loader
Foto

Picătura de cultură: despre filmul „Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”

Vineri, 17 martie, ora 13.30, TVR 3 v-a invitat la cea de-a doua parte a radiografiei unui film despre criza de sarcină cu care multe femei se confruntă. Filmul a fost difuzat și pe TVR Târgu Mureș.

 

Picătura de cultură

„Libertatea este singura opțiune” este motto-ul primului film de lungmetraj al regizoarei Ligia Ciornei. Producție 2022, filmul „Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl” a fost deja recompensat cu cinci premii internaționale și a fost prezentat, în premieră, la Târgu Mureș, în cadrul Caravanei Cinematografice „LifeCall”.

(w882) Chernobyl

Târgumureșenii prezenți la evenimentul cultural-educativ cu scop caritabil au apreciat filmul drept unul de atmosferă care surprinde fidel situația unei femei aflate în criză de sarcină, un film provocator, emoționant și care te pune pe gânduri.

(w882) Chernobyl

Proiecția filmului la Ansamblul Artistic „Mureșul” din Târgu Mureș a fost urmată de discuții ample despre constrângerile perioadei comuniste și cum este înțeleasă libertatea acum, despre dragoste și violență, despre educația sexuală, dar și despre detaliile de culise ale filmului. Motorul discuției l-a constituit chiar subiectul filmului: povestea Irinei, o femeie aflată în criză de sarcină.

(w882) Chernobyl

Conform statisticilor, numărul avorturilor declarate în țările afectate de explozia de la Cernobîl a crescut în 1986. În ultima perioadă, fără a fi vorba de vreun dezastru nuclear, numărul avorturilor în România este în continuă creștere. Sub deviza „De la constrângere la libertate”, pe lângă proiecţia filmului, Caravana cultural-educativă „LifeCall” are ca scop conștientizarea la nivel național a problematicii, încă actuale, a crizei de sarcină cu care multe femei din România se confruntă și a felului în care ea poate fi depășită.

(w882) Ligia Cior

Ligia Ciornei

Regizoarea Ligia Ciornei și Adelina Nicoleta Fronea, președintele Asociației „LifeCall”, ne vorbesc despre film și despre scopul Caravanei Cinematografice în două ediții ale emisiunii „Picătura de cultură”.

(w882) Adelina Fr

Adelina Nicoleta Fronea

***

Program de difuzare:

* TVR 3 - vineri, 10 martie, respectiv 17 martie, ora 13:30

* TVR Târgu Mureș - marți, 7 martie, respectiv 14 martie, ora 18:25

(w882) Adelia

Adelina Fronea, Petronela Moraru și Ligia Ciornei

***

Producător și realizator: Petronela Moraru


22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum

Producător Miruna Moraru

 
Schi și gastronomie germană la Cârlibaba | VIDEO

Schi și gastronomie germană la Cârlibaba | VIDEO

publicat: miercuri, 22 martie 2023

Emisiunea „ Descriptio Moldaviae" din 25 martie ne invită să găsim noi motive pentru a ne îndrăgosti de zonele din nordul țării, unde putem face ...

Irninis Miricioiu vă invită să descoperiţi momente unice

"Din arhiva TVR" este o emisiune  pe care o puteți urmări sâmbăta de la ora 20.00, la TVR3.

„Sper să mai pot duce televiziunea între oameni. Acolo mă simt ca peştele-n apă”

Despre firescul dialogului între oameni, despre folclor şi reţeta unui program de succes, cu Sergiu Vitalian Vaida, realizator şi moderator al ...