loader
Foto

Rock feminin cu SECRET la Remix

“Remix” de martie, aduce talentul, succesul şi frumuseţea celor de la „Secret” la TVR 3, sâmbătă, 17 martie, de la ora 22.00.

 

Remix

Grupul feminin Secret a reprezentat unul dintre cele mai importante exporturi de rock românesc din anii ’90, altfel tulburi pentru industria spectacolului după Revoluție. Ani de zile, fetele au concertat în Italia, episodic în Franța, Turcia, Germania și Elveția, lansând două discuri, între care unul internațional.

(w882)

La ideea și cu voința claviaturistei Adriana Buciu, formația s-a conturat imediat după Revoluție, schimbând mai multe instrumentiste și soliste. Cu sala de repetiții la Casa Studenților din București, trupa a început pe coordonate pop-rock, pentru a se consacra într-un gen – heavy-metal – la putere în primii ani ’90.

Discul „Strict Secret”, înregistrat în 1992, etala o primă componență stabilă, cu Mariana Țurcanu – voce, Adriana Buciu – tobe, Cristina Puia – chitară, Mirela Păun – chitară și voce, Angela Vulpescu – bass. Era anul primelor concerte în Italia, care aveau să se prelungească până în 1999 în adevărate turnee în peninsulă. Atunci au primit de altfel premiul „Miglior Rivelazione Rock Internazionale dell anno”.

(w882)

Într-o perioadă în care fetele stăteau la coadă pentru vize la Ambasada Italiei din București, în peninsulă grupul reprezenta România la „Columbiadă” ( show TV transmis în toată lumea, Genova) și cântau cot la cot cu staruri pop-rock de primă mână. Reportaje cu Secret la posturi TV din Europa fuseseră difuzate încă din 1990 și au continuat şi în anii următori.

Aparițiile pe Rai Uno, la ore de maximă audiență, au fost dublate în țară de o filmare pentru Revelion 1993, la TVR. Din anul următor, începând cu festivalul „Dracula Rock”, Secret au convins și au crescut în popularitate și în România. Fusese unul dintre primele concerte cu noua solistă Claudia Dumitru.

În perioada imediat următoare, imaginea de ansamblu a trupei s-a schimbat treptat, de la heavy metalul compatibil cu glam rockul de peste ocean, spre un stil etno/funk/rock alternativ. Ideea impresarului italian a fost dezvoltată de fete, preluând cântece din repertoriul celebrei soliste de muzică populară Angela Buciu, mama Adrianei.

Melodiile discului „A lu' Nelu” – contând în ascensiunea curentului etno din România, încă în stadiu incipient – au găsit răsunet tot în peninsulă, unde a și fost publicat albumul. Mai mult, fragmente de melodii Secret au fost preluate pe coloanele sonore a cel puțin două filme artistice italiene.

Fetele rememorează un vârf al carierei Secret în 1996, atunci când au cântat într-o importantă gală, în piața San Giovanni din Roma, pe aceeași scenă cu Zucchero, Def Leppard, Alannah Myles, Paul Young… Totuși, întârzierea în atingerea unui nivel superior al carierei internaționale a obosit și slăbit coeziunea formației.

(w882)

Cu melodii înregistrate pentru un disc nemaiapărut, în discuții pentru un turneu în America, activitatea Secret s-a oprit brusc în 1999, la 10 ani de la primele repetiții. Un deceniu în care România trecuse printr-o reinventare a showbiz-ului, dureroasă pentru mulți actanți ai scenei rock. Fetele au plecat în cele patru zări și nu au mai cântat niciodată împreună…

Interviurile de la Casa Studenților din București au fost filmate în 2002, când celebrul edificiu sărbătorea 65 de ani de la înființare. În muzică au rămas fetele care s-au stabilit în străinătate, intervievate în 2013. Mariana (astăzi trăind la Stockholm) nu mai cântă, în schimb Cristina (Roma) a fost filmată în incinta școlii de rock pe care a fondat-o cu soțul său și unde repetă cu formația lor Stasi.

Realizator: Doru Ionesscu

Foto: arhive personale, facebook

***

Emisiunea este difuzată online şi pe TVR+.

 

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3