loader
Foto

″Reportajele TVRi″: La un pas de România, în Bulgaria

Din 2 octombrie, începând cu ora 18.30, TVR 3 difuzează ″Reportajele TVRi″, o serie de reportaje care aduc în prim plan poveștile de viață ale românilor care trăiesc dincolo de granițele României.

 

Fie că fac parte din diaspora europeană, fie că s-au născut și trăiesc în comunitățile istorice din jurul României, românii vin la TVR 3 cu poveștile lor emoționate de viață și cu dorul lor pentru Țara Mamă.

(w882) vid

Începând din 2 octombrie, timp de trei săptămâni, TVR 3 difuzează o serie de reportaje filmate în Bulgaria în comunitatea de români din regiunea Vidin, dar și în Dobrogea românească în comunitatea de bulgari, cu povești și cu tradiții mai puțin știute.

(w882) dobrogea

Am încercat să scriem poveștile în paralel. Să-i descoperim împreună pe românii aproape uitați din Regiunea Vidin, unii dintre ei fiind ultimii locuitori din sate aproape fantomatice de pe valea bulgărească a râului Timoc și pe bulgarii nord-dobrogeni cu poveștile, cântecele, tradițiile, dar și cu rudele lor plecate în Bulgaria de mai la sud.

Primul episod, din 2 octombrie, aduce în prim plan întrebarea repetitivă „Cine suntem noi?” Aceasta este întrebarea pe care și-o pun atât românii care trăiesc azi în Regiunea Vidin, în Bulgaria, dar și bulgarii din satele de pe malul lacului Razem. Pământul tracilor de demult păstrează în el poveștile spuse și transmise din generație în generație. Toate cele ce le știu le-au prins din zbor de la baba sau de la moșul lor, bunici destoinici, aprigi în a-și păstra tradițiile, credința și obiceiurile.

(w882) bulgaroaic

La fel ca românii Bulgariei, la cateva sute de kilometri mai la est, în Dobrogea românească, mai trăiesc azi câteva sute de bulgari, rămași din neamul celor care acum mai bine de 1200 de ani au ajuns în pământurile dintre Dunăre și Mare mânați de viața grea sau de stăpânii vremurilor de atunci. Doar în două sate dobrogene mai trăiesc azi bulgari. În Lunca și Vișina. Ultimul dintre ele are numele schimbat de comuniști, care doreau, astfel, să uite de turcii care au stăpânit Dobrogea câteva secole. Din toate amintirile, împletite cu zâmbete sau cu lacrimi… șterse discret să nu fie văzute de camera de filmat, a rămas bucuria de a veni dintr-un neam, care din diferite pricini ale istoriei, ale oamenilor sau ale vremurilor și-a risipit fiii dincolo de granițele recunoscute tacit. Că aparteneța la cultura, tradiția, obiceiurile și limba strămoșească… e acolo… în suflet, păstrată cu grijă, în lada de zestre a sufletului.

(w882) copil

Al doilea episod al seriei filmată în Bulgaria are titlul: ”Vorbind în limba bunicilor”. Azi, în Bulgaria, în satele dintre Timoc și Dunăre, limba română a devenit, treptat, doar limba bunicilor. Bunicii vizitați doar vara și care neștiind bine limba de la oraș le vorbesc nepoților sau străneăpoților în limba adusă cu ei de la străbuni. Și doar atât. Pentru nepoții sau strănepoții aduși de prin lumea largă, româna este graiul vacanței de la bunici și atât. În Dobrogea multietinică, satele bulgărești se mai agață și ele de bătrânii din ce în ce mai puțini ca să se mai audă un pic de grai vechi bulgăresc.

(w882) lectii

Tinerii au mai învățat, de dragul bunicilor, cântece, colinde sau poezii fără să înțeleagă prea mult dintr-o limbă care lor nu le mai spune nimic. Pentru mulți limba română a fost aruncată din școlile bulgărești și există pericolul să piară odată cu plecare bătrânilor din lumea aceasta. La Gâmzova, un sat aflat la câțiva kilomteri de Vidin din 2003 există o școală de limba română… în casa unei familii de profesori.

(w882) lectii

Casa familiei Nicova din deal, de la Gâmzova, este o raritate și un exemplu pentru cei care așteaptă să se întâmple minuni și cineva de undeva să le facă școli în limba română. Oamenii aceștia și-au pus casa, curtea, viața și priciperea în slujba învățării limbii române. În fiecare sâmbătă, în casa din deal, de la răscruci, copiii din sat, cei mai buni la învățătură, aleși cu grijă de doamna Olga Nicova descifrează limba română, limba bunicilor și a străbunicilor.

Al treilea episod „Istorii neistorisite” spune povestea călătoriei TVR pe urmele actelor de vitejie ale soldaților români care au ajutat la eliberarea Bulgariei și au adus independeța României de Curtea Otomană. Am fost la Smârdan, la Rahova, la Plevna și la Grivița.

(w882) litografie

(w882) rahova44

Ne-am strecurat și printre amintirile bulgarilor din două sate tulcene, de la marginea pământului mângăiat de Limanul Golovița, ruda mai mică a mărețului Razim. Am descoperit istorii pe care nu le găsim în manuale vechi și nici în cele alternative de azi. Noi le-am descifrat în lacrimile povestitorilor și în… vorbele șoptite, la tâmpla gândurilor, de cine știe ce strămoș care se întoarce lângă nepoți, prin duhul amintirilor lăsate moștenire.

Vă invităm, așadar, să descoperiți, începând din 2 octombrie, de la 18.30, pe TVR 3, poveștile împletite cu dor și cu lacrimi ale românilor de la sud de Dunăre și ale bulgarilor din Dobrogea românească.

***

O serie realizată de: Rudolf Szilagyi (imagine), Marius Stanciu (sunet), Cătălin Grigore( ilustrație muzicală), Constantin Lupescu (lectura), Nicoleta Georgescu (montaj), Aura Dobre (producător).

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3