Vă invităm la mănăstirea Curtea de Argeș, un loc în care, odată, un domnitor vestit i-a pus piatra de temelie, un meșter înzestrat s-a sacrificat ca să o ridice, un mare rege a ales să îi fie necropolă și un architect francez a reconstruit-o așa cum o vedem noi acum; un loc în care regii și reginele României se odihnesc pe vecie.
Istoria arhitecturii românești a fost marcată de numele arhitectului francez André Lecomte du Noüy, cunoscut pentru restaurarea unor monumente reprezentative pentru țara noastră, dar și a controverselor create de munca sa.
Cea mai cunoscută restaurare a lui du Noüy rămâne biserica episcopală a mănăstirii Curtea de Argeș. Metoda sa de restaurare, contestată și în prezent de specialiști, însemna demolarea monumentului, totală sau parțială și construirea unuia nou, conform planurilor sale, cu păstrarea fundațiilor sau a zidurilor și refacerea parțială a formelor arhitecturale și a decorațiunilor originale. Trebuie adăugat însă, că proiectele construcțiilor sale au fost realizate astfel încât să reziste peste secole.
O emisiune care își propune să descopere poveştile ce stau încă ascunse în zidurile sau în lemnul vechilor biserici, locuri minunate, pline de însemnătate și oameni care ne dau o stare de bine.
Vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Memoria locului”, miercuri, 16 iulie, de la ora 13:30, la TVR 3 și pe TVR+.
Edițiile emisiunii le puteți viziona pe siteul TVR Craiova și pe canalul de YouTube al TVR.
***
Producător: Simona Carauleanu
Credit foto: captură din emisiune/ YouTube TVR