loader
Foto

Galerie foto

„Picătura de cultură": Liziera, de la real(itate) la abstract(izare)

Vineri, 8 septembrie, de la ora 13.30, pe TVR3 a fost programată o ediție a emisiunii „Picătura de cultură" dedicată unei expoziții recente a artistului plastic Dorel Cozma.

 

Petronela Moraru
Picătura de cultură

(w882) 2

38 de lucrări de mari dimensiuni semnate de artistul plastic Dorel Cozma au putut fi admirate în primăvara acestui an la Galeria „Art Nouveau” a Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Mureș. Tema aleasă de autor a fost liziera, surprinsă pe pânză atât din punct de vedere real, ca imagine fidelă, cât și abstract, ca detaliu.

(w882)

.
Vernisajul expoziției a avut loc în prezenţa unui public numeros: de la artişti plastici, prieteni ai autorului, la elevi ai Liceului Vocaţional de Artă din oraş. Artistul a primit publicul și l-a condus prin... „meandrele lizierei”.

(w882)

Nenumărați artiști plastici au abordat de-a lungul timpului, într-o manieră proprie, temele clasice ale pădurii sau ale câmpului înflorit. Zona care le desparte, adică liziera, a fost mai puțin surprinsă pe pânză.

(w882)

Artistul mureșean Dorel Cozma a ales să proiecteze în picturile sale fragmente din natură percepute de la realitate la abstractizare, ca „un dans al privirii și al închipuirii”, cum spune autorul, „un fel de miraj în care se derulează o multitudine de imagini".

(w882)

Aceste imagini pot fi clare, blurate, intuite sau chiar închipuite, consideră Dorel Cozma.

(w882)
.
***

Studioul TVR Tg. Mureș

Producător și realizator: Petronela Moraru

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3