loader
Foto

Povestea Teatrului Național din Caracal

Ridicat în urmă cu 100 de ani în orașul de reședință al județului Romanați, Teatrul Național din Caracal, clădire de patrimoniu, impresionează prin frumusețea arhitecturii, dar și a poveștilor din spatele spectacolelor susținute de-a lungul timpului aici, de mari actori ai scenei românești.

 

Simona Carauleanu
Memoria locului

În vara anului 1896, istoria orașului Caracal consemna: „S-a pus piatra de temelie a Teatrului Național, menit a aduce propășirea culturii locuitorilor Caracalului.”

Vorbind despre Teatrul Național din Caracal, Nicolae Iorga spunea: „Teatru cochet, împodobit cu stucaturi și inscripții, care cheamă trupe, și o intenție de care trebuie să se țină seama.”

Municipalitatea și moșierii din Caracal au contribuit la ridicarea acestei clădiri, care la început avea o dublă funcționalitate: sală de teatru și sală pentru jurați.

Când a fost inaugurat, Caracalul era orașul reședință al orașului Romanați și număra aproape 12.000 de locuitori. În acea perioadă, în țară se construiau Ateneul Român, Teatrul din Iași și alte clădiri importante.

Atât exterioru, cât și interiorul teatrului impresionează prin frumusețea decorațiunilor și diversitatea formelor. Arhitectul, de origine austriacă, a promovat stilul eclectic, specific vremii. Franz Billek și antreprenorul lucrărilor de constucție, Rizzieri Spaulenzi Mariani, se fac responsabili de acest măreț edificiu.

(w882)

Așa cum era moda vremii, construcția are o varietate de ornamente atât la exterior, cât și în interior. Fațada principală are un registru decorativ bogat, mai ales în partea superioară, underegăsim cele patru statui alegorice, refăcute în timpul restaurărilor ulterioare.

(w882)

În interior se remarcă coloane, capiteluri, statui, balcoane, cupole, panouri pictate cu scene idilice și pastorale, toate specifice baricului târziu, la care se adaugă și alte stiluri ce ne bucură ochiul și ne introduce în atmosfera boemă a acelor timpuri.

(w882)

Dacă ajungeți ăn Caracal, nu ezitați să vizitați acest edificiu!

(w882)

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 17.00, TVR 3 a redifuzat o ediție „Memoria locului”, dedicată Teatrului Național din Caracal.

***

Cameraman: Ionuț Șerban

Editor imagine: Lucian Popa

Realizator: Simona Carauleanu

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Producător şi realizator Luminiţa Purdea-Cotuţiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Moonlight breakfast

Moonlight breakfast

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Moonlight Breakfast, considerată cea mai bună trupă de export din România este formată din Cristina și Bazooka. Muzica lor este un mix urban, ...

 

#tvr3