loader
Foto

Povestea Teatrului Național din Caracal

Ridicat în urmă cu 100 de ani în orașul de reședință al județului Romanați, Teatrul Național din Caracal, clădire de patrimoniu, impresionează prin frumusețea arhitecturii, dar și a poveștilor din spatele spectacolelor susținute de-a lungul timpului aici, de mari actori ai scenei românești.

 

Simona Carauleanu
Memoria locului

În vara anului 1896, istoria orașului Caracal consemna: „S-a pus piatra de temelie a Teatrului Național, menit a aduce propășirea culturii locuitorilor Caracalului.”

Vorbind despre Teatrul Național din Caracal, Nicolae Iorga spunea: „Teatru cochet, împodobit cu stucaturi și inscripții, care cheamă trupe, și o intenție de care trebuie să se țină seama.”

Municipalitatea și moșierii din Caracal au contribuit la ridicarea acestei clădiri, care la început avea o dublă funcționalitate: sală de teatru și sală pentru jurați.

Când a fost inaugurat, Caracalul era orașul reședință al orașului Romanați și număra aproape 12.000 de locuitori. În acea perioadă, în țară se construiau Ateneul Român, Teatrul din Iași și alte clădiri importante.

Atât exterioru, cât și interiorul teatrului impresionează prin frumusețea decorațiunilor și diversitatea formelor. Arhitectul, de origine austriacă, a promovat stilul eclectic, specific vremii. Franz Billek și antreprenorul lucrărilor de constucție, Rizzieri Spaulenzi Mariani, se fac responsabili de acest măreț edificiu.

(w882)

Așa cum era moda vremii, construcția are o varietate de ornamente atât la exterior, cât și în interior. Fațada principală are un registru decorativ bogat, mai ales în partea superioară, underegăsim cele patru statui alegorice, refăcute în timpul restaurărilor ulterioare.

(w882)

În interior se remarcă coloane, capiteluri, statui, balcoane, cupole, panouri pictate cu scene idilice și pastorale, toate specifice baricului târziu, la care se adaugă și alte stiluri ce ne bucură ochiul și ne introduce în atmosfera boemă a acelor timpuri.

(w882)

Dacă ajungeți ăn Caracal, nu ezitați să vizitați acest edificiu!

(w882)

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 17.00, TVR 3 a redifuzat o ediție „Memoria locului”, dedicată Teatrului Național din Caracal.

***

Cameraman: Ionuț Șerban

Editor imagine: Lucian Popa

Realizator: Simona Carauleanu

3:00 TV Retro

* Olimpiada veseliei

* Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
“Lumea de aproape”: Teatru Punk | VIDEO

“Lumea de aproape”: Teatru Punk | VIDEO

publicat: luni, 30 iunie 2025

Marți, 1 iulie, de la ora 17:30, TVR 3 vă invită la teatru, la premiera spectacolului “Punk. Body Is Not Dead”.

“Toți împreună”: Cehii din Eibenthal | VIDEO

Vă invităm să descoperiți tradițiile minorităților din Oltenia! Oameni care păstrează vii obiceiurile comunității din care fac parte, muzica, ...

În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Crina Mardare primeşte o declaraţie de preţuire, sâmbătă, la TVR 3

Carmen Târnoveanu cheamă la rampă declaraţiile de preţuire! Care dintre invitaţii emisiunii are curajul de a face mărturisiri în numele iubirii, ...

 

#tvr3