loader
Foto

"Remix", ediție de "aproape vacanță"

TVR3 v-a propus o ediţie „Remix” cu videoclipuri apărute în ultima perioadă şi două reportaje. Pe 2 iulie, ora 22, la TVR 3 - Petre Ionuţescu şi Ana Pătan, un concert între trei ape şi un debut discografic spectaculos în diaspora.

 

Remix

Trompetistul timişorean Petre Ionuţescu este cunoscut pentru grupul Blazzaj, care a depăşit 20 de ani de activitate, dar nu numai pentru acesta. În emisiunile „Remix” l-aţi putut vedea în trecut şi cu Thy Veils / Daniel Dorobanţu (discul înregistrat cu el la Gărâna ori „Cartea de piatră) ori Negură Bunget, Sur Austru, dar a colaborat şi cu Alexandrina, Makunouchi Bento ş.a.m.d. „TromPetre” a lansat în nume propriu un concert înregistrat în mânăstirea Maria Radna, iar la sfârşitul anului trecut, „Murmur”.

(w882) petre

O realizare deosebită, din familia stilistică fusion generată de decenii la „Gărâna Jazz” de Marius Giura (cu repere gen Nils Petter Molvaer; în interviu, Petre povesteşte cum au ratat un concert împreună, din lipsă de aprobări – România este uneori foarte grijulie cu artiştii, clima şi ambientul). Pe pluta de pe 3 Ape (unul dintre lacurile de sub Semenic), muzicianul face inventarul câtorva instrumente la care cântă (nimic peiorativ, am încercat o figură de stil), într-o atmosferă de vis care îmi generează la final o dilemă, retorică fireşte: dacă apusul a inspirat muzicianul în concert ori viceversa.

(w882) Petre

O provocare şi pentru echipa „Remix”, care a pus în pagină, în 2004 – 2006, trei concerte pentru sintetizator şi răsărit de soare cu Raul Kuşak, în Vama Veche şi Jurilovca. Vara e înainte, iar recentul concert al lui Paul Ilea de pe malul Atlanticului a ridicat ştacheta. Şi ca să lansăm ideea în univers (multivers, ca trăim în mileniul al III-lea), după o primă încercare, în pandemie, cu Dorian Pârvu din Constanţa (prelucrarea după George Enescu), într-o atmosferă rece, la propriu şi la figurat, o nouă piesă, de astă dată originală, ne-a dat târcoale zilele trecute. Un prim fragment are sinopsisul filmării gata, ne mai trebuie o locaţie. Prin urmare, aşteptăm sugestii pentru un petic de cer & plajă pustie, mulţumim anticipat!

(w882) remix

Ana Pătan a urcat spectaculos în ultimul an, cu discul ei „Spice, Gold and Tales Untold”, în preferinţele melomanilor (şi ziariştilor) din Europa. Cronicile sunt laudative, vorbeşte de legende ale muzicii mondiale ca despre nişte amici care au ajutat-o ba să înveţe chitară, ba să-şi înregistreze melodiile (Mike Stern, Regi Wooten, Devin Townsend, Jonas Hellborg, Jonathan Herrera, Zoltan Csorsz...).

I-aş putea spune self-made-woman. Cântă cu vocea şi chitara electrică, singură sau în diverse combinaţii (apare pe un CD şi un DVD live), a compus pentru coloana sonoră a unui film, dar şi muzică de relaxare pentru piloţi de avion... A cântat cu Jazzmachine, Triple Sweet (trio feminin), reprezintă unul dintre modelele de chitare celebre...

(w882) Ana

Prin 1998 a câştigat festivalul concurs „Om bun”, aşadar cu muzică folk. Dar la un moment dat şi-a dorit să iasă din matca genului, ceea ce era mai greu la noi. A făcut-o în Germania, cu asupră de măsură, studiind necontenit muzica, din toate poziţiile. Şi nu, nu stabilirea în altă ţară a fost momentul cheie din viaţa Anei, ci îmbolnăvirea de tendinită, o boală care te scoate de pe scenă şi din studiouri, dacă eşti chitarist. Dar a forţat şi a trecut peste tot şi toate. Ce n-a distrus-o a întărit-o: Acea cumpănă s-a dovedit de bun augur, pentru că încă din timpul convalescenţei a ambiţionat-o să-şi realizeze visul: înregistrarea propriului disc. Ana este supranaturală, după cum veţi afla din a doua rubrică, care are povestea ei...

(w882) disc AP

Ana a fost intervievată prin zoom (via Suedia) de Ioana Ivaş, o tânără de 13 ani, jurnalist în devenire, pentru site-ul Romaniadepretutindeni care promovează insistent emisiunile echipei „Remix” din diaspora. Aşa am descoperit – dincolo de artistul sensibil, modest, creativ, sincer şi perfecţionist – o persoană pozitivă, simpatică, plină de deferenţă faţă de tot ceea ce o înconjoară, tratând copilul jurnalist ca pe orice profesionist, impresionată de unele întrebări ale Ioanei.

Nu deconspir răspunsurile Anei, ele completează inedit muzica ei (care comunică de la sine şi fără biografii, CV-uri şi alte cele), dar cred că copilăria şi tinereţea ei - despre care vorbeşte la un moment dat unei adolescente - este cheia care deschide Muzica Anei Pătan. O cheie nu franceză, nici germană, ci universală. În emisiune, doar un rezumat al interviului postat de Buzzmedia pe canalul Televiziunea Adolescenţilor, mulțumim!

(w882) Regi

Credite foto: Petre Ionuţescu, Ana Pătan, Facebook, arhive personale

***

Un articol de Doru IONESCU

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Spectacol Ansamblul Timisul-55 de ani (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producător, prezentator Florin Mihoc

(Reluare)
 
Teatru TV: „Aerisirea”, de Iosif Naghiu, o piesă despre iunie 1990

Duminică, 10 decembrie, la ora 20.00 - o nouă seară de teatru la TVR 3: „Aerisirea”, spectacol în regia lui Silviu Jicman, după un text de Iosif ...

„Ziua bună de la Iaşi”, ediție specială de 1 Decembrie

În direct la TVR Iași și TVR3, vineri, 1 Decembrie, de la ora 9.00, urmărim o ediție specială „Ziua bună de la Iaşi”.

Programe speciale la TVR de 1 Decembrie

Programe speciale la TVR de 1 Decembrie

publicat: marţi, 28 noiembrie 2023

Paradele militare de la Bucureşti şi Alba-Iulia, Gala „Omul anului 2023”, spectacole de tradiţie sau poveştile românilor din diaspora care vor să ...