loader
Foto

Galerie foto

Palatul „Banca Comerțului” din Craiova deschide noul sezon “Memoria locului”, la TVR 3

La începutul secolului XX, bancherul și omul politic, Constantin Neamțu, înființa la Craiova sub forma unei afaceri de familie, „Banca Comerțului”. Miercuri, 2 aprilie, de la ora 13:30, Simona Carauleanu ne propune un nou sezon incitant “Memoria locului”.

 

“Memoria locului” dorește să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile, uneori în ruină, ale culelor olteneşti, ale conacelor boiereşti sau în lemnul vechilor biserici, dar și să îmbunătățească percepția publică asupra patrimoniului şi să facă cunoscute telespectatorilor diferite programe specifice de arhitectură sau de urbanism care dau, de sute de ani, identitate locurilor.

(w882) Palatul Ba

Din 2 aprilie, echipa emisiunii ne invită să începem fiecare zi de miercuri, de la ora 13:30, cu ediții speciale din noul sezon “Memoria locului”, pe TVR 3 și în fiecare duminică, de la ora 11:30, pe TVR Craiova.

„Clădirea Primăriei din Craiova este un adevărat simbol al orașului și o bijuterie arhitecturală, dar a fost proiectată inițial pentru a fi sediul unei bănci. Mai exact, la începutul secolului XX, bancherul și omul politic, Constantin Neamțu, ridica la Craiova un somptuos edificiu pentru „Banca Comerțului”. Proiectul a fost terminat de arhitectul Ion Mincu, principalul promotor al stilului neoromânesc. Haideți să descoperim împreună povestea acestei clădiri, dar și a celor care i-au stat alături”, a spus producătoarea emisiunii, Simona Carauleanu.

(w882) Palatul Ba

După naționalizarea de la 1948, clădirea în care funcționează în prezent Primăria Craiova a adăpostit mai multe instituții de stat. Din anul 1989, s-a transformat în sediul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Craiova.

(w882) Palatul Ba

Din 2020 până în 2024, fosta clădire a „Băncii Comerțului”, actuala Primărie a Craiovei, a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Peste 200 de persoane reprezentând execuția și aproximativ 40 de specialiști în domeniul restaurării au muncit pentru această clădire, simbol al orașului.

(w882) Palatul Ba

(w882) Palatul Ba

S-a lucrat la tot ceea ce înseamnă acoperiș, componente artistice, pardoseli, pereți, tavane, stucatură, elemente din piatră, scări, instalații, vitralii, elemente de feronerie; s-a consolidat structura, s-a amenajat spațiul exterior și așa mai departe.

(w882) Palatul Ba

Această frumoasă clădire a Craiovei, veche de peste 100 de ani, impresionează și în zilele noastre, pentru că atunci când s-a construit, de ea s-au ocupat cei mai buni specialiști în domeniu, iar costurile au fost pe măsură. De asemenea, s-au folosit cele mai noi și mai bune materiale disponibile la acea vreme.

(w882) Palatul Ba

Toate decorațiunile din metal, lemn, sticlă, mobilier erau aduse din Germania sau Austria. Chiar Constantin Neamțu, personal, a făcut un drum la Viena pentru a alege mânerele din metal ale ușilor.

(w882) Palatul Ba

La vremea inaugurării sale, „Banca Comerțului” era una din cele mai frumoase clădiri din oraș și chiar din țară, impresionând atât prin aspectul exterior, cât și prin cel interior, bogat ornamentat cu vitralii, candelabre și mozaicuri.

(w882) Palatul Ba

(w882) Palatul Ba

Nu în ultimul rând, clădirea a avut șansa să fie proiectată de un mare arhitect român, Ion Mincu, promotorul stilului neoromânesc. El a studiat la fața locului modelul altor bănci din Berlin, pentru a realiza la Craiova un edificiu potrivit acestui scop. Din păcate, a murit la doar 60 de ani, în decembrie 1912, iar proiectul său a fost finalizat de Constantin Iotzu.

(w882) Palatul Ba

Această emblematică clădire a Craiovei a străbătut timpurile, a rezistat cutremurelor, ocupației germane, perioadei comuniste și astăzi, după 100 de ani de la construcție, arată magnific și este sediul Primăriei Craiova. Pentru a ne păstra identitatea este important ca noile generații să fie educate în spiritul conservării și promovării patrimoniului național.

Se spune despre Craiova că, acum 100 de ani, era orașul celor 1000 de milionari. Nu știm sigur cât de adevărată este această cifră. Cert este însă, că oamenii înstăriți ai vremii au construit atunci clădiri frumoase, care ne încântă și astăzi.

Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:

 

Aflăm povestea Palatului „Banca Comerțului”, clădire emblematică a Craiovei, miercuri, 2 aprilie, de la ora 13:30, în deschiderea unui nou sezon “Memoria locului”, pe TVR 3!

Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.

***

Producător Simona Carauleanu

Cameraman: Ionuț Șerban

Asistent cameră: Marius Ioani

Editor imagine: Lucian Popa

Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Craiova

 

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Iaşi

Producător Iulian Leca

Transmisiune directă

16:55 Teleshopping-Publicitate

 
“Cântec și Poveste” din ținut transilvan

“Cântec și Poveste” din ținut transilvan

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

Vineri, 4 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 3, vă invităm să cunoașteți povestea și destinul unei familii minunate, ce și-a împărțit dragostea ...

Palatul „Banca Comerțului” din Craiova deschide noul sezon “Memoria locului”, la TVR 3

La începutul secolului XX, bancherul și omul politic, Constantin Neamțu, înființa la Craiova sub forma unei afaceri de familie, „Banca ...

“Lumea de aproape”: Banca Pentru Alimente Cluj

Risipa alimentară devine o adevărată pandemie! “Banca Pentru Alimente Cluj” este un proiect național social - caritabil și despre misiunea ...

 

#tvr3