe dintre ele, difuzarea în prime time. Pentru a respecta normele CNA, sunt programate pe spații aflate la limita extremă a prime time-ului sau în afara lui.

Un alt motiv pentru care a apărut acest proiect a fost nevoia de a construi evenimente în jurul filmului românesc. E o necesitate pe această piață bombardată de oferte. Împachetarea filmului românesc, pentru publicul larg și chiar și pentru cel cinefil, este importantă și poate oferi un plus de vizibilitate de care este nevoie.

Florin Șerban este unul dintre cineaștii curajoși ai cinematografiei de la noi. Este primul regizor care reușește să obțină premii importante cu un film care nu are tematică din zona comunistă (Eu când vreau să fluier, fluier - producție cu peste 30 de premii și nominalizări, printre care și două premii importante la Berlin). Mai este curajos pentru că lucrează foarte mult cu actori amatori. Are Școala de Actorie unde, cu metode de lucru cu care s-a intersectat la Columbia University, pregătește oameni simpli care reușesc apoi să construiască personaje puternice și relevante. Ce a făcut în Eu când vreau să fluier, fluier cu George Piștereanu, care atunci era licean, și cu grupul de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri din Tichileşti sau în Box cu Rafael Florea sunt exemple concludente.

(w882) Eu cand vr

Prim-plan: George Piștereanu în Eu când vreau să fluier, fluier

Un alt act de curaj și originalitate este ce a făcut Florin Șerban cu Hamlet, filmul pe care îl lansează în martie. O producție care are toate elementele unui film de groază, dar care este de fapt un film terapeutic - primul de acest gen din România.

TVR este singura televiziune care contribuie la fondul cinematografic - de 17 ani, neîntrerupt - cu 15% din veniturile pe care le încasează din publicitate. Difuzăm film românesc. Susținem sectorul de film independent din România (și nu numai) prin implicarea în producțiile de film documentar.

Pentru aceste filme, realizate în coproducție cu parteneri externi, avem un program care se derulează în ultima duminică a fiecărei luni pe canalul de YouTube al Arhivei TVR. Cei interesați de filmul documentar independent pot viziona, gratuit, timp de 24 de ore accesând canalul menționat anterior. Pe 27 februarie, începând cu ora 10:00, va fi online Afacerea Tănase. Leapșa pe murite în regia lui Ionuț Teianu, documentar cu elemente de film de suspans. Se împlinesc 40 de ani de când Nicolae Ceaușescu a ordonat asasinarea la Paris a lui Virgil Tănase și Paul Goma.”

***

Florin Șerban este regizor, scenarist, producător de film. A studiat film la Columbia University, New York, regie film la UNATC, filosofia la Cluj și are un masterat în filosofia culturii și hermeneutică. Este autorul piesei de teatru Interpretarea viselor și al romanului în curs de apariție Isus cea păcătoasă.

La ce ore se difuzează filmele sale în noaptea de 26 – 27 februarie, la TVR3, precum și alte detalii despre aceste producții aflați aici.

***

Noaptea Albă a Filmului Românesc se desfășoară în ultima sâmbătă a fiecărei luni începând din februarie 2022. Acest program va conține minimum o premieră cinematografică. Fiecare noapte va fi organizată fie în jurul unui creator, fie în jurul unei tematici. Filmele prezentate în cadrul acestui proiect sunt finanțate și de TVR.

***

Mai multe informații despre filmele programate pe canalele TVR puteți afla aici.

9:00 Spirit şi credinţă

*Studioul teritorial Iasi

* Producator Sergiu Ciocoiu

9:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3