loader
Foto

Remix cu jazz de azi… și de alaltăieri

Sâmbătă, 22 iunie, la TVR 3, de la ora 22.00, Doru Ionescu vă invită la o ediție specială Remix.

 

Remix

O primă rubrică – Cătălina Beța, de la folk la jazz – este dedicată unei soliste jazz, din generația douămiistă. A început sa cânte rock în liceu, la Bacău, dar în studenția de la Iași a dat de jazz. Cu toate acestea, primele apariții importante pentru ea s-au consumat pe scenele folk. A trebuit să sufere un accident de mașină pentru a-și da demisia din vânzări și a se ocupa de muzică.

(w882)

În timp, au venit și primele colaborări cu instrumentiști jazz de primă mână, precum pianistul Sorin Terinte, chitaristul Ciprian Pop. Lista continuă în timp cu Sorin Zlat, Răzvan Cojanu, Alex Man, Iulian Nicolau, Gabi Matei, Alex Olteanu, Cătălin Milea, Michael Acker și Alex Arcuș. În ultima perioadă, de menționat proiectul Aquarius cu Sorin Romanescu și Nud Jazz Duo cu Albert Tajti. Cu acesta din urmă și cu Dan Mitrofan, proiectul Cosmic Trio se află în antecamera lansării unui disc de standarduri.

Nu-i exclus ca acesta să fie devansat de un altul, cu compoziții proprii, în limba română. Încurajată de specialiști de talia muzicologului Florian Lungu ori a profesorului și pianistului de la Universitatea Națională de Muzică / secția Jazz, Mircea Tiberian, solista și capitolul dedicat ei închid și o primă carte a emisiunii „Remix” dedicată unor voci din jazzul românesc, lansată de curând la „BookFest”. O deschidere...

A doua rubrică „Remix” este dedicată lui Alecu Rădulescu, un chitarist de legendă. Raportat la ceea ce se știe despre acesta, titlul supralicitează subiectul, în schimb intervievații emisiunii de-a lungul ultimului deceniu, unii muzicieni experimentați, îndreptățesc forțarea realizatorilor „Remix” (Horia Moculescu, Radu Goldiș, Mihai Chirilov, Ovidiu Marian, Cristi Becker, Horațiu Paraschivescu).

(w882)

Cunoscut în primul rând pentru Cvintetul Mamaia, cu care cânta în anii 60 (coleg cu instrumentiști precum Horia Ropcea, Radu Mircea, Mariano Lambertini, Paul Man, Duiu Sabău, Ovidiu Marian). Erau invitați să susțină recitaluri în localurile cu ștaif din București și de pe litoral, acompaniau vedetele muzicii ușoare românești. Din păcate, prea puține sunt înregistrările rămase, nereprezentative pentru nivelul tehnic al trupei.

(w882)

Alecu Rădulescu pleacă în Suedia, dar nu se „înșurubează” pe scena locală și trece oceanul, în Statele Unite. Urmează între 1972 și 1974 cursurile celebrei instituții de învățământ muzical Berklee College of Music din Boston, rămânând apoi în corpul profesoral. Se pare că 1000 de studenți au studiat cu el, între care nume importante ale scenei rock și jazz. Din păcate, încă nu putem confirma din mai multe surse numele enumerate de intervievați. Cert e că de pe urma sa au rămas o sumă de înregistrări (jazz, clasic) care atestă nivelul superior atins de chitaristul profesor, inclusiv o casetă video în care folosește un sintetizator de chitară Roland, dar și un instrument acustic cu 11 corzi.

În ultimii ani 80 se mută la New York. Până în 2000, când a murit în urma unui atac de cord, a continuat să cânte în diverse angajamente și a colaborat cu Jazz Guitar Institute. „Testamentul” său muzical ar putea fi, în opinia realizatorilor emisiunii, o casetă video cu lecții de chitară - „The Playing Foundation – Jazz Language for Guitarists”.

Credit foto: Cătălina Beţa, Ovidiu Marian

Emisiunea este online pe TVR+.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3