loader
Foto

"Remix" cu pianistul Paul Weiner și percuționistul Puba Hromadka

Sâmbătă, 17 iunie, de la orele 19.00 și 24.00, la TVR 3, jazz timișorean cu pianistul Paul Weiner și percuționistul Puba Hromadka.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În 2010, cu marele ajutor al regretatului Cornel Calboreanu „Schwartz”, echipa „Remix” și TVR Timișoara îi intervievau pe Paul Weiner și Puba Hromadka, celebri în anii ’70 pe scenele românești de jazz.

(w500) paul

Emigrați în Germania unul după celălalt, ei s-au stabilit la Heidelberg, continuând să cânte jazz, ca hobby. În România au tot revenit din anii ’90, vara, la Timișoara sau la Gărâna, unde Hromadka a inițiat festivalul devenit între timp celebru.

(w500) puba

(w235) GramophonÎnsă ocaziile oficiale s-au rărit.

Cea mai importantă s-a consumat la Brașov, în 2008, în cadrul festivalului de jazz, în trio cu contrabasistul Jan Jankeje, grație organizatoarei Jenny Brăescu.

În imaginile din Arhiva TVR, câteva secvențe de la clubul de jazz de pe Bega, pe afișul căruia apărea și prima trupă a pianistului - Free Jazz Trio.

Doar în fotografii, de consemnat Clasicii, trupă pop-rock cu care bateristul a ajuns la primul mare festival pop la București, în 1969!

Când au cântat împreună, că grupul lor s-a numit Paul Weiner Trio sau Gramophon, timișorenii au constituit mereu una dintre atracțiile celebrului festival de jazz de la Sibiu! La bas - regretatul Bela Kamocsa, membru fondator Phoenix!

 

 

(w882) GrAMOPHON

Un al patrulea membru al trupei - suflătorului Liviu Butoi, astăzi unul dintre reputații instrumentiști români de jazz, partener de jam session în vacanțele celor doi.

(w882) weiner but

Imaginile de la Sibiu – 1976, din păcate fără sunetul original, au suprapuse înregistrări audio de pe discul „Spirale”, pe care liderul Paul Weiner a avut șansa să-l editeze cu Electrecord, la sugestia și cu sprijinul muzicologului Florian Lungu.

(w500) Disc

Până să părăsească țara în 1977, grupul celor doi a cântat într-un celebru festival concurs de la Pșerov, câștigând două premii.

Restul e de poveste... cu cântec (live) în emisiunea de la TVR 3.

***

Foto: Arhive personale

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:00 Nutri Info

*Studioul teritorial Tg.Mures

*Producător Simona Boanta

16:30 Meseriasii

*Studioul teritorial Tg.Mures

*Emisiunea Meseriaşiii a descoperit în Transilvania câţiva meşteri curajoşi şi îndărătnici care continuă să lucreze ca odinioară.

Meșteri din județul Alba

Producător Vasile Braic

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3