loader
Foto

Galerie foto

REMIX cu Richard Oschanitzky, în weekend la TVR 3

În primul weekend din februarie, TVR 3 a prezentat un geniu al muzicii românești: Richard Oschanitzky, în două episoade difuzate sâmbătă şi duminică, 6-7 februarie, de la ora 22.00.

 

Remix

Ediția de sâmbătă este disponiblă online pe TVR+.
Ediția de duminică este disponibilă online pe TVR+.

Cele două ediţii documentare REMIX sunt dedicate unuia dintre cei mai mari muzicieni români din toate timpurile, cu siguranță cel mai important din jazz pe care l-a dat Timişoara României.

Arhivele audio și video sunt comentate de fratele Peter Oschanitzky (care cântă în imagini document două piese cu pianistul, dar şi dirijează un concert In memoriam, în 1987, cu Aura Urziceanu), Florian Lungu, Alex Vasiliu (TVR Iași), Zoltan Boroș (TVR), Octavian Ursulescu, iar dintr-o emisiune TV realizată în ’92 de Smaranda Jelescu – celebrii teleaşti Dumitru Moroşanu, Titus Munteanu (fost coleg de trupă), Ileana Popovici (prietenă apropiată, solistă cu numeroase melodii compuse şi interpretate de marele muzician).

(w882) Oschanitzk

Alte imagini din Arhiva Multimedia TVR: concertul extraordinar al Aurei Urziceanu din 1973 orchestrat și dirijat de Oschanitzky, interviul regretatei Catinca Ralea cu muzicianul, o piesă de la Festivalul de Jazz de la Ploieşti (1969), două piese (între care celebra „Cearta”) înregistrate cu Johnny Răducanu şi cu Bob Iosifescu, două preluări după Beatles şi trei melodii în care o acompaniază pe Ileana Popovici (printre acestea - „Curungudu”).

(w882) Nicolas Si
Nicolas Simion

Post scriptum: secvențe cu grupurile lui Nicolas Simion de la Festivalul Internațional „Richard Oschanitzky” organizat de TVR Iași și coordonat de Alex Vasiliu (un fragment din „Neurasia”) și de la prima interpretare a „Dublului concert...” la București (Orchestra Națională Radio), dirijor Sabin Pautza, pianist Florian Weber.

(w882) Peter Osch
Peter Oschanitzky

În al doilea episod sunt evidențiate coloanele sonore ale unor filme artistice importante („Cu mâinile curate”, „Ciprian Porumbescu”, „Parașutiștii”…), iar intervievații Peter Oschanitzky, Sergiu Nicolaescu, Florian Lungu, Aura Urziceanu, Alex Vasiliu, Ileana Popovici, Ioana Bogdan, Dumitru Moroșanu, Horia Moculescu continuă destăinuirile despre geniul simfo-jazz-ului românesc și european. Din nou, filmări inedite din casa părintească de la Timișoara și de la primul festival de jazz de la Sibiu (1974), care l-a avut pe afiș pe pianist, alături de câțiva dintre cei mai mari instrumentiști români ai momentului!

 

(w500) Film cu mu

Continuă punctarea seriei festivalurilor organizate de TVR Iași (cu saxofonistul Anatol Vapirov), culminând cu ediția a X-a din 2008: Marius Popp, Aura Urziceanu, Ion Baciu jr. La final, un reportaj de la dubla lansare din octombrie 2014 (UCMR, Muzeul Enescu): cartea muzicologului Alex Vasiliu „Creația lui Richard Oschanitzky. Trăsături stilistice” și dublu CD-ul „Romanian Jazz Masters Series - Memorial” – vol II, editat de 7Dreams, când au cântat Nicolas Simion, Sorin Romanescu și Oana Sârbu. Intervievați speciali: Dan Grigore și Adrian Enescu, autorul masterizării.

(w235) Oschanitzk (w235) Oschanitzk (w235) Oschanitzk

(w235) Aura Urzic (w235) Oschanitzk (w160) Oschanitzk

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*In memoriam Valeria Peter Predescu, 15 ani de la plecarea spre veșnicie

Prezentator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

*Provocările antreprenorilor, invitat Cosmin Pop, antreprenor

Producător Andrada Gorog

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3