loader
Foto

„Remix": One Jazz Festival și Amintiri despre Sorin Tudoran

Best of Festivalul One Jazz (Baia Mare) cu Eddy Keller și invitații lui/ Amintiri despre Sorin Tudoran, lansare Remix la Cluj cu Dorina Rus, într-o redifuzare de vacanță, pe 17 iulie, la TVR3, ora 22:00.

 

Remix

„One Jazz Festival” este o manifestare nouă, ajunsă la a doua ediție în 8 - 9 noiembrie 2019, organizată la Teatrul Municipal din Baia Mare.

(w882)

Organizatorii se mândresc, pe bună dreptate, cu una dintre puținele manifestări de gen independente din România (respectiv fără finanțare din fonduri publice, doar din sponsorizări, parteneriate și donații). Dar înainte de orice, echipa „Remix” a fost atrasă de varietatea stilurilor aduse pe scenă de invitați valoroși.

Koszika & The Hotshots (Cluj), Sárik Péter Trió X Bartók (Ungaria), Sidewalk Troubadours (Târgu Mureș), Nicolas Simion Quartet (Germania / România) și Dali Mraz Group feat. Federico Malaman & Marius Pop (Cehia / Italia / România), în prezentarea eruditului Virgil Mihaiu, au constituit un afiș demn de orice scenă cu tradiție din România. Iar în culise, coordonatorul organizării Eddy Keller, cel care a făcut posibilă o rubrică „Remix” în concert... prin corespondență.

(w882)

(w882)

 

(w882)

(w882)

(w882)

Al doilea reportaj al emisiunii a fost filmat în 13 martie 2020, la Cluj Napoca, acasă la Dorina Rus, coordonatoarea unui volum de amintiri despre Sorin Tudoran, marele chitarist român, stins în urmă cu șase ani. Cartea trebuia lansată a doua zi, într-un eveniment anulat. Dar echipa „Remix” a prins un ultim tren spre inima Ardealului pentru a prezenta, la TVR 3, volumul despre una dintre legendele rockului românesc, muzician și deopotrivă constructor și inovator de instrumente muzicale... electrice!

(w500)

(w500)

Reunirea unor arhive (atât de puține, din păcate) din portofoliul emisiunii (inclusiv un interviu cu Sorin Tudoran din 2008) este completată fericit de un omagiu al unor muzicieni rock din mai multe generații, coordonat de Mihai Pocorschi: reînregistrarea celei mai cunoscute compoziții, unul dintre primele noastre hituri rock: Chromatic Grup - „Racul, broasca și o știucă” (proiectul „Rockul Carantinei”)!

(w500)

(w500)

Până la urmă, inimoasa soție a lui Sorin Tudoran a reușit să lanseze cartea în 25 septembrie, la Dej, sub egida Primăriei și a Muzeului Municipal, într-o ambianță emoționantă, plină de muzicieni și fani. Un volum organizat de reputatul literat George Volceanov, care strânge bob cu bob declarațiile celor care l-au cunoscut și l-au îndrăgit pe Sorin Tudoran. Ecourile existenței sale continuă și on-line, pe Arhiva Muzeul Rock din România, cu artefacte inedite donate de Dorina Rus.

(w500)

(w500)

Credite foto: One Jazz, Dorina Rus

***

Un articol de Doru Ionescu

11:00 Toţi împreună

* Corespondenţă-Casa Tradiţiilor Ardeleneşti de la Oradea

Redactor Ionescu Nikolett

Contravorbe (ep. 9)-cu Borbély András şi Székely Örs

Redactor E. Ferencz Judit

Cifrele noastre schimbătoare-documentar (partea 1)

Redactor Miholcsa Gyula

La o ceaşcă de cafea-cu farmacistul aventurier (partea 1)

Redactor B. Nagy Veronika

Redactor Kacsó Edith

Producător Bartha Ágnes

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3