loader
Foto

Povestea Teatrului Național din Caracal

Ridicat în urmă cu 100 de ani în orașul de reședință al județului Romanați, Teatrul Național din Caracal, clădire de patrimoniu, impresionează prin frumusețea arhitecturii, dar și a poveștilor din spatele spectacolelor susținute de-a lungul timpului aici, de mari actori ai scenei românești.

 

Simona Carauleanu
Memoria locului

În vara anului 1896, istoria orașului Caracal consemna: „S-a pus piatra de temelie a Teatrului Național, menit a aduce propășirea culturii locuitorilor Caracalului.”

Vorbind despre Teatrul Național din Caracal, Nicolae Iorga spunea: „Teatru cochet, împodobit cu stucaturi și inscripții, care cheamă trupe, și o intenție de care trebuie să se țină seama.”

Municipalitatea și moșierii din Caracal au contribuit la ridicarea acestei clădiri, care la început avea o dublă funcționalitate: sală de teatru și sală pentru jurați.

Când a fost inaugurat, Caracalul era orașul reședință al orașului Romanați și număra aproape 12.000 de locuitori. În acea perioadă, în țară se construiau Ateneul Român, Teatrul din Iași și alte clădiri importante.

Atât exterioru, cât și interiorul teatrului impresionează prin frumusețea decorațiunilor și diversitatea formelor. Arhitectul, de origine austriacă, a promovat stilul eclectic, specific vremii. Franz Billek și antreprenorul lucrărilor de constucție, Rizzieri Spaulenzi Mariani, se fac responsabili de acest măreț edificiu.

(w882)

Așa cum era moda vremii, construcția are o varietate de ornamente atât la exterior, cât și în interior. Fațada principală are un registru decorativ bogat, mai ales în partea superioară, underegăsim cele patru statui alegorice, refăcute în timpul restaurărilor ulterioare.

(w882)

În interior se remarcă coloane, capiteluri, statui, balcoane, cupole, panouri pictate cu scene idilice și pastorale, toate specifice baricului târziu, la care se adaugă și alte stiluri ce ne bucură ochiul și ne introduce în atmosfera boemă a acelor timpuri.

(w882)

Dacă ajungeți ăn Caracal, nu ezitați să vizitați acest edificiu!

(w882)

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 17.00, TVR 3 a redifuzat o ediție „Memoria locului”, dedicată Teatrului Național din Caracal.

***

Cameraman: Ionuț Șerban

Editor imagine: Lucian Popa

Realizator: Simona Carauleanu

20:00 TV Retro

*Teatru-Take, Ianke si Cadar de Victor Ion Popa

* Take, Ianke si Cadâr sunt precupeți bătrâni aflați într-o localitate din țară și care au trei prăvălii, toate trei la fel, cu marfă la fel, doar culoarea acoperișului diferă. Atunci când fiica lui Ianke se întoarce de la studii alături de Ionel, fiul lui Take, atmosfera calmă și caldă dintre cei trei negustori se încinge, mai ales atunci când copiii decid să își declare dragostea lor și mai ales intenția de a se căsători. Înțelepciuna lui Cadâr va rezolva însă totul, spre un final fericit.

Interpretează:

Alexandru Giugaru-Artist al Poporului, Ion Finteşteanu-Artist al Poporului, Marcel Anghelescu, Alexandru Hasnaş, Adela Mărculescu, George Paul Avram, Silvia Dumitrescu Timică, Alexandru Demetriad.

Şi copiii:

Belea Oana,Predescu Mihai

Regia Ion Finteşteanu

Regia TV Constantin Dicu

Jurnalist Roxana Sandu

Producator delegat Stefan Stanescu

21:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

Târgul de Paște din Craiova

Târgul de Paște din Craiova

publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2025

În Duminica Paștelui, “Caravana TVR 3” ne invită la plimbare. De la ora 17.30, vizităm Târgul de Paște din Craiova, o bucurie pentru cei mici și ...

“Cap de afiş” - Oratoriul Bizantin de Paști, la TVR 3

În Sâmbăta Mare, TVR 3 vă invită la concert! Artiști de seamă, într-un spectacol remarcabil, vin să vă bucure sufletul, în 19 aprilie, de la ora ...

 

#tvr3