loader
Foto

Remix cu pop și rock à la roumaine, din Göteborg la Montréal

Duminică, 22 ianuarie, de la ora 22:00, la Remix, pop și rock à la roumaine, din Göteborg până la Montréal, numai la TVR3.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MARIANA RITZ şi ALEXANDRU HORVATH (Suedia)

Cei doi soți s-au cunoscut când au cântat împreună, după stagii separate.

(w882) Steaua far

Ea, de loc din Satu Mare, a ajuns la București ca studentă la Conservator, urmând până la un punct o carieră solo, interpretând melodii ale unor compozitori cunoscuți (în emisiune, o piesă inedită a lui Vasile Șirli); el a urcat treptele consacrării cu formația Carusel din Arad.

La jumătatea anilor ’80 au plecat definitiv din România, după ce avuseseră ocazia să cânte cu trupa lui Constantin Radu, apoi grupul propriu Scorpion, în Emiratele Arabe şi în ţările scandinave. În cele din urmă, cei doi soţi solişti - instrumentişti s-au stabilit la Göteborg. Au cântat 16 ani pe vase de croazieră, apoi s-au regăsit în profesii mai tihnite, care nu exclud muzica.

(w235) duet(w235) duet

Șoni și Mara Horvath au fost nu o dată gazde primitoare și sprijin pentru muzicienii români care-și căutau de lucru în nordul Europei, că ei s-au numit Sfinx în anii ’80, Ediție Specială în ’90, ori Proconsul în 2000.

Natalie, fiica lor, este la fel de talentată, dar urmează o facultate cu un alt profil – Stomatologia - la Cluj.

MARIUS LUCA (Canada)

I se spunea Bubu în România. De loc din Oradea, la Cluj s-a nimerit printre fondatorii grupului Compact. Apoi a revenit acasă, la cea mai tare trupă hard-rock din vestul României, Metropol.

(w882) Metropol

Chitaristul și solistul vocal a înființat încă o trupă, cu care nu a apucat să mai cânte mult timp. Cu un portofoliu de două discuri și trei formații de primă mână în doar cinci ani, și-a urmat părinții în Canada.Ajuns la Montreal, urmează o școală esențială pentru cariera sa – mixaj sunet, producție muzicală, impresariat - și… își face trupă. Preluări, compoziții, turnee în toată America de Nord, cu Rated R și Broken Rule, apoi devine lutier.

Se întoarce la repetiții din 2011, cu vechiul chitarist Shawn Hains și un nou baterist Louis Dore. O.N.E. (Organic Noise Experiment) este un trio filmat în premieră de TVR, cu un întreg repertoriu de piese în limba română!

(w882) One

Concertează la Montréal, iar în 2016 se întoarce în România pentru două turnee, în care lansează mai multe discuri. O poveste cu rock românesc care va continua și în 2017.

(w882) One

Realizator Doru Ionescu

***

Foto:  Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

 

#tvr3