loader
Foto

O vizită la muzeu, cu „Picătura de cultură"

Pe 9 iunie, de la ora 13:30, la TVR3 a fost difuzată a doua ediție a emisiunii „Picătura de cultură" dedicată expoziției „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea”. La TVR Târgu Mureș emisiunea este marți, ora 18:20

 

Petronela Moraru
Picătura de cultură

La 29 aprilie 1616, Târgu Mureșul primea din partea principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, titlul de oraș liber regesc și, odată cu acesta, actualul nume, dreptul de a folosi stemă proprie și sigiliu, însemn al autonomiei.

(w882) 1616 oras

Locuitorii orașului obțin numeroase privilegii și începe construcția Cetății. Secolul al XVII-lea înseamnă pentru orașul Târgu Mureș începutul epocii moderne. Acestea sunt argumentele pentru care Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș a organizat expoziția permanentă „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea”.

Clădirea Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș a fost o casă orășenească și s-a transformat, în timp, în comandament militar. În urma reabilitării clădirii şi a restaurării edificiului începute după anul 2008, s-au descoperit obiectele și ruinele a două locuințe civile de secol XVII. Pe aceste ruine se află acum expoziția.

(w882) Katalin2

În expoziţia „Orașul întărit. Târgu Mureșul în secolul al XVII-lea” sunt prezentate două povești de viață: procesul „vrăjitoarei” Katalin Sárdi, pentru a ne da seama cum funcționa sistemul judiciar al orașului şi administraţia publică, și povestea starostelui breslei croitorilor, Nagy Szabó Ferenc, unul dintre reprezentanții locali de seamă ai memorialisticii perioadei.

(w882) Nagy

Cel mai important proiect al comunităţii târgumureşene în secolul al XVII-lea a fost ridicarea cetăţii în jurul bisericii reformate. Un rol important în construcţie l-au avut breslele din oraş. Cele mai înstărite au primit sarcina construcţiei, întreţinerii şi apărării turnurilor şi a bastioanelor, iar cele cu mijloace materiale mai modeste – ridicarea şi apărarea zidurilor cetăţii. Toate detaliile referitoare la construcţia cetăţii le-au fost dezvăluite istoricilor târgumureşeni de memoriile lui Nagy Szabó Ferenc.

(w882) parc

Pentru vizitatorul de astăzi, evenimentele de acum câteva secole pot părea o curiozitate, dar expoziția doreşte să demonstreze că examinarea dintr-o perspectivă istorică a diferitelor procese ne ajută să înţelegem mai bine cum s-a dezvoltat și cum s-a (trans)format viaţa socială a unei comunități, a unui oraș.

***

Picătura de cultură

TVR Târgu Mureș, marți, ora 18:20

TVR 3, vineri, ora 13:30

Producător și realizator: Petronela Moraru

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3