loader
Foto

„Identitate Basarabia”: Victor Galușca și expoziția „Recunoaşte satul”

Basarabeanul Victor Galușca a fost protagonistul primului episod din noul sezon al emisiunii „Identitate Basarabia”. Descoperirea unui tezaur foto și tot ce a urmat au fost povestite la TVR3, pe 3 octombrie, la ora 17.00.

 

Identitate Basarabia

Într-o perioadă în care Republica Moldova se zbate din toate puterile să demonstreze că vectorul ei este unul european, ne-am propus să cunoaştem basarabeni care au demonstrat că ei deja merg senini pe acest drum. Apar prin cele mai diverse panoplii internaţionale. Ne mirăm de realizările lor şi-i lăsăm să treacă pe lângă noi.

Unii au reuşit să se stabilească în România, alţii n-au făcut-o din cele mai diverse motive. O parte se fac auziţi de acolo, alţii se pierd în anonimat… Este Basarabia culturală dintre Orient şi Occident.

Primul episod din noul sezon al programului Identitate Basarabia îi este dedicat regizorului şi fotoreporterului Victor Galușca. Şi aceasta pentru că prestigioasa publicație americană The Washington Post i-a dedicat un amplu articol moldoveanului. Acesta a descoperit 4.000 de fotografii vechi care surprind viața de la țară din perioada anilor ’50 - ’70, în plină epoca socialistă, aparţinând fotografului Zaharia Cuşnir. Valenţele artistice ale imaginilor i-au surprins pe artiştii fotografi de astăzi.

(w882) Expozitia

Pe 18 și 19 septembrie 2021, Victor Galușca a organizat la Roșietici, baștina lui Zaharia Cuşnir, expoziția de fotografii „Recunoaşte satul”, unde publicul spectator a fost invitat la o promenadă de-a lungul aşezării. În fața fiecărei gospodării, a fost instalat câte un banner cu imaginea din anii '60 a casei respective.

Episodul dedicat acestui fotoreporter basarabean este programat la TVR3 pe 3 octombrie, de la ora 17.00.

Producător: Violeta Gorgos

Foto 1 credit: Zaharia Cușnir, 1961, apud washingtonpost.com

Foto 2 credit: tvrmoldova.md

13:05 Schiţe urbane

(redifuzare)* Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiunea prezintă săptămânal, secvențe din cultura urbană a spațiului transilvănean.

* Festival Studio

Producător Angela Precup

13:30 Picătura de cultură

* Studioul teritorial Tg.Mureş *Pentru o minte sănătoasă, consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

* Teatru în limba română, de 60 de ani la „Ariel”

Producător Petronela Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3