loader
Foto

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu umor a moravurilor societăţii românești.

 

Personajul principal al piesei este plicul - mai întâi plicul în care soţia primarului primeşte o declaraţie de dragoste de la şeful gării; apoi plicul în care un ziarist local primeşte bani pentru a scrie un articol „la comandă” despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă naşul acesteia; urmează plicul cu bani primit de un inspector pentru a se face că nu observă neregulile de la gară; plicul (tot cu bani) pe care îl primeşte şeful gării pentru a da aprobarea ca nişte vagoane să transporte lemnele necesare oraşului.

Acțiunea se petrece în 1922, iar personajele principale sunt Jean Arzăreau, primarul orăşelului în care se petrece acţiunea, Victoriţa - soţia lui, Constantin Hurmuz - naşul celor doi, Nicolae Flancu - cumnatul primarului, ziaristul Albeanu, Gheorghe Galan - şeful gării, Haralamb Minta - inspector.

În distribuție: Dorina Lazăr, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

(w882)

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Difuzare:

TVR 3 - Duminică, 15 septembrie, de la ora 20.00

TVR Internațional - Duminică, 15 septembrie, de la ora 23.10

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regională

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

(Reluare)
 
”Transparențe” cu Dora-Luminița Vlas-Luca

”Transparențe” cu Dora-Luminița Vlas-Luca

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

”Ideea e să pot să fiu mulțumit cu ceea ce am, asta e miza. Pentru că societatea actuală ne învață că tot ce nu am, trebuie să îmi doresc, ce ...

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

Valeria Arnăutu, la „Cântec și poveste”

publicat: marţi, 17 septembrie 2024

În această ediție ”Cântec și poveste” am ajuns pe meleaguri bănățene însoțiți de povestea interpretei Valeria Arnăutu, cunoscută și îndrăgită ...

Diabetul, strategii de prevenție

Diabetul, strategii de prevenție

publicat: luni, 16 septembrie 2024

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate publică de mare amploare în România, afectând aproape 1 din 12 adulți. În 2021, țara noastră ...

 

#tvr3