loader
Foto

Galerie foto

Remix: Cornel Chiriac. Metronomul libertății – A Song of Freedom

Doru Ionescu v-a propus  o ediție aniversară ”Remix”, ce l-a evocat pe celebrul jurnalist și muzicolog de jazz și rock Cornel Chiriac. Sâmbătă, 8 mai, de la ora 22:00, la TVR3.

 

Remix

Revendicat deopotrivă de melomanii rock, jazz ori folk ca întâistătător al muzicii românești în libertate, Cornel Chiriac exercită la peste 45 de ani de la dispariția sa prematură o atracție unică. În urmă cu 20 de ani, emisiunea „Remix” era lansată de TVR2 după un episod pilot - documentar despre Cornel Chiriac. În termenii de astăzi, un influencer din anii de explozie a genurilor jazz și rock – cu o viață scurtă, dar intensă, demnă de un film artistic. După varii cercetări și investigatii, am ajuns la o masă critică, demnă de o nouă emisiune, difuzată în 8 mai la TVR 3, așadar cu o seară înaintea zilei sale de naștere (ar fi împlinit 79 de ani).

(w882)

Fanaticii admiratori ai muzicologului, strânși din urmă cu 50 – 60 de ani, au rămas cu amintiri de neșters, în ciuda trecerii sale meteorice. Unul dintre ei, regretatul Mircea Udrescu, prieten din copilărie, coleg de școală și liceu, i-a cinstit memoria prin trei volume publicate, dedicate perioadei jazz, până când studenția i-a despărțit. Istorie orală, dar și studiu în arhivele Securității...

(w882)

De asemenea, câteva din cărțile apărute în paralel cu emisiunile „Remix” au strâns în ultimii cinci ani numeroase depoziții ale celor care l-au cunoscut personal pe Chiriac: Camil Petrescu jr, Florian Lungu, Marius Popp, Wolfgang Guttler, Johnny Răducanu, Ovidiu Dumitru, Geo Limbășanu, Octavian și Florin Silviu Ursulescu, Andrei Voiculescu, Trudi Dumitrescu, Nicolae Covaci, Mony Bordeianu, Mircea Florian, Mugur Winkler, Andrei Ignat, Șerban Ciurea, Dimitrie Cădere; de asemenea, admiratori ai săi - Paul Grigoriu, Alex Vasiliu, Cristina Anisescu, Cristian Teodosiu, rudele Florina și Cornel Chiriac jr.

(w882)

Dar și dovezi palpabile în arhive video / audio: un generic al unei emisiuni jazz la TVR prezentată de Cornel, o melodie compusă de Mony Bordeianu la emigrarea din 1970, înregistrată cu Chiriac la tobe la Radio Europa Liberă („A Song of Freedom”), celebra „Vocea oilor” de la invazia Cehoslovaciei (semnată Mircea Florian – debutul său înregistrat și difuzat pe ascuns de redactorul radio), imagini cu Cornel filmate probabil la clubul de jazz de la Ploiești, filmări cu Phoenix și Sfinx din două emisiuni TVR, între care un videoclip Phoenix - „Miezul nopții” - regizat de Chiriac, articole (publicate, dar și în manuscris), plus un soi de dicționar scris de mână în anii liceului.

(w882)

(w882)

 

Enigmaticul mare fan cu pseudonimul ”Carpați fără filtru” din Timișoara mi-a pus la dispoziție numeroase fotografii și filmări din vacanțe. Peste tot în emisiune, plutește în acestea figura angelică a Lindei Schuster, prietena româncă a lui Cornel de la Munchen, sursă a celor mai multe dintre artefactele rămase de pe urma lui Chiriac, inclusiv patru volume rock din care se documenta, ajunse la Andrei Voiculescu. Am ilustrat firește cele două înregistrări realizate cu Sideral Modal Quartet de muzicolog la Hamburg, imediat după ce au emigrat și aceștia, primite de la Andrei Stanciu, fiul altui mare și împătimit fan.

(w882)

(w882)

Dacă astăzi sunt postate zeci de emisiuni realizate la Radio Europa Liberă, am pus în pagină video și istoria salvării lor (în mică parte), involuntar, de către colegul Max Bănuș, care le-a difuzat în România după 1990, la Radio Tinerama! Din anii ’70, la mormântul unde a fost adusă urna cu cenușa lui Cornel Chiriac, la cimitirul Reînvierea din București, admiratorii săi se adună anual. Fan Clubul care îi poartă numele s-a reunit de zeci de ori în ședințe publice în cluburile bucureștene, în ultimul deceniu girate de Florin Silviu Ursulescu. Tot la insistențele acestora, o stradă din Piteștiul natal îi poartă numele. Emisiuni, fotografii și imagini în mișcare sunt în continuare postate, din România ori Germania.

(w882)

 

În 2003, atunci când la Cotroceni au fost premiate personaje importante de la Radio Europa Liberă, numele lui Cornel Chiriac a fost trecut cu vederea, deși el a fost cel care a crescut popularitatea postului cum nu știu să o fi făcut alți redactori cu nume sonore. În schimb, fiul fostului coleg de la Munchen, Patrick Bănuș, a realizat după câțiva ani un documentar audio, fără să-l fi cunoscut, premiat în Germania și Italia. Strângând câteva din artefactele esențiale rămase de pe urma sa, mulțumită nepotului Cornel Chiriac jr, între care magnetofonul de la Munchen, câteva agende din tinerețe, manuscrisul traducerii în limba română după „Jesus Christ Superstar” ș.a., echipa „Remix” le-a propus într-un muzeu românesc al muzicii altădată interzise. O instituție necesară pentru evoluția genului rock, cu particularitățile sale de aici, a cărei anticameră nu poate să se numească altfel decât Cornel Chiriac… DJ-ul tinereții noastre care, iată, trăiește!

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Una dintre cele mai influente personalități din diaspora, în rândurile muzicienilor ori ale simplilor melomani, considerând istoria culturală a românilor una care transcende granițele țării dintr-o epocă ori alta.

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Iaşi

* Medici de diferite specialități vin în studioul TVR Iași cu cele mai bune indicații și recomandări, temele alese fiind întotdeauna de actualitate. În plus, în această emisiune promovăm reușitele medicale din zona Moldovei, un stil de viață echilibrat și importanța prevenției.

Importanța examinărilor imagistice

Producător Claudia Dănăilă

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3