loader
Foto

O vizită la muzeu, cu „Picătura de cultură"

Pe 9 iunie, de la ora 13:30, la TVR3 a fost difuzată a doua ediție a emisiunii „Picătura de cultură" dedicată expoziției „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea”. La TVR Târgu Mureș emisiunea este marți, ora 18:20

 

Petronela Moraru
Picătura de cultură

La 29 aprilie 1616, Târgu Mureșul primea din partea principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, titlul de oraș liber regesc și, odată cu acesta, actualul nume, dreptul de a folosi stemă proprie și sigiliu, însemn al autonomiei.

(w882) 1616 oras

Locuitorii orașului obțin numeroase privilegii și începe construcția Cetății. Secolul al XVII-lea înseamnă pentru orașul Târgu Mureș începutul epocii moderne. Acestea sunt argumentele pentru care Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș a organizat expoziția permanentă „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea”.

Clădirea Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș a fost o casă orășenească și s-a transformat, în timp, în comandament militar. În urma reabilitării clădirii şi a restaurării edificiului începute după anul 2008, s-au descoperit obiectele și ruinele a două locuințe civile de secol XVII. Pe aceste ruine se află acum expoziția.

(w882) Katalin2

În expoziţia „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea” sunt prezentate două povești de viață: procesul „vrăjitoarei” Katalin Sárdi, pentru a ne da seama cum funcționa sistemul judiciar al orașului şi administraţia publică, și povestea starostelui breslei croitorilor, Nagy Szabó Ferenc, unul dintre reprezentanții locali de seamă ai memorialisticii perioadei.

(w882) Nagy

Cel mai important proiect al comunităţii târgumureşene în secolul al XVII-lea a fost ridicarea cetăţii în jurul bisericii reformate. Un rol important în construcţie l-au avut breslele din oraş. Cele mai înstărite au primit sarcina construcţiei, întreţinerii şi apărării turnurilor şi a bastioanelor, iar cele cu mijloace materiale mai modeste – ridicarea şi apărarea zidurilor cetăţii. Toate detaliile referitoare la construcţia cetăţii le-au fost dezvăluite istoricilor târgumureşeni de memoriile lui Nagy Szabó Ferenc.

(w882) parc

Pentru vizitatorul de astăzi, evenimentele de acum câteva secole pot părea o curiozitate, dar expoziția doreşte să demonstreze că examinarea dintr-o perspectivă istorică a diferitelor procese ne ajută să înţelegem mai bine cum s-a dezvoltat și cum s-a (trans)format viaţa socială a unei comunități, a unui oraș.

***

Picătura de cultură

TVR Târgu Mureș, marți, ora 18:20

TVR 3, vineri, ora 13:30

Producător și realizator: Petronela Moraru

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Producător şi realizator Luminiţa Purdea-Cotuţiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Moonlight breakfast

Moonlight breakfast

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Moonlight Breakfast, considerată cea mai bună trupă de export din România este formată din Cristina și Bazooka. Muzica lor este un mix urban, ...

 

#tvr3