loader
Foto

″Picătura de cultură″: 70 de ani de luterie reghineană

Luni, 4 aprilie, ora 15.00, TVR 3 vă invită să urmăriți prima parte a ediției emisiunii ″Picătura de cultură″, dedicată luteriei reghinene.

 

Picătura de cultură

Luteria reghineană a cunoscut performanțe deosebite în ultimii ani. Instrumentele construite în Reghin, supranumit „orașul viorilor”, au obținut nenumărate premii la concursuri internaționale, iar în 2018 România a devenit cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, tinerii nu se mai înghesuie să îmbrățișeze meseria de lutier, iar arta luteriei este, în general, o moștenire de familie.

(w882) viori 3

Echipa emisiunii „Picătura de cultură” a poposit în atelierele câtorva lutieri reprezentativi, membri ai Asociației Artiștilor Lutieri din România.

(w882) viori 1

Pentru promovarea artei luteriei în rândul tinerilor, A.A.L.R. organizează periodic diferite evenimente, precum festivalul care a marcat 70 de ani de luterie reghineană. O expoziție de instrumente muzicale, câteva concerte și zile ale porților deschise la atelierele meșterilor lutieri au făcut parte din programul festivalului aniversar, organizat anul trecut.

***

Producător: Petronela Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* În fiecare seară, de luni până vineri, la ora 18.00, românii devin, în mod real, reporteri, redactori, interlocutori şi gazde în casele lor pentru un program al televiziunii publice. Teme importante, în dezbaterea cărora vocea poporului este cea care contează cel mai mult. „Se întâmplă acum” este cu oameni şi pentru oameni.

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3