loader
Foto

„Remix” la Ziua Românilor de Pretutindeni

O ocazie, în acest an, pentru emisiunea „Remix” să pună în pagină reportaje de la câteva evenimente culturale de substanță, cu implicare serioasă din diaspora, desfăşurate în ultimul an, la care realizatorii au avut acces prin filmări de la fața locului. Sâmbătă, 26 mai, de la ora 22.00, la TVR 3 și online pe TVR+.

 

Remix

În fiecare ultimă duminică a lunii mai, din 2015 încoace, este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni.

„Remix” aduce în prim-plan, cu ocazia acestui eveniment, reportaje de la câteva evenimente culturale de substanță, cu implicare serioasă din diaspora.

(w882) remix

Cronologic, primul - numit „Primăvara artistică românească la Chicago- s-a desfășurat în 26 februarie 2017, provocat fiind de lansarea antologiei de poezie română modernă, tradusă în limba engleză „Testament”. Un volum impozant, ajuns la a treia ediție, coordonat de traducătorul și poetul Daniel Ioniță din Sydney, apărut sub egida editurii Minerva.

(w882) remix

(w882) remix

Spectacolul a inclus lansarea unui al treilea volum de poezii (în limbile română, engleză și spaniolă) semnat de Alina Celia Cumpan -  „Selfie Altruist”. Sosită de numai șapte ani la Chicago, Alina s-a implicat în viața culturală a vechii comunități românești din zonă. O comunitate care păstrează vii spiritul și limba română, indiferent de generație, cum se va vedea din reportajul „Remix”.

(w882) remix

Au fost prezenți artiști plastici (Oana Moise, Mugur Alexandru Simionov), compania Ro Stage Theater (Cătălina Vasile, Simina Contraș și Adrian Grigoraș), ziaristul Marian Petruța, folkiștii Valentin Tomescu și Ștefan Cristolțean, mezzosoprana Nicoleta Roman, acompaniată de Liviu Roman și Horațiu Ormindeanu. Un spectacol de ținută, prezentat de Aliona Loghin, introdus de E.S. dna Mihaela Deaconu (Consulatul General al României la Chicago).

(w882) remix

Un al doilea desant cultural de la Sydney pe tărâm american s-a întâmplat în 16 martie 2017, de astă dată la ICR New York. Versuri din antologia „Testament – Anthology of Romanian Verse” au fost recitate sau cântate, deopotrivă în limbile română și engleză. O mențiune specială pentru venerabilul Maurice Edwards – actor, regizor și producător cunoscut - care a recitat la rândul lui din lirica soției sale, regretata Nina Cassian.

(w882) remix

I-au fost alături reputații scriitori și jurnaliști de origine română Carmen Firan și Adrian Sângeorzan, tânăra Annalise Wedemeyer, iar din Sydney Daniel Ioniță, Emanuela și Daniel Reynaud – acesta din urmă profesor de istorie, muzician și consultant al ambițioasei antologii. Ca și la Chicago, s-a cântat și s-a recitat din operele unor Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, George Bacovia, Nicolae Labiș, Adrian Păunescu, Nicu Alifantis, Valeriu Sterian, George Bacovia, Ileana Mălăncioiu, Horia Bădescu, Adrian Popescu, Cezar Ivănescu, Adrian Ivanițchi ș.a

30 octombrie 2017, București, concert de lansare al celebrului actor și solist pop Sergiu Cioiu, stabilit din anii 80 la Ottawa, în Canada. „Cine a găsit tinerețea mea” este cel mai recent disc al unui român care, de trei ani de zile, vine de cel puțin două ori pe an în România, susținând spectacole de muzică și poezie în marile orașe ale țării. Un dublu disc, apoi o carte interviu, din nou un album discografic... În toamna trecută, Cioiu a avut-o ca invitată de onoare pe altă solistă celebră, Pompilia Stoian, stabilită în Germania, alături de multă lume bună, de acum și de altădată.

(w882) remix

Cel mai recent eveniment luat „în colimator” de emisiunea „Remix” s-a derulat la Sydney, sub egida „România 100”, în 11 martie 2018, la Biblioteca de Stat din New South Wales. Un spectacol complex de muzică, poezie și dans popular, dedicat Anului Centenar Aniversar, organizat de Academia Româno-Australiană pentru Cultură, cu sprijinul Ambasadei României în Australia și Noua Zeelandă din Canberra, și al Consulatului General al României de la Sydney.

(w882) remix

Actori, muzicieni și dansatori de origine română (dar și australieni get-beget) au pus în scenă un program cultural complex, cu nu mai puțin de 30 de puncte. Scenariul i-a aparținut aceluiași Daniel Ioniță, nimeni altul decât inițiatorul și principalul traducător al antologiei „Testament”. I-au fost alături, printre alții, Tug Dumbly, Adriana Paul, Aliona Cigulea, Daniel Reynaud, Gabriel Onțanu, Cătălin Anastase, George Roca și formația de dansuri populare „Sydney Dance Rhythms”, condusă de coregrafa Cristina Iordache Yeo.

Un eveniment cultural-artistic de înaltă ținută, introdus de Orianca Acevedo, director de evenimente multiculturale și E.S. dna Nineta Bărbulescu, Ambasador al României în Australia și Noua Zeelandă. Succesul spectacolului îndeamnă la „exportul” acestuia în alte centre culturale importante de la Antipozi - Brisbane, Melbourne, Adelaide, Perth, Auckland și Wellington - acolo unde există comunități românești semnificative.

(w882) remix

La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!

***

foto: arhive personale, facebook

***

Realizator: Doru Ionescu

Emisiunea poate fi urmărită şi online la TVR+.

11:00 FamiliON

*Studioul teritorial Iaşi

*Magazin de familie și divertisment-Viorica Macovei

Producător Laura Lucescu

12:00 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Invitat Ion Pop, membru corespondent al Academiei Romane

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3