loader
Foto

Galerie foto

Premieră “Locuri, oameni și comori”: Istoria unei ulițe domnești - Calea Victoriei

Începând din 13 aprilie, în fiecare duminică, de la ora 11.30, la TVR 3, Emilia Nicolaescu scoate la lumină poveștile unor personaje și locuri din vremuri demult apuse. Duminica aceasta, aflăm istoria unei ulițe domnești, Calea Victoriei.

 

Poate cel mai cunoscut drum din București este Calea Victoriei, o importantă arteră din centrul Capitalei, care se întinde de la Piața Națiunilor Unite până la Piața Victoriei, având o lungime de 2700 de metri. Expoziția Muzeului Municipiului București ne prezintă în imagini povestea plină de pasaje interesante și necunoscute ale acestei ulițe domnești, în jurul căreia a gravitat istoria Capitalei până în ziua de astăzi. Primul episod îl vedem în premieră, duminică, 13 aprilie, de la ora 11.30, la TVR 3, în “Locuri, oameni și comori”.

(w500) Premieră

Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului. Înainte de domnia voievodului Constantin Brâncoveanu, artera nu exista, fiind denumită o parte, Drumul Brașovului și o altă porțiune fiind cunoscută ca Ulița Mare spre Sărindar.

Din unirea celor două drumuri a rezultat strada de astăzi, deschisă de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, în anul 1692, sub numele de Podul Mogoșoaiei - aceasta a fost o uliță domnească, asigurând legătura între moșia voievodului de la Mogoșoaia și palatul domnesc de lângă Curtea Veche.

Despre istoria bogată a acestei vechi ulițe domnești, de la denumirea sa la originile acestei artere, am stat de vorbă cu invitata emisiunii, dr. Maria-Camelia Ene, coordonatoarea Compartimentului Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Municipiului București.

(w882) Premieră

Calea Victoriei, fost Pod al Mogoșoaiei, este un sublim târg al deșertăciunilor, iar Bucureștiul va determina specificul său urbanistic: „E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (…) De-a lungul ei, fără orânduială (…) se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici (…) Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru”. Această scurtă descriere aparține diplomatului Gheorghe Cruțescu, autorul cărții „Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi”.

(w500) Premieră

Începând cu secolul XVIII-lea, pe Podul Mogoșoaiei se vor stabili familii boierești de prim rang, precum Bălenii, Văcăreștii, Slătinenii, Știrbey, Krețuleștii, Filipeștii, Romanitti, Cantacuzinii, Grecenii, Ghiculeștii, artera devenind stradă rezidenţială de maximă importanţă a oraşului.

(w882) Premieră

Acest pod, preferat pentru promenadă și întâlnire, este, în secolul al XIX-lea, axul dominant al Bucureștiului. La 1861, Calea Victoriei a fost una dintre primele străzi luminate pe timp de noapte din Europa, înainte ca acest lucru să se întâmple în Paris sau la Berlin.

După ce armata română își face intrarea triumfală în Capitală, în urma victoriei din Războiul de Independență, în anul 1878, Podul Mogoșoaiei primește numele de Calea Victoriei, nume păstrat până în prezent.

(w882) Premieră

Istoria acestei străzi este bogată în fapte, evenimente, arhitectură, oameni și imobile cu diferite funcțiuni, de la cea de casă de locuit, la cea comercială. Mergând la pas pe Calea Victoriei, dinspre sud spre nord, vom străbăte grădini și vom admira casele elitei, vom vizita locurile de loisir, ascultând sonetele și zgomotul specific al seratelor boierești, al trăsurilor și al surugiilor pestriți, vom face cunoștință cu personaje și crâmpeie de istorie.

(w882) Premieră

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:

 

Emilia Nicolaescu ne aduce noi poveşti adevărate despre locuri care ascund mistere, despre comori neştiute, furate, dintre care unele au fost recuperate de oameni, care şi-au făcut din rescrierea istoriei o profesie şi o pasiune.

Duminică, 13 aprilie, de la ora 11.30, la TVR 3, vă invităm să aflați, în premieră, Istoria unei ulițe domnești - Calea Victoriei.

Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.

***

Producător Emilia Nicolaescu

Info: www.muzeulbucurestiului.ro/ www.rri.ro

Credit foto: Arhiva emisiunii “Locuri, oameni și comori”/ Emilia Nicolaescu

 

20:00 TV Retro

*Teatru-Take, Ianke si Cadar de Victor Ion Popa

* Take, Ianke si Cadâr sunt precupeți bătrâni aflați într-o localitate din țară și care au trei prăvălii, toate trei la fel, cu marfă la fel, doar culoarea acoperișului diferă. Atunci când fiica lui Ianke se întoarce de la studii alături de Ionel, fiul lui Take, atmosfera calmă și caldă dintre cei trei negustori se încinge, mai ales atunci când copiii decid să își declare dragostea lor și mai ales intenția de a se căsători. Înțelepciuna lui Cadâr va rezolva însă totul, spre un final fericit.

Interpretează:

Alexandru Giugaru-Artist al Poporului, Ion Finteşteanu-Artist al Poporului, Marcel Anghelescu, Alexandru Hasnaş, Adela Mărculescu, George Paul Avram, Silvia Dumitrescu Timică, Alexandru Demetriad.

Şi copiii:

Belea Oana,Predescu Mihai

Regia Ion Finteşteanu

Regia TV Constantin Dicu

Jurnalist Roxana Sandu

Producator delegat Stefan Stanescu

21:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

Târgul de Paște din Craiova

Târgul de Paște din Craiova

publicat: sâmbătă, 19 aprilie 2025

În Duminica Paștelui, “Caravana TVR 3” ne invită la plimbare. De la ora 17.30, vizităm Târgul de Paște din Craiova, o bucurie pentru cei mici și ...

“Cap de afiş” - Oratoriul Bizantin de Paști, la TVR 3

În Sâmbăta Mare, TVR 3 vă invită la concert! Artiști de seamă, într-un spectacol remarcabil, vin să vă bucure sufletul, în 19 aprilie, de la ora ...

 

#tvr3