loader
Foto

Rockul Carantinei / Retro Rock 2021... în zbor!

În 19 iunie 2021, de la ora 22:00, ultimul „Remix” din stagiunea de primăvară TVR3 continuă cu Rockul Carantinei / Retro Rock 2021... în zbor!  

 

Remix

Așa cum anunțam în prima ediție „Remix” din această stagiune, proiectul „Rockul Carantinei” a continuat în forță cu un al doilea sezon, în plină desfășurare. Primele remake-uri au apărut déjà pe youtube, iar rubrica „Remix” le pune în valoare. Sfinx - „Focuri vii”, propunere ambițioasă de anul trecut, a fost pus în pagină de Călin Pop (șef de proiect, intervievat) – voce & chitară, Adrian Mondescu – claviaturi, Adrian Ciuplea – bass și Bubu Cernea (fiul bateristului originar) – tobe.

(w882)

Încă un remake interesant și valoros din rockul anilor 80, Pro Musica - „Logica timpului” aparține grupului sibian OneNightStand, îndrumat de compozitorul Ilie Stepan (intervievat despre o operă rock a trupei timișorene, interzisă la mijlocul deceniului, din care au supraviețuit însă câteva compoziții): Diana Toader – voce, Dragoș Dicu și Andrei Simtion – chitare, Mihai Grozavu – bass și Alex Pah – tobe.

(w882)

Anii '70 sunt prezenți cu propunerea grupului arădean CeiTrei (FFN - „Soare de-aș avea”): Ciprian Mateian – voce & chitară, Tiberiu Back – bass și Sergiu Nădăban – tobe. Ca și în cazul sibienilor, și arădenii s-au înregistrat și filmat singuri, oferind proiectului videoclipul „la cheie”. Semne că cel puțin două generații următoare de muzicieni rock au făcut un pas în plus spre asumarea unei istorii, frumoase dar complicate.

(w882)

Dacă emisiunea „Remix” intră în vacanță până în toamnă (vorba vine, altfel filmările și editarea acestora continuă în ritm susținut pentru viitoarea stagiune), proiectul „Rockul Carantinei” / „Retro Rock” este în derulare. Varianta live este anunțată pentru data de 7 iulie 2021, la clubul bucureștean Quantic, cu spectatori! Spectacolul va fi posibil grație unei finanțări venită deopotrivă din partea Ministerului Culturii și a unei campanii de crowdfunding.

(w882)

Avanpremieră la o ediție a emisiunii TVR1 „Adevăruri despre trecut” din toamnă:

A doua rubrică se constituie într-un reportaj inedit pentru o emisiune muzicală, care remixează rock și folk cu legende ale aviației române mai puțin cunoscute: „Rock’n’Zbor”! Dacă de Doru Istudor (Voltaj, MS), Liviu Hoisan (Tectonic, Comandorul Hoisan), Maria Gheorghiu ori Jimi El Laco ați mai auzit la „Remix”, de IAR 80/81 și Iosif Șilimon cu siguranță nu.

(w882)

 

Prima parte a rubricii a fost filmată la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, cu un referent de specialitate – muzeograful Sorin Turturică, având încă un consilier important în persoana prof. Dr. Daniel Reynaud (Avondale University, Australia). Avionul IAR 80/81, distins în luptele din cel de-al doilea război mondial, este prezent astăzi doar în arhive și legende povestite și repovestite. Și cine știe, într-un viitor apropiat, vom trăi să vedem zburând o replică 1/1 (există câteva încercări de realizare, în curs de edificare).

(w882)

(w882)

 

Inginerul Iosif Șilimon este la rândul său un nume intrat în legenda aeronauticii civile românești, impunând proiectele sale de planoare și motoplanoare marca IS, devenită brand internațional de la jumătatea anilor 70. Deși nu se mai fabrică de decenii, aparate precum IS 28 B2 sau IS 28 M2 (acestea fiind cele mai populare) zboară în continuare, nu numai în România.

(w882)

Pe lângă Sorin Turturică, intervievat despre acest subiect a fost George Rotaru, comandantul Aeroclubului „Aurel Vlaicu”, la aerodromul de la Clinceni, cel care a și facilitat filmările în zbor.

(w882)

(w882)

(w882)

Echipa „Remix” vă dorește vacanțe cu cer senin și concerte cu spectatori!

Credite foto: facebook, arhive personale

Producător: Doru Ionescu

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3