loader
Foto

Remix in memoriam: pianistul, compozitorul și profesorul Marius Popp

Sâmbătă, 12 noiembrie, și duminică 13 noiembrie, două ediţii  Remix in memoriam cu un mare muzician de jazz: pianistul, compozitorul și profesorul Marius Popp: de la ora 22:00, la TVR 3 şi pe TVR +.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+. ( I)

Ediția este disponibilă online pe TVR+. ( II )

Dispariţia marelui muzician de jazz Marius Popp, în 8 noiembrie 2016, a întristat numeroşii prieteni, melomani şi fani ai maestrului (în primul rând români).

(w882) Marius Pop

Din fericire, cariera sa impresionantă a lăsat în urmă mai multe discuri LP, dar şi CD-uri (inclusiv reeditări), partituri, un tratat şi – nu în ultimul rând – destule înregistrări TVR filmate de-a lungul deceniilor.

(w500) Marius Pop

(w500) Marius Pop

(w500) Marius Pop

Un „best of” al acestora (de la cvintetul Bucureşti şi formaţiile conduse de muzician - inclusiv Orchestra RTV - la Lionel Hampton şi Aura Urziceanu) va fi comentat de maestru şi de Florian Lungu în două ediţii speciale ale emisiunii Remix, în acest weekend, la TVR 3.

(w882) Marius Pop

Venit pe lume în 1935, pianistul, compozitorul, profesorul Marius Popp a avut la rându-i (ca și Johnny Răducanu ori Richard Oschanitzky, n.a.) un cuvânt greu de spus în edificarea contextului de patrimoniu al jazz-ului autohton. Ca membru în faimosul cvintet de jazz „Bucureşti”, s-a impus între cei mai reprezentativi mânuitori ai claviaturii în alb şi negru din anii ’60 - ’70, când activau în Bucureşti şi alţi pianişti redutabili - Eugen Ciceu, Richard Oschanitzky, Cristian Colan, Radu Maltopol. O dovadă în plus a recunoaşterii valorii sale a constituit-o invitarea lui de către un gigant al jazz-ului american, Lionel Hampton, de a cânta împreună în concertul din anul 1971 de la Sala Palatului. În 1975, numele Marius Popp a fost inclus în volumul „Eurojazz Personalities”. A iniţiat şi condus timp de câteva decenii unicul „Curs de improvizaţie” din ţară în aria genului şi a publicat importantul său tratat „Armonia aplicativă în improvizaţia de jazz, pop, rock”. Longevivul, octogenarul monstru sacru - activ şi în ultimii ani - a dobândit de-a lungul prodigioasei sale cariere artistice numeroase premii de creaţie, inclusiv cel atribuit de curând de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2015. Marius Popp s-a distins printr-o discografie semnificativă cuprinzând mai multe LP-uri şi CD-uri.

(„MOȘU. Florian Lungu în dialog cu Doru Ionescu”, editura CDPL – 2016)

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

(w882) Marius Pop

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3