loader
Foto

Galerie foto

Poesis: In memoriam Adrian Pintea

Miercuri, 9 octombrie, la ora 20:30, pe TVR3, sub semnul "Poesis", urmărim imagini preţioase din Arhiva TVR cu Adrian Pintea. Anul acesta, marele actor ar fi împlinit 65 de ani.

 

Poesis

''Nu există moarte, ci doar absenţe întâmplătoare.'' Adrian Pintea

Pe 9 octombrie 1954, se năştea, la Beiuş, Adrian Pintea, un actor care a marcat o generaţie de artişti, cărora le-a fost mentor şi model. O voce inconfundabilă, o rostire şi o trăire desăvârşite de o artă a actorului irepetabilă. O privire cu atât de multe înţelesuri, ca şi tăcerile sale.

A iubit ceea ce făcea, cu o pasiune interiorizată. Fără a fi exuberant, Adrian Pintea dădea intensitate maximă fiecărui moment în care era pe scenă sau pe platoul de filmare.

Ne e dor de felul său atât de personal în care rostea poeziile lui Eminescu, Arghezi, Bacovia. De aceea, pe 9 octombrie 2019, când ar fi împlinit 65 de ani, nu contenim a ne bucura de prezenţa sa neştearsă prin intermediul câtorva imagini din arhiva de aur a Televiziunii Române, adunate sub semnul POESIS.

"Fiecare rol e o inițiere", spunea Adrian Pintea şi, cu siguranţă, această credinţă pe care o avea s-a reflectat în rolurile sale. Rămas în conştiinta publicului său prin personaje precum " Hamlet" în regia lui Tompa Gabor, sau "Henric IV" în regia lui Dominic Dembinski, "Eminescu" din filmul Un bulgăre de Humă, sau "Iorgovan" din Pădureanca, în regia lui Nicolae Mărgineanu, Adrian Pintea continuă să ne fascineze, indiferent ce latură a sa vrem să privim - de regizor, poet, scenarist, scriitor sau profesor.

***

În 1979, Adrian Pintea absolvea cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București, iar în 1990 preda actorie la același institut, devenit între timp Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. În 2002 a obținut titlul de doctor în domeniul Teatru, cu lucrarea "Hamlet sau actorul lucid". În 2004 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", la secția Regie-Film, clasa Elisabetei Bostan.

Amintim câteva din performanţele sale teatrale: Eumet - Oedip salvat de Radu Stanca, regia Mihai Măniuțiu, 1977; Romeo - Romeo și Julieta de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu, 1978; Treplev - Pescărușul de A. P. Cehov, regia Liviu Ciulei, 1977; Alexei - Memoriile unui necunoscut de F. M. Dostoievski, regia Ion Cojar; Ahile - Ifigenia de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, 1981; Henric - Henric al lV-lea de Luigi Pirandello, regia Dominic Dembinski, Teatrul Nottara, regia Andrei Șerban, Teatrul Național București, 1992; Val - Orfeu în infern de Tennessee Williams, regia Adrian Pintea; Hamlet - Hamlet de William Shakespeare, regia Gabor Tompa; Thomas Becket - Thomas a Becket de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea, 1999; Jack Barrymore - Repetiție cu Barrymore, după William Luce, regia Adrian Pintea.

Actorul mărturisea într-un interviu că s-a simţit bine jucând în filme şi amintea rolurile sale de suflet din „Iancu Jianu", „Pădureanca”, "Lumini şi umbre", „Mircea cel Mare”, „Cei care plătesc cu viața”, „Vulcanul stins”, „Fapt divers”.

Menţionăm alte roluri de televiziune pe care le-a înnobilat: Zeno în „Lumini și umbre”, regia Andrei Blaier, serial TVR; Romeo - „Romeo și Julieta”, regia Cătălina Buzoianu, TVR; Henric - „Henric al lV-lea”, regia Dominic Dembinski, TVR; Harry - „Trandafirul și coroana” de J.B. Priestley, regia Eugen Todoran, TVR; Marchizul de Mosa - „Don Carlos”, regia Eugen Todoran, TVR; Don Juan - „Don Juan” de Fr. Durrenmatt, regia Eugen Todoran, TVR.

 

Ediţia "Poesis" dedicată lui Adrian Pintea se difuzează miercuri, 9 octombrie 2019, la ora 20:30, pe TVR3.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3