loader
Foto

Parisul lui Emil Cioran

„Românii și lumea" și realizatorul Radu Găină vă așteaptă pe 23 octombrie, de la ora 16.30 la un episod parizian, la TVR3.

 

Emil Cioran spunea odată că generația '27 din interbelicul românesc trăia senzual ideile și că acești tineri rebeli încercau să împace „bordelul cu biblioteca".

(w882) Cioran par

Louis Monier este autorul unei fotografii de referință pentru cultura română, realizată în anul 1977, în piața Furstenberg din Paris, cu trei exilați de geniu ai noștri: Emil Cioran, Eugen Ionesco și Mircea Eliade.

(w500) Cioran Eli

Cioran, Ionesco și Eliade se cunoșteau din anii '30 și istoria contorsionată a veacului din urmă și-a pus amprenta asupra destinelor lor de excepție.

Se știe că Emil Cioran obișnuia să se plimbe sau să stea pe o bancă în vestita grădină Luxemburg din orașul Luminilor, amenajată încă de pe vremea Caterinei de Medici. Îi spunea „grădina mea". Oricum, scepticul de serviciu al secolului trecut era convins că „ora închiderii" va suna curând în grădinile de pretutindeni.

(w882) Jardin

E un aforism de tinerețe al lui Cioran și poate că în această grădină s-a plimbat și cu prietenul de tinerețe, Constantin Noica, atunci când acesta l-a vizitat la Paris, în anii de după recluziunea sa din temnițele Gulagului românesc.

Există un Paris al lui Emil Cioran, iar istoricul Neagu Djuvara și jurnalistul Radu Portocală evocă personalitatea marelui român ce purta un dor aparte pentru Coasta Boacii, un deal de lângă Rășinarii unde văzuse lumina zilei...

***

Românii și lumea

Producător și realizator: Radu Găină

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3