loader
Foto

Galerie foto

”Remix” cu Marius Preda - un mare instrumentist din diaspora

În 12 iunie, de la ora 22:00, la TVR 3, Doru Ionescu v-a invitat să urmăriți o ediție ”Remix” cu Marius Preda în jurul lumii, împreună cu instrumentele sale fermecate.

 

Remix

Din 2015 încoace, am avut câteva ocazii – puține, nici concerte nu a avut prea multe în România – să îl filmez pe muzicianul Marius Preda. Multiinstrumentist care bate lumea de peste două decenii cu muzicieni de primă mărime, Marius a învăţat să cânte iniţial la ţambal, pe unde s-a putut.

(w882)

 

După liceul de muzică din Bucureşti, a urmat cursurile de vibrafon ale Conservatorului Regal din Haga. Dar nu s-a lăsat până n-a cantat jazz cu ţambalul, apoi şi cu alte instrumente.

(w500)

Ca prim instrumentist care a înregistrat, în 1998, un disc de jazz cu țambalul, Preda a cântat în Olanda (unde s-a stabilit), in primii ani, cu trupe importante acolo, precum Flairck ori Rosenberg Trio. Pe youtube poate fi urmărită o repetiție cu regretatul baterist Adrian Ciceu (fratele uriașului pianist Eugen Ciceu) şi cu marele nostru basist Decebal Bădilă, amândoi locuind atunci în Germania. Cu acesta din urmă, Preda a înregistrat un disc antologic pentru jazzul cu ţambal, Latinos Do Oriente – „Archibald’s Dance”. Tot pe net poate fi urmărit concertul de la un festival parizian din 2011, în care trioul care editase discul s-a însoţit cu marele violonist Didier Lockwood.

Astăzi, Marius este cooptat pe termen nedefinit de trompetistul Arturo Sandoval. La un moment dat, se pregătea să-şi mute cartierul general în California, acolo unde îşi dorea şi un un grup al său (cu o componenţă ambiţioasă).

(w882)

Între timp, a lansat și al doilea disc de țambal, înregistrat într-o ambianță spectaculoasă, poate peste ce-și dorise initial - „Mission Cimbalom”.

(w500)

 

(w500)

Pe net există un filmuleț making of, presărat cu declarații nemaipomenite despre colaborarea cu românul ale unor Sandoval, Vladimir Cosma (în a cărui orchestră Marius este invitat permanent), Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy...

(w882)

 

(w882)

 

(w882)

În România, după un prim concert la București cu orchestra lui Arturo Sandoval, Marius a revenit în aceeași companie la „Focșani Blues Festival”, în 2019, ocazie să se întâlnească pe scenă (separat, sub egida trioului propriu) cu Decebal Bădilă. De asemenea, în formulă de trio la „Gărâna Jazz Festival”, cu Kiba Dachi și Taco Gorter.

(w882)

În ultimii ani, am mai îndosariat recitaluri la Festivalul „Johnny Răducanu” de la Brăila, cu un grup 100% românesc (de o seară), dar și la „Jazz in Residence” (ArCuB) în duo cu trompetistul Emil Bîzgă – alt proiect cu o reprezentație punctuală – jazz & baroc.

(w882)

 

Emisiunea - portret „Remix” strânge destule arhive (inclusiv un program „Poem Balkanik” înregistrat în 2015 la TVR 2, cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Laurențiu Horjea), dar prea puține pentru a ilustra personalitatea muzicală complexă a unui multiinstrumentist care rămâne rara avis în țara sa natală, dar care îl inspiră și astăzi, major și organic, indiferent de conjunctura în care cântă.

(w882)

Credite foto: arhiva personală Marius Preda, facebook

Producător: Doru Ionescu

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Dan Berinde

Producator Ovidiu Mihaiuc

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3