loader
Foto

Remix: Doi "bănăceni de frunce" și poveștile lor...cu cântec

Remixăm din nou amintiri şi mărturii: sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 3 şi pe TVR+.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

ADRIANA CÂRCU (Germania)

Scriitor, curator, pedagog în Germania (unde s-a stabilit din 1988, la Heidelberg), Adriana este cunoscută în România pentru rubrica din revista culturală timişoreană „Orizont”.

A semnat şi numeroase traduceri, timp de decenii, şi tot în Banat a organizat expoziţii de artă plastică.

(w882) Trilok

O atmosferă culturală ca și în anii ’70 - ’80, când Adriana funcționase ca secretară a clubului de jazz din Timișoara (ediția Remix din 10 decembrie conține imagini de la festivalul sibian).

(w235) Cartea romÎn anii 2000, Adriana a scris la o revistă americană de divertisment, apoi a publicat recenzii şi interviuri cu muzicieni reputaţi (români și străini) pe site-ul allaboutjazz.com.

În ultimul deceniu a început să publice volume despre lumea sa: „Povestea zilelor noastre. Artiști români plecați în lume“ dezvoltă 12 povești de viață ale unor artiști timișoreni emigrați.

Cu aceeași structură, „Povestiri din vremea de după. Întâlniri cu 12 artiști timișoreni“ a survolat viețile unor prieteni care au rămas în țară, la fel de captivante.

A urmat „Cronica sentimentală“, un colaj al articolelor din „Orizont“, încă o dovadă că autoarea a ținut - de departe - aproape de România.

Lansări și lecturi publice în mai multe orașe din Germania și din țară au făcut reclamă implicit culturii române.

2016 a însemnat lansarea unui nou volum, „Jazz stories“ (în două ediții - română și engleză), cu interviuri, cronici, eseuri și jazz poetry apărute pe același site jazz de-a lungul anilor.

(w882) Jazz Stori

Altă reîntrupare a Adrianei în fermentul cultural din care s-a ivit, cu un post scriptum la Ciclova, unde a înființat o asociație culturală.

OVIDIU MARIAN (Suedia)

De loc din Arad, Madius (cum își spune) ajunge încă din adolescență la București, cântând cu grupuri pop – rock – jazz și muzicieni, unii de-a dreptul legendari (ediția conține filmări rarisime cu Cvintetul Mamaia și cu un celebru chitarist, Alecu Rădulescu, ajuns profesor la Berklee College of Music).

(w882) 1966

Însă în 1968, când se afla sub contract în Austria cu sextetul lui Gigi Stoian, unul dintre colegi vorbește la Radio Europa Liberă, astfel încât sunt nevoiți să rămână cu toții în Occident.

Cu o haltă în Finlanda, în 1970 Ovidiu se stabilește în Suedia, la Göteborg, susținând o activitate muzicală intensă și variată, uneori împreună cu alți muzicieni români (regretatul Cristian Colan dispărut de curând, Ion Baciu jr).

(w882) Finlanda

Cea mai longevivă trupă a fost Alex Combo, cea mai cunoscută – aceea a lui Peter Holm.

(w882) Chitara oc

În 20 de ani a avut astfel ocazia să acompanieze numeroși artiști nordici și nu numai, între care Dr Feelgood, Juliette Greco, The Platters, Bebo Valdez, Los Paraguayos, Les Angeliques și așa mai departe.

(w235) La Karin BA continuat sau a alternat cu Black Safire, Bojes Band și alții, câștigând câteva premii culturale atunci când a compus și a cântat pe versurile marii poete suedeze Karin Boye.

În România, a adaptat o parte din melodii pe Elegiile lui Mihai Eminescu.

Despre ajutoarele aduse ani la rând în Banat, după Revoluție, ori încercările de revenire în muzica românească, urmăriți amănunte inedite în emisiune.

 

***

Realizator Doru Ionescu

Credit foto: Arhive personale & Richard Wayne

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Craiova * Georgeta Corlan Enache

Producător Laura Constantinescu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Iaşi

Producător Iulian Leca

Transmisiune directă

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3