loader
Foto

„Picătura de cultură": Spectacolul „Jocul ielelor”, la Naționalul din Târgu Mureș

„Picătura de cultură" de la TVR Târgu Mureș, oferită și în această săptămână de Petronela Moraru, s-a difuzat pe TVR 3, vineri, 21 aprilie, de la ora 13:30.

 

Picătura de cultură

Înființat la 10 martie 1946 ca teatru secuiesc doar în limba maghiară, Naționalul Târgumureșean devine intercultural în 1962, când se înființează secția română a Teatrului de Stat din Târgu Mureș. De 60 de ani încoace, Teatrul Național Târgu Mureș funcționează ca teatru cu două secții.

Pentru celebrarea acestui moment, instituția culturală a organizat în luna decembrie o microstagiune teatrală, „Spot 60”, deschisă cu premiera spectacolului „Jocul ielelor” după Camil Petrescu, în regia lui Adi Iclenzan.

(w882) Regizor Ad

Piesa lui Camil Petrescu a mai fost montată în Târgu Mureș la secția maghiară în 1971, iar secția română a beneficiat doar de un spectacol lectură, în cadrul proiectului „Interbelic Ro.Drama”.

Textul interbelic montat şi ecranizat de-a lungul timpului în stil clasic a beneficiat, de data aceasta, de o adaptare scenică nonconformistă. Scenograful Bogdan Spătaru, colaborator mai vechi al regizorului Adi Iclenzan, a creat un spațiu modern de joc prin îmbinarea elementelor clasice cu tehnologia. Întregul teatru devine spaţiu de joc: holul, foaierul, culisele sunt locuri.... la vedere, de unde vin şi pleacă personajele.

(w882) Jocul Iele

Personajul principal este interpretat de tânărul actor Ștefan Dogaru care s-a alăturat echipei artistice a Teatrului Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ în toamna anului 2021. Poate fi văzut deja în șase producţii teatrale, inclusiv în drama filozofică „Jocul ielelor”.

(w882) Jocul Iele

Cu cea din urmă partitură scenică primită, Ştefan Dogaru se află la primul său rol principal pe o scenă profesionistă de teatru şi la prima întâlnire cu personajul Gelu Ruscanu.

(w882) Dogaru

***

Producător și realizator: Petronela Moraru

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea prezintă personalităţi ale folclorului din regiune.Pe lângă dialogul cu gazda emisiunii sunt evocate în imagini de arhivă tradiţiile locului. Emisiune în care descoperim poveştile de dincolo de cântec şi unde muzica populară se cântă live.

Producător Felicia Stoian

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Rolul vaccinării în sistemul de sănătate | VIDEO

Joi, 9 mai, de la ora 9:00, urmărim o nouă ediție "Bună dimineața de la Iași", la TVR 3 și TVR Iași.

Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

 

#tvr3