loader
Foto

Galerie foto

„Vlahii” din Timoc sunt români. Poveştile lor, la „Lumea de aproape”

Zeci de mii de români trăiesc pe Valea Timocului, în Serbia, uitaţi, parcă, de ţara lor, fără beneficiile de a fi recunoscuţi ca minoritate. Despre suferinţa şi speranţele lor, într-o ediţie în premieră a emisiunii de la TVR 3, pe 24 ianuarie, ora 13.30.

 

Lumea de aproape

Pentru românii din Timocul Sârbesc, soarele răsare românește, dar apune sârbește. De ani de zile, zecile de mii de români care locuiesc aici trăiesc cu speranța că, într-o zi, frații lor din țara mamă își vor aminti de ei – nu doar la sărbători.

Pe 24 ianuarie, de la ora 13.30, urmărim la TVR 3 o ediţie în premieră „Lumea de aproape”, despre durerea și speranțele românilor din Valea Timocului Sârbesc.

(w882)

În ultimii 30 de ani, milioane de români au plecat peste hotare, să-și facă o viață mai bună în lumea mare. Vorbim mereu despre ei. Dar, la câțiva pași de România, peste Dunăre, în zonele istorice, trăiesc zeci de mii de români. De care ne amintim, eventual, la câte o sărbătoare.

(w882)

Echipa emisiunii „Lumea de aproape” merge, aşadar, în Serbia, pe Valea Timocului. Aici, potrivit autorităților sârbe, trăiesc aproximativ aproximativ 35 de mii de vlahi, cum îi numesc sârbii pe românii din Timoc. Spre deosebire de Voievodina, unde comunitățile românești sunt recunoscute ca minoritate și se bucură de autonomie şi limba română este oficială, în Timoc, românii aud şi vorbesc limba română doar în biserici. Iar acestea sunt construite, oficial, drept garaje sau anexe agricole...

(w882)

Investigaţii jurnalistice, poveşti de viaţă, întâmplări şi oameni deosebiţi. O nouă ediţie „Lumea de aproape” ne conectează cu „vlahii” din Timoc, pe 24 ianuarie, de la ora 13.30, la TVR 3.

***

Realizatori: Luiza Paraschivu, Oana Danciu

Studioul TVR Craiova

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3