loader
Foto

Retro Rock Românesc... Remix-at în carantină!

În noaptea de Revelion, de la ora 1.30, la TVR 3, s-a difuzat R etro R ock R omânesc... Remix-at în carantină!

 

Remix

2020, un an care nu va fi uitat prea ușor… inclusiv datorită provocărilor apărute în spațiul artistic, grav afectat de pandemie!

Membru în proiectul „Rockului Carantinei”, ilustrat pe larg de două ediții speciale „Remix”, Mihai Pocorschi a emis ideea unui concert cu toți muzicienii care au acceptat provocarea reînregistrării unor piese de rezistență din istoria rockului românesc. Nelu Brîndușan (Promusic Events), unul dintre organizatorii rock importanți apăruți după 1989, a preluat ștafeta și a inițiat evenimentul „Retro Rock”, propus Ministerului Culturii spre cofinanțare de Promusic Events. Varianta negociată s-a dovedit viabilă și mult mai vizibilă, în condițiile de maximă siguranță impuse de pandemie. În 7 – 8 noiembrie 2020, concertul (unic în istoria rockului românesc) a fost susținut fără spectatori, înregistrat audio-video, pentru ca manifestarea să ajungă, prin intermediul internetului (și a postului TVR 3, în programul de Revelion), la cât mai mulți fani ai genului, oriunde s-ar afla. Iar pe scena de la Arenele Romane au apărut și alți muzicieni (care au putut face deplasarea), dar și noi piese propuse; un summit de 50 de soliști și instrumentiști (din mai multe generații), mulți care nu mai cântaseră unii cu alții. O sărbătoare a rockului românesc de ieri, astăzi.

Iată (în ordine cronologică) și desfășurarea de forțe și muzică:

Mihai Pocorschi (voce și chitară) a propus o variantă adusă la zi a singurului hit Chromatic Grup, compus de un mare chitarist - Sorin Tudoran (secondat de Iuliu Merca) -, „Racul, broasca și știuca” (1968), aducându-i alături pe Vladimir Pocorschi (chitară și voce), Vlady Săteanu (bass), Victor Vrabete (tobe); invitat special în ultimul moment – Doru Apreotesei (claviaturi).

(w882)

(w882)

Sideral Modal Quartet cu o înregistrare inedită (operată de Cornel Chiriac în 1970, pentru postul Radio Europa Liberă, salvată dintre bruiaje). Piesa „Ești a mea” (compoziție Șerban Ciurea) a renăscut (și) live mulțumită solistului Codruț Croitoru, chitaristului Nicu Patoi, basistului Paul Baciu și bateristului Andrei Ilie.

(w882)

(w882)

Din aceeași perioadă, una dintre puținele înregistrări rămase în urma altei formații de top, Olympic 64; prelucrarea etno „Cîntic de haiduc” (datată 1971 pe single) a fost remodelată hard & heavy de chitaristul Andrei Bălașa cu soliștii Dan „Rini” Crăciun și Miruna Puiu, Cătălin Ungureanu la bas și Claudiu Purcărin la tobe.

(w882)

(w882)

Grupul feminin Catena și singura sa melodie oficială, „Dorința” (compusă în 1973), reînregistrată în Germania de autoarea Anca Graterol ca „Hopatina”, cu formația sa Rosy Vista. Din orchestrația - din nou „metalizată” - s-a inspirat o nouă generație de fete rock: Olivia Păun (voce, chitară), Alexandra Pop (bass), Nina Neagu (tobe), alături de Robert Enache (chitară).

(w882)

(w882)

Unit Progresiv TM - Roșu și Negru, supergrupul care a lansat discul „Puterea muzicii” (1979), a fost reconsiderat prin două compoziții Liviu Tudan, interpretate cu versurile inițiale (cenzurate total) ale poemului rock „Zburătorul”; autori: Codruț Croitoru – voce, Mike Vlahopol și Gabi Golescu – chitare, Mugurel Coman – claviaturi, Iulian Vrabete – bass și Adrian Tetrade – tobe.

(w882)

(w882)

La Festivalul-concurs „Club A” din 1981, piesa Semnal M - „Mai avem multe de făcut”, semnată Iuliu Merca, a a fost premiată drept cea mai bună compoziție; reorchestrarea lui Marius Pop din carantină a fost adaptată într-un remake live de: Alex Cismaru - voce și chitară, Alexandru Matei - claviaturi, Paul Baciu – bass, Flavius Hosu – tobe.

(w882)

Domino, proiectul lui Sorin Chifiriuc, a fost laureatul aceluiași festival, și a primit chiar două remake-uri, „Prefață” și „La drum”. „Provocatorul” este și cel cel a preluat ștafeta vocii principale – Gabi „Pipai” Andrieș -, convocându-i pe Dinu Sgârban și Bogdan Sandu - chitare, Cătălin Răsvan – bass și Ovidiu Condrea – tobe.

(w882)

(w882)

„La ceasul când stele încep să apună”, melodia FFN compusă de Gabriel Litvin (apărută pe ultimul disc al trupei, în 1981), a fost urmărită mot-a-mot, ca și în varianta de carantină, de o echipă parțial diferită, respectiv Andy Horjea și Mihnea Stănescu – voci, Alexandru Nucă și Gabi Golescu – chitare, Adrian Ciuplea – bass și Nunu Racris - tobe.

(w882)

(w882)

Doru Apreotesei a venit din Suedia pentru a cânta balada sa (Post Scriptum - „Mireasma nopții”, editată în 1982) propusă tot de un timișorean. Provocarea asumată de Horea Crișovan (chitară și voce) i-a mai alăturat pe Flavia Hojda și Pavel Ulici – voce, Dănuț Blaga - bass și Florin Cvașa - tobe.

(w882)

(w882)

Rodion G.A. (Roșca), un pionier electro-rock român, a fost celebrat de We Singing Colors (soliștii Roxana Niculae și Andrei Hațegan) respectiv Brazda lui Novac (electronics). „Stele și lumini” (filmată la TVR în 1982) a fost reorchestrată inedit, în manieră electro-pop. Cei doi soliști au prezentat și o surpriză: hitul Mondial - „De va veni la tine vântul”.

(w882)

De pe primul LP Holograf (1983), balada „Păsări de fum” (compusă peste noapte de Mihai Pocorschi pentru vocea lui Gabriel Cotabiță) a fost redescoperită de chitaristul Eugen Caminschi (care a propus și noua orchestrație) cu aportul lui Bogy Nagy – voce, Cristi Copaciu – chitară, Iulian Vrabete – bass și Claudiu Purcărin - tobe.

(w882)

Spațiul de emisie generos, oferit de TVR3, a fost completat de un rezumat al celor 11 remake-uri „Rockul Carantinei”, la care se adaugă câteva provocări independente, cu mulțumiri tuturor celor care au participat, în particular, cofondatorilor proiectului inițial, Gabi „Pipai” Andrieș și Iulian Vrabete.

De asemenea, un raid prin Arhiva Multimedia TVR redescoperă câteva filmări / piese de sezon cu Sincron, Phoenix, Roșu și Negru & Aurora, Aura Urziceanu & Cvartetul București, Venus, Dida Drăgan și Nicu Alifantis.

La mulți f-ani, TVR (31 decembrie 1956), în particular colaboratorilor și telespectatorilor „Remix”!

***
credite foto: Promusic Events
Realizator: Doru Ionescu

 

 

15:00 Cântec şi poveste

* Studioul teritorial Iaşi

* Florile Ceahlaului 2024 (partea IV)

Producător Horia Gumeni

16:00 Forum economic

* Studioul teritorial Craiova

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător, moderator Luiza Paraschivu

Transmisiune directa

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", este difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3