Poveștile din săptămâna 12 - 16 iulie sunt povești despre ape, vin, viteji și sfinti, una mai misterioasă și mai tragică decât alta. De luni până vineri de la ora 17:30, la TVR 3 și online pe TVR+.
Luni, 12 iulie
Povești vrâncene
Se spune că pe vremea când domnitorul Moldovei, era Ștefan cel Mare, aici trăia o femeie vrednică, pe nume Tudora, care avea 7 feciori și toti 7 erau ciobani în Munții Vrancei. Așa începe povestea noastră - cu Tudora căreia i se mai spunea și Vrâncioaia.
Din sumar: Povestea Vrâncioaiei și a feciorilor ei. Povestea lui Ion Moș Roată din casa în care s-a născut! Mausoleul de la Soveja. Stația seismologică de la Vrâncioaia.
Marți, 13 iulie
Panciu, târgul dintre vii
Vrancea concentrează în perimetrul său, esența genezei și creșterii poporului român. Aici s-au născut cele mai vechi mituri și balade, personaje legendare, eroi știuți si neștiuți care au schimbat destinul țării întregi și tot aici s-au născut și cele mai bune vinuri.
În această ediție, începem cu un loc de poveste: Panciu. Din sumar: Cum și de ce a luat ființă la Panciu, Asociația Culturală “Ioan Slavici”. Cele mai multe lucrări ale Școlii de pictură de la Baia Mare, într-o colecție particulară la Panciu. Istoria modernă a orașului Panciu. Legenda Schitului Brazi. Hrubele lui Ștefan cel Mare de la Panciu.
Miercuri, 14 iulie
Povești cu ape de Govora
În 1876, un țăran, pe numele lui Gheorghe Ciurea săpa un puț, când ce să vezi, din fundul pamântului au țâșnit păcură și apă sărată. Atunci au început explorări serioase aici, dar nu petrolul a fost cel care a dat renume acestui loc, ci apele sărate și iodate și nămolul bun în tratarea atâtor boli.
Așa s-au născut renumele localității Govora și poveștile care s-au scris aici. Din sumar: Cum a luat ființă sanatoriul de la Govora. Creația primei femei arhitect din lume. Pravila de la Govora - povestea primei cărți în limba română din Țara Românească. Secretul tezaurului polonez de la Govora.
Joi, 15 iulie
Legende vâlcene
Vă aducem povești despre viteji și sfinti, dar povești adevărate! Una mai misterioasă și mai tragică decât alta. Unele sunt povești cu tâlc. Altele sunt povești despre lăcomie și trufie, sau despre eroismul unor bărbați puternici care și-au dat viața pentru tară sau pentru un ideal.
Din sumar: Cele mai celebre hule din Oltenia: a viteazului Măldărascu și a lui I.G.Duca. Legenda Mănăstirii Bistrița și a Sfântului Grigorie Decapolitul.
Vineri, 16 iulie
Povești de la Horezu
Horezu, Polovragi și toate locurile prin care vom umbla au o frumusețe și un mister care au atras deopotrivă, capete încoronate și oameni obișnuiti. Cei dintâi au construit aici biserici, schituri și palate iar ceilalți au pictat cocoși, pridvoare și troițe. Lucrurile ce au rămas de pe urma lor, s-au contopit și au dat naștere celor mai frumoase povești de istorie.
Din sumar: Simbolurile ceramicii de la Horezu și a troițelor. Istoria Mănăstirii Horezu. Legende de la Polovragi – peștera, fortificațiile geto-dacice și Mănăstirea Polovrgi. Trovanții de la Costești. Cine a ctitorit Biserica de la Arnota și în memoria cui.
***
Seria „Povești de istorie” a fost selecționată integral să facă parte din Catalogul Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI).
Producător: Emilia Nicolaescu