Emisiunea „Spectacolul Lumii" v-a invitat la Londra pe 7 ianuarie, de la ora 23.00, la TVR 3, când puteți urmări un episod filmat de Ioan Grigorescu în 2003.
Începem un an nou cu o serie nouă la Spectacolul Lumii. Acest prim episod din 2022 ne-a invitat să călătorim la Londra, și totodată să călătorim în timp, deschizând o suită de filme realizat de Ioan Grigorescu în 2003 în Marea Britanie.
„Există locuri pe lume care ni s-au întipărit în memorie așa cum le-am văzut prima dată. Și de aceea nutrim convingerea că le vom regăsi cum le-am lăsat, ca într-un album rămas peste ani cu copertele închise. Aici însă, în chiar inima metropolei, timpul a căpătat amprenta pragului dintre milenii.” (Ioan Grigorescu, Ce vede Ochiul Londrei, vineri, 7 ianuarie la TVR 3)
Ca de obicei, intrarea în oraș a domnului Grigorescu este spectaculoasă. De data aceasta, cea care prilejuiește prima privire, vederea de ansamblu asupra Londrei este Roata Mileniului, supranumită și Ochiul Londrei, simbol al creației continue, și totodată punct de observație ce oferă „cea mai vastă vedere panoramică asupra Londrei”.
Monument care marchează „trecerea în al treilea mileniu al erei creștine”, după cum notează călăuza noastră, Roata care încă este cea mai mare din Europa era inițial menită unei vieți cu durată limitată, dar, ca și rivalul său din Paris, a intrat în mentalul colectiv supraviețuind proiectului inițial și bucurându-se de atenția a trei milioane și jumătate de turiști pe an.
Contemplarea orașului din acest unghi nou, nefamiliar, devine pentru călător prilej de reflecție asupra timpului. „Bătrânețea fără tinerețe n-ar putea exista, așa cum nici moartea fără de viață n-ar fi de închipuit”. Paisprezece tone de bronz și argint alcătuiesc „Big Ben”, clopotul care bate pulsul Londrei.
Lenta mișcare a roții îl duce pe domnul Grigorescu cu gândul la scrânciobul copilăriei. De sus de acolo, podurile se înșiră pe Tamisa, turnurile orașului marchează în alt fel trecerea istorică a veacurilor.
Despre orașul are se desfășoară sub ochii noștri ca o hartă vom afla mai multe în episodul următor, la Muzeul Londrei.
***
Un articol de Cristina Oancea