loader
Foto

Galerie foto

Remix de Revelion, la TVR 3

Joi, 31 decembrie, de la ora 21.00, la ceas aniversar al Televiziunii Române și în pragul noului anTVR 3 v-a propus o poveste cu cântec… şi teleaşti!

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Epoca de aur... muzical în Arhiva Televiziunii Române:

În ultima zi a fiecărui an, Televiziunea Română aniversează primul program transmis în direct, respectiv Revelionul 1957. Şi de fiecare dată, redactorii de serviciu reîntorc noi şi noi pagini de istorie recentă, asa cum se consemnează peste tot în lume, începând cu a doua jumătate a secolului XX, cu ajutorul televiziunii. În particular, muzica generic numită uşoară la TVR, în contextul mai larg al divertismentului, că a fost pop-rock, jazz sau folk, a făcut posibilă, la rândul său, popularitatea televiziunii în rândul românilor.

(w500) TVR

Louis Armstrong, Duke Ellington...

La început a fost Radioul, iar la inventarea televiziunii, cele două instituţii au funcţionat sub aceeaşi siglă – RadioTeleviziunea Română -, schimbând de multe ori realizatorii emisiunilor între ele. Iar povestea continuă cu jazzul care, în România, are tradiţii antebelice. Periplul muzical porneşte cu o adaptare din anii ’50 a pianistului Eugen Ciceu şi o melodie semnată de primul dirijor al Orchestrei Electrecord, (pianistul) Theodor Cosma, cu Dumitru Moroşanu şi Florian Lungu povestitori. Apoi o lucrare semnată de un geniu – cum i-au spus contemporanii lui Richard Oschanitzky -, inclusiv intervievat de o radiofonistă de acelaşi calibru – Catinca Ralea.

(w882) Gică Petr
Gică Petrescu

Gică Petrescu, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Dan Spătaru, Doina Badea, Anda Călugăreanu, Ilinca Cerbacev, Aurelian Andreescu... Că au fost acompaniaţi de orchestra Electrecord sau de aceea a RadioTeleviziunii, am ajuns la cea mai importantă tribună pentru soliştii şi compozitorii de muzică uşoară - festivalul de la Mamaia, concurs care însemna o adevărată industrie, cu o pregătire de luni de zile. Semnal de început la prima ediţie, datată 1963! Valeriu Lazarov, unul dintre regizorii pionieri ai Televiziunii, vorbind despre cheia succesului: Echipa! Zece ani mai târziu, imagini “making of” de la acelaşi festival, cu oameni celebri, atât din lumina reflectoarelor, cât şi din culise. Plus un alt monstru sacru al emisiunilor de divertisment, regizorul Alexandru Bocăneţ!

Primele transmisiuni în direct s-au efectuat din fostele studiouri cinematografice din cartierul bucureştean Floreasca. Undeva, în apropierea sediului TVR de astăzi, în strada Moliere, au fost amenajate primele studiouri. Imagini din Studioul A, dar şi dintr-un parc situat pe Calea Dorobanţilor nr.191, transformat în şantier. Venirea lui Ceauşescu la putere, în 1965, în primă fază pavoazată cu intenţii bune, oferea o nouă perspectivă Televiziunii. Dovadă – simultan - şi evenimentul muzical capital născut în 1968, la sfârşitul iernii, la Braşov: Festivalul Internaţional “Cerbul de Aur”!

(w882) Disc Sile

Ioana Bogdan, Carmen Dumitrescu, Titus Andrei, Paul Grigoriu, George Stanca...

Echipele TVR s-au întors de la Braşov, în 1971, într-un nou sediu, acela rămas cunoscut până astăzi, utilat modern. Din păcate, în vară, după scandalul iscat de Festivalul pop “Club A” de la Sala Palatului, Televiziunea a rămas pentru unii muzicieni mumă, iar pentru alţii s-a transformat în ciumă. Turneul asiatic al lui Ceauşescu a generat faimoasele Teze de la Mangalia, care reglementau o nouă politică culturală. Din fericire, foştii muzicieni deveniţi teleaşti au continuat să filmeze soliştii şi grupurile pop-rock, folk şi jazz... din toate poziţiile: Titus Munteanu, Petre Magdin, Mariana Şoitu, Nicoleta Păun, Cristian Păunescu...

Phoenix, Sfinx, Iris, Holograf, Compact, Semnal M, Roşu şi Negru, Mondial, Sincron, Cargo...

(w882) Roșu și
Roșu și Negru

Noul gen folk, asociat cu protestul tinerilor de peste Ocean, câştigă popularitate din plin şi, în ciuda textelor, este acaparat cu vârfurile sale de Cenaclul “Flacăra”. Astăzi director muzical la Disneyland Paris, Vasile Şirli a fost şi rămâne – înainte de director al casei de discuri Electrecord – unul dintre marii noştri compozitori. Dovadă superproducţia “Astfel” cu grupul Song în rolul principal, datorată regizorului Constantin Chelba, la origine cu acelaşi unic şi irepetabil Tudor Vornicu.

(w882) Adrian Pă
Adrian Păunescu și Florian Pittiș

Dan Andrei Aldea, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Marcela Saftiuc, Valeriu Sterian, Adriana Ausch, Nicu Alifantis, Zoia Alecu, Mircea Florian, Doru Stănculescu, Vasile Şeicaru...

(w882) SONG la Ca
Grupul SONG la Preoteasa

Din nou jazz, nu cu oricine, nu cu orice! Festivalul de jazz de la Sibiu a fost, în anii ’70 – ’80, una dintre florile cu care s-a făcut primăvară. De la Aura Urziceanu, Marius Popp şi Johnny Răducanu la familia Berindei. Cu rockul şi folkul ascunse sub obroc, muzica uşoară a rămas singură pe baricada Euterpei, nu fără unele compromisuri impuse de cenzură. Din fericire, TVR a avut de unde alege şi lansa vedete pop de primă mână!

După revoluţie, apele s-au aşezat repede, muzical vorbind. Muzicoramă, RockPanoramă sau Întâlnire la miezul nopţii, Jazz mai mult sau mai puţin Fragil, Meridianele cântecului la Televiziunea Română - că a fost muzică uşoară sau grea - au făcut din melomanii români fanii postului public. Reinventarea showbusiness-ului de la jumătatea anilor ’90, acompaniată de apariţia canalelor TV muzicale, nu a făcut decât să creeze o concurenţă benefică. După încă un deceniu, tehnologia digitală a dinamitat vânzarea de discuri, iar lumea s-a întors deopotrivă spre marile concerte, în primul rând festivaluri, organizatorii căpătând o importanţă în plus, de comun acord cu promotorii şi ziariştii muzicali. Atenţie, în TVR se cântă! Playback-ul inventat tot de televiziune a căzut în desuetudine.

(w882) Timpul chi

Ţinând, ca în restul lumii, de Pop Cultură, muzica nouă a adăstat alături de cea veche la TVR Cultural, că s-a numit Blues în Festival, Jazz Restitutio ori Remix. De la Taverna nopţilor muzicale până la o virtuală Întrecere a anilor la TVR 1, astăzi unora le place... Cap de afiş, dacă e să vorbim doar de TVR 3, postul câştigat de Muzica generic intitulată Tânără peste decenii!

Epoca de aur... muzical într-o oră de arhivă. La şi mai multă muzică bună, telespectatorilor! La mulţi f-ani, TVR 3!

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Eugen Seghedin

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3