loader
Foto

Povestea Teatrului Național din Caracal

Ridicat în urmă cu 100 de ani în orașul de reședință al județului Romanați, Teatrul Național din Caracal, clădire de patrimoniu, impresionează prin frumusețea arhitecturii, dar și a poveștilor din spatele spectacolelor susținute de-a lungul timpului aici, de mari actori ai scenei românești.

 

Simona Carauleanu
Memoria locului

În vara anului 1896, istoria orașului Caracal consemna: „S-a pus piatra de temelie a Teatrului Național, menit a aduce propășirea culturii locuitorilor Caracalului.”

Vorbind despre Teatrul Național din Caracal, Nicolae Iorga spunea: „Teatru cochet, împodobit cu stucaturi și inscripții, care cheamă trupe, și o intenție de care trebuie să se țină seama.”

Municipalitatea și moșierii din Caracal au contribuit la ridicarea acestei clădiri, care la început avea o dublă funcționalitate: sală de teatru și sală pentru jurați.

Când a fost inaugurat, Caracalul era orașul reședință al orașului Romanați și număra aproape 12.000 de locuitori. În acea perioadă, în țară se construiau Ateneul Român, Teatrul din Iași și alte clădiri importante.

Atât exterioru, cât și interiorul teatrului impresionează prin frumusețea decorațiunilor și diversitatea formelor. Arhitectul, de origine austriacă, a promovat stilul eclectic, specific vremii. Franz Billek și antreprenorul lucrărilor de constucție, Rizzieri Spaulenzi Mariani, se fac responsabili de acest măreț edificiu.

(w882)

Așa cum era moda vremii, construcția are o varietate de ornamente atât la exterior, cât și în interior. Fațada principală are un registru decorativ bogat, mai ales în partea superioară, underegăsim cele patru statui alegorice, refăcute în timpul restaurărilor ulterioare.

(w882)

În interior se remarcă coloane, capiteluri, statui, balcoane, cupole, panouri pictate cu scene idilice și pastorale, toate specifice baricului târziu, la care se adaugă și alte stiluri ce ne bucură ochiul și ne introduce în atmosfera boemă a acelor timpuri.

(w882)

Dacă ajungeți ăn Caracal, nu ezitați să vizitați acest edificiu!

(w882)

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 17.00, TVR 3 a redifuzat o ediție „Memoria locului”, dedicată Teatrului Național din Caracal.

***

Cameraman: Ionuț Șerban

Editor imagine: Lucian Popa

Realizator: Simona Carauleanu

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Timişoara

Producător Felicia Stoian

16:00 Din zestrea Ardealului

*Ediţie specială *Studioul teritorial Tg.Mureş

*Colinde și cântece de Crăciun (II)

Producător Vasile Braic

 

"Dăruieşte Românie!" dăruiește timp și bucurie

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

În ediția din Ajun de Crăciun, de pe 24 decembrie 2024, Carmen Târnoveanu ne trece cu eleganță prin toate emoțiile generate de revederea cu ...

Sărbătorile de iarnă, în programele TVR 3

Sărbătorile de iarnă, în programele TVR 3

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Trăim magia Crăciunului cu dansuri, cântece, datini și colinde, în edițiile speciale ale emisiunilor pregătite pentru acest regal de mare ...

Magia colindelor românești într-o ediție specială

Luni, 23 decembrie, de la ora 22:00, la TVR3 vă invităm să pășiți într-un univers de poveste al colindelor, într-o ediție specială a emisiunii ...

 

#tvr3