loader

Remix cu povestea Casei de discuri Electrecord

Sâmbătă, 4 noiembrie, la ora 22.00, la TVR 3, am remixat o poveste cu cântec, cea a casei de discuri Electrecord.

 

Remix

Casa de discuri Electecord, alături de TV şi Radio România a marcat istoria muzicii românești. Echipa Remix a filmat încă din 2005, în spațiul generos al fabricii din bulevardul Timișoara pentru a ne spune astăzi povestea ei.

(w882) remix 4 no

De-a lungul anilor, sondările în Arhiva Multimedia TVR dar și în alte depozite muzicale  au scos la iveală înregistrări celebre, unele chiar din perioada interbelică. Să nu uităm că Electrecord a fost fondat în 1932.

Un reper important este  anul 1967, când Electrecord părăsea vechile discuri de ebonită pentru cele de microsillon – vinil.

(w882) remix 4 no

Apoi, în 1973, când se înregistrează stereo.  Urmează anii `80 cu retehnologizarea - incluzând casetele audio.

(w882) remix 4 no

Din anii `60 au rămas imagini unice cu orchestrele casei de discuri: prima înființată de Theodor Cosma, apoi cea condusă de Alexandru Imre.

(w882) remix 4 no

Apar mari instrumentişti precum pianiştii Jancy Korossy, Cristian Colan şi Mihai Chirilov, suflătorii Nicu Dumitrescu şi Nelu Marinescu, bateristul Bob Iosifescu ori contrabasistul Johnny Răducanu. Alături de ei - marele jazzolog Mihai Berindei, directorii Theodor Carțiş, Grigore Petreanu, actualul manager Cornelia Andreescu.

(w882) remix 4 no

Din arhiva Remix sunt revalorizate şi interviurile cu Daniela Caraman Fotea şi Vasile Șirli; de asemenea, Alexandru Andrieş vorbeşte despre tehnica folosită în studioul Tomis şi despre copertele care au promovat înregistrările editate de-a lungul deceniilor;   Roxana Turcu dă seama asupra digitalizării unei arhive fabuloase - astăzi accesibilă oricui în mediul online - care a primit un slogan pe măsură: Electrecord – coloana sonoră a României!

(w882) remix 4 no

O emisiune nu de colecție, ci a colecțiilor esențiale pentru muzica românească de peste secole!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+.

1:25 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

1:30 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

Producător Diana Bogea

(Reluare)
 
Liviu Lucaci și Cristian Radu Nema, invitați la „Dăruiește Românie!” – UNATC scrie istorie la Cannes

Carmen Târnoveanu vă invită să inventariaţi resursele de valoare artistică şi estetică ale performanţei prin artă, alături de Liviu Lucaci și ...

“Pe cărări de ţară”: Vaideeni din județul Vâlcea | VIDEO

În ediția de vineri, 4 iulie, de la ora 19:00, poposim în Vaideeni, din Oltenia de sub Munte. Cunoaștem oameni frumoși, ne bucurăm de frumusețea ...

În emisiunea “Dăruieşte Românie”, Irina-Margareta Nistor semnează o declaraţie de preţuire pentru Iosif Sava: „Un spirit care nu se repetă”

Într-un moment de profundă emoție și recunoștință, criticul de film Irina-Margareta Nistor face, în cadrul emisiunii „Dăruiește Românie", o ...

 

#tvr3