loader
Foto

„Remix": Călin Pop, Muzeul Rock (II) și Abra

Sâmbătă, 15 mai, v-a așteaptat o nouă ediție „Remix", cu Călin Pop, Muzeul Rock (II) și Abra. La TVR3 de la ora 22:00.

 

Remix

Călin Pop în pandemie, între Celelelte Cuvinte și celelalte... proiecte, un interviu la Oradea datat martie 2020, incluzând un remember al colaborării sale cu Dan Andrei Aldea.

Dar nu numai atât, unul dintre cei mai activi muzicieni rock români din ultimii ani având multe de povestit, dar și de restituit; iar criza pandemică ce a urmat avea să fie și poate cea mai productivă perioadă pentru liderul grupului Celelalte Cuvinte, care împlinește curând 40 de ani de existență!

(w500) Calin Pop

De altfel, reportajul face vorbire despre dubluCD-ul în concert (o selecție de la concertul de 30 de ani), „Electric Live”. În premieră, veți putea vedea fragmente din „Oglinda”, o lucrare conceptuală de 25 min, șapte teme legate, datând de la granița anilor ’80 - ’90.

(w500) Celelalte

Pe de altă parte, amănunte despre primele colaborări ale lui Dan Aldea în România, între care „Spune-mi” și „Clipa” (comperată din live și orchestrațiile din studio care au apucat să fie conturate cu de Călin cu acesta, cât a locuit la Oradea).

De ultimă oră – o piesă Sfinx din proiectul Rockul Carantinei: „Focuri vii”! Din mai 2020, Pop a dat drumul unui nou proiect discografic, asumat de Universal Music: „Cutia cu secrete”: „Văpaia”, „Respect”. Alte citări în emisiune: „Speranța în glas”, „Scrisoare peste timp”, „Niciodată”.

Sunt idei proaspete, dar și vechi, cărora abia acum le-am găsit locul într-o piesă sau alta. Dacă la început a fost o selecție, acum lucrez în mai multe direcții, având în minte finalizarea cu câte un material discografic, disponibil pe diverse platforme. Sunt afectat de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, în societatea românească - lucruri care mă inspiră să le dau glas, să cânt. Așa lupt eu, prin felul meu rock de a fi; niciodată nu mă voi opri”.

Destinatar: Remix - „Străin între străini”, un videoclip Abra (Germania) realizat în plină pandemie de basistul grupului, Christian Podratzky, cu numeroși colaboratori – muzicieni din diaspora, la care contactele emisiunii Remix din străinătate au adus un mic plus-profit.

(w882) ABRA

Piesa de pe discul „La frumusețea ei”, reeditat în urmă cu câțiva ani tot la propunerea emisiunii, a apărut și pe CD-ul „Discul emigranților. Muzici din diaspora”, lansat în 2014 laolaltă cu volumul „100 de muzicieni români. Povești cu cântec din diaspora” rezultat în urma filmărilor echipei Remix în străinătate.

(w500) Club A

Muzeul Rock (II). În 10 – 16 mai se împlinesc 50 de ani de la al doilea Festival național de muzică pop „Club A”, cel mai influent eveniment concertistic din epocă.

Opera rock „Sinestezie”, susținută de grupul Metronom condus de Liviu Tudan, a primit mai multe premii și o cerere să fie exportată în Europa centrală, dar a fost interzisă de cenzorii comuniști.

(w882) Liviu Tuda

De curând, Muzeul Rock a postat una dintre piese, despre a cărei existență nu a știut nici autorul. (plecat dintre noi în mai 2005). Videoclipul este realizat de Bogdan Sterpu, cu imagini inedite preluate de la regretatul Adrian Valentir, redactor TVR, dar și intim al rockului românesc din anii ’70.

(w882) Valentir T

Vor fi mai multe rubrici Remix care vor puncta festivalul din urmă cu 50 de ani, un summit, dar și o adevărată declarație de intenții a muzicii noastre rock & folk, de pe urma căreia ne-au rămas atât de puține documente. Celălalt proiect apărut anul trecut, în ideea unui „Rock & Roll - Hall of Fame” românesc, Rockul Carantinei, are aproape gata un remake după această înregistrare rarisimă, realizat de chitaristul Cezar Popescu și Days Of Confusion.

Vom insista așadar cu reconstiuirea unor fapte și artefacte de muzeu al anului 1971, încercând să edificăm o primă expoziție fizică, ideal de vernisat la o viitoare ediție „Retro Rock” în concert, dacă astrele și Ministerul Culturii se vor alinia! Până atunci, două vorbe de duh – una de la Liviu Tudan (2001), alta de la un consilier inedit al Muzeului Rock, Abigail Rupp (Ambasada SUA), fix înaintea încheierii misiunii domniei sale la București.

Credite foto: Arhive personale, Facebook

***

Un articol de Doru Ionescu

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3