loader
Foto

"Retro Rock” Românesc remixat în carantină

În avanpremiera noii grilei de programe TVR 3, Doru Ionescu vă invită la o ediție specială (dublă) " Remix"cu filmul integral al evenimentului rock al anului 2020. Sămbătă, 13 martie, ora 21.00.

 

Remix

Anii 60 – 70 – 80 și „Rockul Carantinei” - un proiect apărut la începutul stării de urgență, atunci când pandemia a lovit branșa artistică, în particular cea muzicală. Reînregistrarea unor piese de rezistență din istoria rockului românesc - unele rare, nemaicântate de decenii -, omagiind astfel grupuri care au pus o cărămidă sau mai multe la edificiu. Peste 50 de muzicieni din mai multe generații, din țară și din diaspora, fiecare de acasă, mulți nemaicântând unii cu alții, cameramani, editori, tehnici. Cu aceeaşi ocazie au fost premiaţi ziarişti şi promotori importanţi ai genului.​

(w882)

11 piese renăscute în remake-uri curajoase, propuse în concertul „Retro Rock”, susținut în 8 – 9 noiembrie 2020 la Arenele Romane, fără spectatori, organizat de Promusic Events cu sprijinul Ministerului Culturii și UCMR, colaborare la vârf din care a ieșit și un DVD promoțional. Filmul integral al evenimentului, incluzând interviuri cu fondatorii și muzicienii, momente documentare, premieri ale unor personalități esențiale din umbra reflectoarelor, reface pas cu pas meciul rockului românesc cu pandemia. Desfășurată așadar sub gloanțe, o adevărată sărbătoare live a muzicii noastre de ieri astăzi; evenimentul rock al anului trecut din punctul nostru de vedere, care continuă și în 2021. La TVR 3, cu echipa Remix aflată ca la început, printre fondatori.


Un omagiu grupurilor Chromatic, Olympic 64, Sideral Modal Quartet, Catena, Roșu și Negru & Progresiv TM, FFN, Post Scriptum, Domino, Semnal M, Rodion G.A și Holograf... dar și celor care au împins înainte rockul românesc în comunism, fără a putea să se bucure de reverențele generațiilor următoare, între care Liviu Tudan, Iuliu Merca, Dorin Liviu Zaharia, Sorin Tudoran, Mircea Marcovici... lista celor trecuți în neființă și nominalizați într-un moment In Memoriam ale evenimentului este lungă. Câteva plachete înmânate întru aportul adus la show-business-ul românesc au fost decernate unor importanți promotori ai genului: Florian Pittiș, Florin Silviu Ursulescu, Aurel Gherghel, Petre Magdin, Nelu Stratone...

(w882)

Provocări oficiale (pentru că în fapt s-au cântat mai multe melodii, difuzate de emisiunea Remix în actualul sezon) au fost 11: Chromatic cu un prim hit hard-rock al rockului nostru, o raritate pusă la cale de primul guitar hero – Sorin Tudoran.

Sideral Modal Quartet – trupă cu existență (și ascensiune) meteorică la granița psihedelică, o piesă înregistrată de legendarul Cornel Chiriac pentru Radio Europa Liberă, audibilă cu greu peste bruiajul înregistrării.

(w882)

Olympic 64 – grup cu un portofoliu impresionant (poate primul care a valorificat extracțiile din folclor, datorate solistului Dorin Liviu Zaharia), din păcate neînregistrat decât în foarte mică parte.

(w882)

Catena, grupul de fete cu un deceniu de activitate, dar o singură înregistrare rămasă în anale.

(w882)

Unit Progresiv TM Roșu și Negru – supergrup șaptezecist proto progressive-metal, care a funcționat cu aportul marelui muzician influencer Liviu Tudan, atât cât să cânte și să înregistreze o lucrare conceptuală gen operă rock, cu versurile schimbate de cenzură.

(w882)

Semnal M, formația polarizată de Iuliu Merca cu atâtea hituri pop-rock, dar și o piesă de factură progresivă și ecouri actuale fusion.

(w882)

FFN – formație pop-rock șaptezecistă de primă mărime, cu un portofoliu oficial important (doar audio), dispărută membru cu membru după al treilea disc LP lansat în 1980.

(w882)

Post Scriptum – trupă jazz-rock fusion timișoreană de top din ultimii ani 70, cu un album discografic de senzație și ecouri masive în rândurile melomanilor.

(w882)

Domino – grup rămas practic în stadiul de proiect, care a influențat prin liderul Sorin Chifiriuc rockul românesc hard și alternativ.

(w882)

Holograf – trupă cu realizări importante până astăzi, cu un valoros disc hard-rock de debut, dirijat de Mihai Pocorschi, care nu a fost uitat de proiect.

(w882)

Rodion G.A. – pionier electro-rock, cu ecouri internaționale la generația actuală pop-dance. Coordonatori: Gabi Pipai Andrieș, Iulian Vrabete, Doru Ionescu, Nelu Brîndușan, Mihai Pocorschi.

(w882)

Un Rock & Roll - Hall of Fame autohton, deocamdată on-line, cu piese într-un virtual muzeu al rockului românesc, reunite într-un portofoliu de panteon al genului, care crește déjà într-un nou sezon de inventariere și resuscitare / reconsiderare: Phoenix, Sfinx, Roșu și Negru, Pro Musica, Metropol, Mondial, Compact ș.a.m.d. Din fericire lista este lungă, pentru că avem cu ce... Retro Rock you, La mulți f-ani rockului românesc prin cei care îi dau re-nume!

20:00 Din arhiva TVR

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

21:00 Cântec şi poveste

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3