loader
Foto

Galerie foto

"Oameni și locuri": Meserii uitate cu Răzvan Fericean

Cojocar si specialist IT, Răzvan Fericean este unul dintre artizanii de valoare ai României, care prin pasiunea pentru crearea de cojoace bihorene, promovează tradiţiile strămoșești. În ediția “Oameni și locuri” de luni, 17 martie, a emisiunii “Lumea de aproape”, aflăm povestea lui.

 

Tânărul originar din localitatea Lunca, județul Bihor, ne dezvăluie cum a început îndeletnicirea lui și drumul parcurs de o bucată de piele până la forma finită a unui obiect de îmbrăcăminte cu multiple conotații în viața și tradițiile părinților și bunicilor noștri, luni, 17 martie 2025, de la ora 17.30, în “Lumea de aproape”, la TVR 3.

(w882) Oameni și

„Înainte de a fi meșteșugar, am fost colecționar. Și aici a intervenit o problemă, pentru că, în general, ținutele le găseam, adică ceea ce înseamnă cămăși, sătoaie, poale și așa mai departe… hainele acestea din pânză, în general se găsesc. Dar, cojocul era un lucru diferit, pentru că fiind o piesă atât de valoroasă în trecut, exista obiceiul de a te înmormânta cu el. Și atunci era o problemă, lipsea din ținută”, a recunoscut Răzvan Fericean.

(w882) Oameni și

Răzvan a început să creeze primul cojoc, când avea 19 ani, după ce a dat bacalaureatul și admiterea la facultate. În vara respectivă, a decis că are timp și s-a apucat de lucru… Și-a dorit să-l facă pentru mama sa, după modelul altuia mai vechi, însă a ieşit puţin mai larg, motiv pentru care l-a dăruit unei rude.

(w882) Oameni și

„Atunci am decis să mă apuc să refac, pe rând, toate modelele de cojoace din satele de aici, din zonă. De acolo, totul a devenit ceva care mi-a intrat în sânge și acum, în perioada de iarnă, când vremea nu îmi permite să petrec mult timp afară, este o plăcere pentru mine să pot să fac această activitate, ca hobby, ca relaxare”, a spus Răzvan.

Pielea, pe care tânărul o folosește ca materie primă în realizarea cojoacelor, este tăbăcită de baciul Traian Gavra din Vărzarii de Jos, în vârstă de 92 de ani, declarat Tezaur Uman Viu, care a lucrat atât de mult timp în această meserie, încât își merită titlul cu prisosință.

(w882) Oameni și

Ultima piesă pe care Răzvan Fericean a finalizat-o este pieptarul ce-l poartă, pe care l-a cusut pentru sărbătorile de iarnă, după cum singur ne-a mărturisit:

„Mi-am dorit foarte mult să refac modelul acesta pentru că, în general, pieptarele sunt dispărute, ele se purtau într-un trecut mai îndepărtat decât cojoacele. Și mai mult decât atât, toată lumea, când se raportează la piesele din blană și piele referitoare la județul Bihor, cunoaște doar cojocul bihorean, care într-adevăr s-a bucurat, în special în ultimii ani de o popularitate crescută. Dar, realitatea este că meșteșugul a fost foarte înfloritor în zonă și au existat numeroase tipologii de cojoace și pieptare. Unele uitate, altele poate păstrate doar în amintirea celor în vârstă, și am considerat necesar să refac un astfel de model”.

(w882) Oameni și

Pieptarul este o replică a celui din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Tânărul artizan crede că este important să ne amintim și de aceste modele mai puțin scoase la lumină, pentru că ele sunt la fel de frumoase și la fel de valoroase, și reflectă dibăcia și priceperea celor care le confecționau în urmă cu 80, 90, poate chiar 100 de ani.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:

 

Lumea de aproape este o emisiune a Studiourile teritoriale ale TVR, în care descoperim tradiții și obiceiuri, evenimente și oameni, care aduc plus valoare în comunitatea în care trăiesc.

Luni, 17 martie, de la ora 17.30, la TVR 3, vă invităm să faceți cunoștință cu un tânăr ce are o pasiune mai puțin obișnuită, un autodidact în meșteșugul de realizare a cojoacelor bihorene, prin care duce mai departe tradițiile românești!

Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.

***

Producător Mihaiela Ilea

Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Cluj

 

20:00 TV Retro

*Teatru-Take, Ianke si Cadar de Victor Ion Popa

* Take, Ianke si Cadâr sunt precupeți bătrâni aflați într-o localitate din țară și care au trei prăvălii, toate trei la fel, cu marfă la fel, doar culoarea acoperișului diferă. Atunci când fiica lui Ianke se întoarce de la studii alături de Ionel, fiul lui Take, atmosfera calmă și caldă dintre cei trei negustori se încinge, mai ales atunci când copiii decid să își declare dragostea lor și mai ales intenția de a se căsători. Înțelepciuna lui Cadâr va rezolva însă totul, spre un final fericit.

Interpretează:

Alexandru Giugaru-Artist al Poporului, Ion Finteşteanu-Artist al Poporului, Marcel Anghelescu, Alexandru Hasnaş, Adela Mărculescu, George Paul Avram, Silvia Dumitrescu Timică, Alexandru Demetriad.

Şi copiii:

Belea Oana,Predescu Mihai

Regia Ion Finteşteanu

Regia TV Constantin Dicu

Jurnalist Roxana Sandu

Producator delegat Stefan Stanescu

21:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

Târgul de Paște din Craiova

Târgul de Paște din Craiova

publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2025

În Duminica Paștelui, “Caravana TVR 3” ne invită la plimbare. De la ora 17.30, vizităm Târgul de Paște din Craiova, o bucurie pentru cei mici și ...

“Cap de afiş” - Oratoriul Bizantin de Paști, la TVR 3

În Sâmbăta Mare, TVR 3 vă invită la concert! Artiști de seamă, într-un spectacol remarcabil, vin să vă bucure sufletul, în 19 aprilie, de la ora ...

 

#tvr3