loader
Foto

„Un bulgăre de humă”, povestea unei prietenii care a rămas în istoria literaturii

Sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 23.10, telespectatorii TVR Internațional au urmărit singurul lungmetraj care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.

 

Filmul românesc la TVRi

TVRi a difuzat filmul „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.

Telespectatorii i-au ”cunoscut” pe Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi începuturile prieteniei rămase în istoria literaturii române.

Cu harul moştenit de la strămoşi, Ion Creangă considera că basmele, snoavele şi povestirile sale sunt o simplă sursă de amuzament. Mihai Eminescu îl va convinge că deţine un mare talent şi îl va îndruma să îşi aştearnă gândurile pe hârtie.

În film, este redată şi povestea de dragoste dintre marele poet român şi Veronica Micle.

(w882) huma

Pelicula a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi scriitorului Ion Creangă şi se bucură de o distribuţie de excelență cu Dorel Vişan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim şi Maria Ploae în rolurile principale. În film mai joacă Emilia Dobrin, Carmen Tănase, Marcel Iureș.

„Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film, extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc”, spunea regizorul Nicolae Mărgineanu.

***

Mai multe informații despre programul filmelor la TVRi aflați aici.

13:30 Picătura de cultură

* Studioul teritorial Tg.Mureş *Pentru o minte sănătoasă, consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

Cehov, mereu actual-premieră „Unchiul Vania” la Teatrul Național Târgu Mureș

Producător Petronela Moraru

13:55 Teleshopping-Publicitate

 
Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3