loader
Foto

Remix: Muzică medievală şi arte vizuale

În 27 octombrie, la TVR 3, de la ora 22:00, un „Remix” de la muzică medievală la artele vizuale cu Mihai Plămădeală.

 

Remix

Apărut într-o emisiune „Remix” din 2001 ca promotor al muzicii medievale, Mihai Plămădeală este astăzi un distins istoric şi teoretician în artele plastice, ajungând să şi performeze în domeniul vizual. Aşadar două direcţii (care nu se exclud una pe cealaltă) în care a mers departe, la care se adaugă fondarea şi întreţinerea celui mai important site rock şi folk românesc apărut la noi după 1989, muzicisifaze. O muzică pe care şi-a dorit să o compună şi să o interpreteze la rândul său, încă de foarte tânăr.

Până la urmă a fondat, în 1995, grupul de muzică medievală Nomen Est Omen („Numele este semnul”), care a dobândit popularitate şi la nivelul publicului tânăr. Aparent simplă, muzica în cauză a fost tratată la modul cel mai serios cu putinţă, Mihai ajungând cu cercetările sale până la una dintre cele mai vechi universităţi europene, la Uppsala (Suedia).

(w882)

Prin grupul său au trecut de-a lungul anilor peste 100 de instrumentişti şi solişti. Iar căutând o copertă pentru primul disc (până astăzi s-au strâns nu mai puţin de 15), Plămădeală a cercetat sute de albume de artă, cataloage... De la cercetarea, interpretarea şi comunicarea muzicii vechi pe de o parte, şi de la investigarea artei vizuale din vechime, pe de altă parte, Mihai ajunge pe un nou drum.

Studiază şi absolvă Istoria şi Teoria Artei în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti; mai mult, intră în jocul expoziţiilor de arte plastice. Mihai are de ani buni o activitate sistematică în domeniul vizual. Acţiunile sale sunt numeroase şi variate, de la semnarea unor rubrici şi recenzii în mai multe publicaţii culturale la curatoriat, deschideri de expozitii şi cercetare, individual sau în grup.

(w882)

Una dintre cele mai importante participări din ultimul timp ale criticului de artă este aceea din cadrul standului României la Bienala de la Florenţa (2017), încheiată cu un mare succes pentru ţara noastră. Dar nici cu muzica nu a rămas mai prejos, Nomen Est Omen concertând până în îndepărtata Chină, nu pe orice scenă, cum se va vedea în emisiune.

credite foto - Mihai Plamadeala

 

 

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3