loader
Foto

Galerie foto

„Remix”, In memoriam ANDA CĂLUGĂREANU, sâmbătă la TVR 3

Sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 a fost difuzat  un portret muzical al Andei Călugăreanu, schiţat de Ioana Bogdan, Cornel Fugaru, Aurel Gherghel şi numeroase imagini de arhivă.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Un eveniment filmat, propus de echipa „Remix” organizatorilor “Creative Folk - Club A Reunion” (II) în 12 decembrie 2006, când au vorbit regretatul Cornel Fugaru, Ioana Bogdan - TVR Media, Aurel Gherghel şi subsemnatul, după proiecţia unei selecţii din Arhiva de Aur  TVR: Anda şi SINCRON (inclusiv filmul “Cântecele Dunării” din 1965, emisiunea “Game pentru Televiziune” - 1969, alte filmări de platou cu trupa lui Cornel Fugaru), “Cerbul de Aur” - 1969, “Gala Lunilor” - 1972, “Ninge la Varietăţi” - 1972, Trupa VAI cu Florian Pittiş şi Dan Tufaru, “Siamo la copia” cu Toma Caragiu, “Nu mai imita” cu Aurelian Andreescu, Emisiune literar artistică TV - 1973, “Seară pentru tineret” (realizator Jeana Gheorghiu) în duet cu Dan Andrei Aldea - 1974, Cenaclul “Flacăra” - 1976, “Club T” - 1978, Recital de muzică şi poezie împreună cu Leopoldina Bălănuţă, “Album duminical” - 1989, “Varietăţi” – 1991 ş.a.

(w882) Anda Călu
Anda Călugăreanu şi Cornel Fugaru în trupa Sincron

(w882) Disc Anda

Florian Pittiş: „… A dobândit, pe lângă talentul uriaş, şi celălalt lucru de care au nevoie creatorii - respectul oamenilor. A ajuns să compună singură, să aibă spectacole la Teatrul Mic, alături de Leopoldina. Urmările unui astfel de gest au fost dramatice. Electrecordul, presat de Ministerul Culturii şi de alţi decidenţi, a refuzat să-i scoată disc. («Nu scoţi dumneata discuri pe compoziţiile dumitale de doi bani, trebuie să scoţi melodii ale creatorilor consacraţi!») Numai datorită unor intervenţii ale unor oameni de bine i s-a acceptat discul, dar nu pe muzica ei, ci pe cea scrisă de Nicu Alifantis.”

(w882) Anda Călu

Doru Stănculescu: „Era un simbol al feminităţii şi al inteligenţei feminine. A renunţat la cariera ei strălucită de cântăreaţă de muzică uşoară în favoarea folkului. Practic a dat un interviu care a cutremurat lumea muzicii uşoare. În revista «Flacăra», prin ’72–’73, a dezvăluit o grămadă de murdării care se petreceau în acea lume, culminând cu festivalul de la Mamaia. Şi-a tăiat craca de sub picioare atunci... iar compozitorii pur şi simplu au boicotat-o. Curaj, dar mai degrabă descătuşarea unei conştiinţe. De fapt, cel care a influenţat-o foarte mult a fost Moţu. Florian Pittiş i-a spus: «Termină cu prostiile astea, cu mizeria asta din muzica uşoară şi vino alături de noi, alături de muzica tânără.» Şi a reuşit s-o convingă şi împreună cu Dan Tufaru, soţul ei, au aderat amândoi la noua mişcare care luase atunci avânt.”

(w882) Ilie Năst

Mircea Vintilă: „La Cenaclu cânta «Generaţii secate se sting / tinerii râd către stelele reci / cine-şi va pierde credinţa-n izbândă / pe aceste mereu mişcătoare poteci...» Atât de frumos era cântecul şi atât de semnificative versurile, încât nu aveai cum să nu participi. Şi îi făcea şi ei mare plăcere şi să-l cânte, şi să fim şi noi alături de ea. În drumul ei spre şi prin lumea folkului a fost susţinută de Florian Pittiş. A contribuit la asta şi Dan Andrei Aldea, un muzician formidabil, care i-a şi orchestrat multe dintre piese. Ea singură şi-a cumpărat o chitară foarte bună, cu 12 corzi, la care exersa tot timpul. Am învăţat-o şi noi, cei din jurul ei, şi Dan Aldea, şi mulţi alţii. Ea îşi compunea cântecele pe diferite versuri de poeţi consacraţi şi... cânta şi texte special făcute pentru o anumită melodie. Ajunsese să-şi compună.”

(w882) Disc Anda

Ioana Bogdan (TVR): „Sub umbrela curentului flower power, ca mulţi alţi tineri, Anda a trăit o perioadă rebelă, colorată ideologic. Folkul ei a avut legătură cu acea perioadă în care în toată Europa şi stânga era foarte activă şi să nu uităm că aici toţi eram cu ochii pe Franţa. Se contopea cu protestul social, cu dorinţa de egalitate, cu dreptul la cultură, la emancipare. Şi a făcut-o sincer, fără a juca un rol. Cânta compoziţii proprii sau ale altor autori, pe versuri ale unor mari poeţi români şi străini. Citea mult. Cultiva lirica de calitate. Există în arhiva TVR o secvenţă elocventă din 1974, în care cânta alături de Dan Andrei Aldea: «Mai târziu ei ne vor întreba / ce-am făcut, dac-am făcut ceva... / da, noi am răscolit pământul / adâncimile, cuvântul / am dezlănţuit furtuna / adevărul l-am descoperit / focul, apa suntem noi / poate veţi fi şi voi întrebaţi mai târziu /dacă aţi făcut ceva...»

Era o fată veselă, iubitoare de cântec, de scenă, de oameni. Era un om polivalent ca puţini alţii, aflându-se în tot felul de ipostaze, abordând roluri şi genuri muzicale, emisiuni dintre cele mai diverse şi în toate era excepţională. A avut multe nefericiri, dar şi o putere de a o lua de la capăt, iar şi iar, cu aceeaşi forţă, putere, entuziasm. Vitală şi tenace, cu o modestie şi o disponibilitate extraordinare. Nu doar cântăreaţă, ci o mare artistă. În tinereţe cântase din repertoriul Mariei Tănase, dar într-un alt (mare) fel, impresionant. Iar când a terminat institutul de teatru, şi-a impus standarde ridicate, plus acele emisiuni pentru copii, culminând cu «Club Anda», moderatoare de neegalat.”

Realizator Doru Ionescu


***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

* Producător Bartha Ágnes

(Reluare)
 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3