Peștera Bolii este printre puţinele din ţară care poate fi parcursă de la un capăt la altul. Și să nu vă fie frică, numele peșterii nu vine de la nici o boală. Acesta provine de la Familia Bolia, cea care deținea pământul şi pădurile în zonă.
Incursiunea în Peștera Bolii începe cu trecerea prin portalul larg și înalt precum intratea într-o catedrală.
Peștera este accesibilă pe toată lungimea ei, una dintre puținele de acest fel din țară. Peștera a fost locuită încă din vremuri preistorice. aici au fost descoperite mărgele, vase de lut, dar și unelte din piatră și os, datate din paleolitic.
Legenda Jupânesei povestește despre o tânără domniță care își dorea cu ardoare revenirea iubitului de pe câmpul de luptă. Iar pentru asta cobora adesea în peșteră, ca să se roage la Icoana Maicii Domnului, apariție miraculoasă pe peretele de calcar, vizibilă și azi cu un pic de imaginație. De atunci, sapă cu dor piatra muntelui domnița preschimbată în pârâu.
Peștera Bolii este străbătută de pârâul Jupâneasa și are o acustică extraordinară. De altfel, să nu fiți surprinși de scena pe care o veți găsi înăuntru. Aici pot fi susținute concerte, de la corale, până la spectacole rock.
Aflați mai multe povești despre locuri de vizitat urmărind emisiunea „Drumuri aproape”, sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 3.
Realizator: Diana Bogea
Sursa foto: capturi din emisiune