loader
Foto

Galerie foto

Remix: Din Timişoara până în Germania, cu trupa de rock ABRA

Miercuri, 25 august, revin emisiunile Remix cu o trupă premiantă: ABRA (Timișoara / Germania). De la ora 16:00, la TVR 3 şi online, pe TVR+.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Unul dintre cele mai frumoase experimente rock acustice (studențești) din România, grupul ABRA rezistă după decenii în diaspora. Liderul chitarist, solist și compozitor Adrian Dinu este stabilit la Heppenheim, basistul Christian Podratzky la Berlin, bateristul Vali Potra constituind legătura cu România. În a doua jumătate a anilor ‘80, au câştigat toate festivalurile-concurs la care au participat, dar imediat după Revoluție, activitatea a fost sistată de relocarea celor doi membri.

Dar au continuat să compună și să cânte în diverse ambianțe, mai întâi cu instrumentiști străini. Adi a mai folosit când și când încă alți români din diaspora; cu ABRA DUO (cu chitaristul german Rolf Munkes) au fost editate albumele: „The Boat“ (’93, la care a colaborat Vali Potra) și „Your Discovery“ (’97, cu Christian Podratzky, Mihai Farcaş, Vera Luţă). Apoi vacanţele de vară (în România) au fost fructificate în concerte anuale la Timișoara, uneori cu un chitarist timişorean din generaţia următoare, Horia Crişovan.

Iar după 2000 a fost refăcut trioul celebru, care a înregistrat un prim disc în limba română (recuperând multe dintre compozițiile vechi) „La frumusețea ei“ (cu textele lui Adi, dar și poezii valoroase – Lucian Blaga, Emil Brumaru etc). Chiar așa, în lipsa unei activități concertistice constante în România, trupa a rămas necunoscută. Cei trei au plusat cu un solist colaborator surprinzător – Mircea Baniciu. Așa au mai apărut discurile „Șapte“ și „Data când totul e gata“. Iar fanii au fost nevoiți să-i urmărească în vacanțe pentru a-i asculta în concert, cum s-a întâmplat pe 18 august, în acest an, la Timișoara.

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3