Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o declarație de prețuire dedicată celui care i-a fost coleg, mentor și partener de dialog în marile conversații culturale ale României: Iosif Sava.
„Îi datorez o parte din curajul meu de a spune lucrurilor pe nume în cultură, și o parte din delicatețea cu care învățăm să iubim muzica, filmul, oamenii. Iosif Sava era un spirit care nu se repetă, cu o generozitate tăcută și un umor rafinat, discret ca o partitură de Bach”, mărturiseşte Irina-Margareta Nistor, cu emoția unui prietenaj care transcende timpul.
În anii ’80 și ’90, pe când Iosif Sava modera emblematicul program "Seratele muzicale TV", Irina-Margareta Nistor era deja o voce distinctă în peisajul cultural românesc. Invitată frecvent în emisiunile sale, dialogurile lor depășeau granițele criticii de film sau ale muzicii clasice, devenind meditații vii despre libertatea spiritului, despre cultură ca formă de rezistență și despre frumusețea ideilor.
„În seratele lui Sava am învățat că nu există granițe între arte, doar punți. Muzica lui, întrebările lui, pauzele lui pline de sens – toate m-au învățat să ascult cu tot sufletul”, a adăugat Nistor în cadrul emisiunii.
Declarația de prețuire – o formă de memorie vie
Emisiunea „Dăruiește Românie”, difuzată la TVR 3, sâmbătă, de la 13.30, este un spațiu de restabilire a emoției, o pledoarie pentru sinceritatea rostirii și pentru celebrarea celor care au lăsat urme durabile în suflete și în conștiințe. În acest context, gestul Irinei-Margareta Nistor de a face publică o reverență afectivă pentru Iosif Sava nu este doar o evocare personală, ci un act de memorie colectivă.
Iosif Sava nu a fost doar muzicolog, jurnalist, realizator de televiziune. A fost o voce morală, un arhitect al culturii vii, un om care a transformat seratele în catedrale ale dialogului intelectual. Iar Irina-Margareta Nistor, prin omagiul adus, reamintește că adevărata prețuire nu se face doar în tăcerea aducerii-aminte, ci și în lumina recunoașterii publice.
Urmăriți emisiunea „Dăruiește Românie” pentru alte declarații de prețuire emoționante și întâlniri ce îmbogățesc sufletul.
În scenariul emisiunii “Dăruieşte Românie” regăsim şi declaraţiile de preţuire, care ne deschid drumul spre poveşti, spre oameni, ne invit să aplaudăm prietenii, să renovăm galeria afectivă a fiinţei noastre şi să revendicăm exerciţiile de admiraţie. Astfel, în emisiunea „Dăruieşte Românie”, oamenii mari pornesc în aventura trăirii în adevăr și, cu un impuls moral sănătos, se descoperă pe sine prin mărturisirea prețuirii față de ceilalți.
„Prețuirea, un cuvânt pe care îl adăugăm destul de rar pe lista automatismelor noastre verbale și chiar mai mult decât atât, un cuvânt al cărui sens îl căutăm și mai rar. Prețuirea nu e decît o altă față a iubirii, care se împlinește doar atunci când este mărturisită simplu și în adevăr. Însă, pentru asta, e nevoie să fim în armonie cu noi, cu propria capacitate de a iubi, e nevoie ca iubirea să fie în destinul nostru”, spune Carmen Târnoveanu, realizatoarea emisiunii „Dăruieşte Românie”.
***
Emisiunea “Dăruieşte Românie” poate fi vizionată:
Sâmbătă ● 13.30 ● TVR 3
Urmăriţi emisiunea “Dăruieşte Românie” şi online, accesând platforma Televiziunii Române TVR+.
***
Moderator şi realizator: Carmen Târnoveanu
Credit foto: Arhiva emisiunii “Dăruiește Românie”/ Carmen Târnoveanu