Vineri, 25 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 3 am deschis arhiva muzicală a TVR pentru a descoperi povestea grupului SONG şi pasiunea pentru muzică transformată într-un adevărat modus vivendi.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
La început a fost un student și un cor format cu patru colegi de la Conservator. Grupul SONG născut atunci a continuat să ființeze, cu din ce în ce mai mulți studenți, la Universitatea din București. Din 1977, dublându-și numărul de componenți cu studenți din mai toate facultățile capitalei, sub conducerea aceluiași dirijor, formația devine grupul reprezentativ al Casei de Cultură a Studenților bucureșteni „Grigore Preoteasa”. Cei 50 de membri, elevi și studenți, descoperiseră un alt mod de viață, venind aproape zilnic la repetiții, înregistrând împreună, mergând să cânte în spectacole, turnee, chiar în vacanțe… Maniera proprie de interpretare a impus trupa de la primele apariții publice – o explozie de tinerețe, prospețime, căldură, sinceritate, expresivitate.
Emisiunea conține numeroase secvențe filmate în studiourile TVR și la diverse concerte, precum și fragmente din două producții TV: „Ocolul pământului în 20 de melodii” (premiat la Sopot, realizat sub direcția regretatului Tudor Vornicu și a realizatorului Ileana Vlad) respectiv „Astfel (This is the way)”, o bijuterie plecată de la coloana sonoră (originală) compusă de Vasile Șirli și pusă în imagini de Constantin Chelba, elogiată la Montreux (dar oprită din difuzare după 1982, filmul fiind acuzat de misticism).
În condițiile în care folclorul pe de o parte, și muzica de factură corală pe de altă parte, fuseseră confiscate de doctrina culturală comunistă, conotând valențe peiorative în ochii și urechile melomanilor, Ioan Luchian Mihalea păstrase SONG-ul curat cu toate riscurile, apropiind cântecele adaptate de omul simplu și câștigând astfel o popularitate care nu putea fi decât invidiată în sferele înalte ale puterii. Șapte premii ale Festivalului Național al Artei Studențești, premii I pe țară la primele două ediții ale „Cântării României”, peste 600 de spectacole în țară și în străinătate. Apariții în spectacole de teatru, corul MINI-SONG și cvintetul LUCHIAN, numeroase emisiuni radio și TV. Ultimul concert – prevăzut să încheie activitatea SONG în decembrie ’93 – nu l-a mai avut pe scenă pe mentor…
În 15 decembrie 2015 ar fi împlinit 64 de ani. Dar nu l-ar fi crezut nimeni. Pentru că Oanță învățase tinerețea perpetuă, alături de cele câteva sute de membri trecuți prin grup în cei 20 de ani de activitate ai SONG-ului - un cântec fără granițe de limbă ori de ideologie, tradus pe înțelesul tuturor de Ioan Luchian Mihalea. Reportajul a fost filmat în urmă cu 10 ani, la Casa de cultură studențească "Grigore Preoteasa”, în ziua în care foștii membri ai grupului îl aniversează anual pe dirijor și coleg; fără nici un anunț prealabil, ca întotdeauna de la înființare. Printre cei intervievați: directorul veșnic tânărului așezământ, Laurenţiu Toma, Bogdan Dragomir, Ducu Bertzi, Luminiţa Velciu, Gianina Corondan şi încă mulţi alţii.
Un fenomen autohton unic, care între timp a renăscut, la invitația realizatorului TV Carmen Movileanu. Din 1 martie 2014, când SONG a reapărut după mai bine de două decenii în studiourile TVR, membrii fără vârstă s-au regrupat și au reînceput repetițiile și concertele, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Cel mai recent concert - în 5 decembrie 2015, la Sala Radio. Și-am încălecat pe-o șa / și v-am spus poveste-așa. „Iac-așa!”
(Fotografii arhiva de Emilian Urse / CineStudFilm CCS București şi "Grupul SONG" Fan Club, Facebook)
Realizator Doru Ionescu
***
Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.