loader
Foto

Remixul de duminică: jazz şi rock progresiv, pornite de la pianul clasic

Duminică, 4 decembrie, Remixul v-a spus două povești de viață cu jazz şi rock progresiv, pornite de la pianul clasic: la TVR 3 şi pe TVR + de la ora 22:00.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

RAMONA HORVATH (Paris, Franța)

Pianista s-a alăturat, din deceniul trecut, noii generaţii din jazzului românesc.

După studii solide în muzica clasică, Ramona a ajuns la un moment dat la Paris, la un festival de film.

(w882) Ramona

La sugestia lui Vladimir şi a lui Theodor Cosma, l-a contactat pe cel mai influent pianist român de jazz, Jancy Korossy, revenit după decenii mai aproape de ţară, în Germania. Ramona a început să studieze cu Korossy şi, nu mult după aceea, acesta i-a propus să cânte împreună, la două piane. Concertele nu au fost multe, dar s-au desfăşurat în săli şi cu ocazii onorante, din păcate mai puţine în România decât în străinătate.

(w882) Ramona cu

A urmat lansarea discului “Dor de acasă” al cuplului maestru – discipol, la care s-a adăugat “Let’s fall in love” al solistei Manuela Cara.

(w882) CD

În momentul interviului, Ramona se afla din 2008 într-o rezidenţă artistică la Paris, o traiectorie inedită de self-made woman, cântând solo sau într-un trio cu doi instrumentişti francezi.

(w882) Ramona

La puţin timp, Korossy avea să plece pe ultimul drum, iar Ramona să continue propriu-i proiect, înregistrând primul disc în nume propriu, dedicat celui care i-a arătat o altă cale. O poveste de viaţă cu cântec… etno-jazz!

(w882) Ramona

EUGEN TUNARU (Montréal, Canada)

Catalogat la jumătatea anilor ‘70 ca unul dintre marii pianiști români din rock, Genu (cum îi spun prietenii) a cântat toată viața, de la 5 ani, când a pus degetele pe clapele acordeonului, și până în prezent, când este invitat să performeze de o parte și de alta a graniței canadiano-americane.

Grupul Experimental Q (din perioada studenției la Conservatorul din Cluj) a urcat în topurile rock româneşti, în ciuda muzicii progresive / necomerciale pe care a propagat-o. Până în 1977, când componenții au absolvit facultăţile și au plecat în câmpul muncii. La Filarmonica și Teatrul Liric din Craiova, pianistul concertist și-a luat în serios și rolul de compozitor.

(w882) Eugen

Povestea vieții sale mai punctează trupele pop-rock Grup ’74 și Semnal M.  În urma unui conflict la locul de muncă, se hotărăște să emigreze. Ajunge în America, își găsește un debușeu muzical, dar revine în țară (se va vedea de ce în emisiune).

(w882) Eugen

Un nou conflict (cu cenzura comunistă, a nu se rata motivul:) este aplanat de venirea Revoluției. Un motiv să plece, de astă dată definitiv, cu familia, în Canada.

În 2009, urmărind emisiunea Remix, Eugen a aflat de foștii colegi din Experimental Q, de care nu mai știa nimic. Așa că, după un an, formația s-a reunit pentru un concert și înregistrarea unui disc.

(w882) Eugen

Realizatorii emisiunii cred că vârful carierei sale l-a reprezentat momentul Experimental Q, dar melomanii din zona Montréal sunt de altă părere. Le rămâne telespectatorilor ultimul cuvânt, după ce vor fi urmărit o poveste cu atâta cântec...de toate Genu-rile!

(w882) Eugen

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*In memoriam Valeria Peter Predescu, 15 ani de la plecarea spre veșnicie

Prezentator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

*Provocările antreprenorilor, invitat Cosmin Pop, antreprenor

Producător Andrada Gorog

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3