Pe 11 decembrie, la TVR3, de la orele 19.30, Radu Găină ne-a propus la "Românii și lumea" o ediție despre "Cuza vodă și Carol I".
La 1859, Alexandru Ioan Cuza părea căzut din cer pentru a fi ales domn de către foștii pașoptiști care doreau unirea Principatelor. Alesul moldovenilor și moldovenilor era un boier sadea care nu fusese un student prea grozav, nu-și terminase studiile pariziene, fusese un apropiat al lui Nicolae Vogoride, și desi își dăduse o demisie de răsunet în calitate de pârcalab de Galați, datorită ingerințelor administrative ale acestuia în timpul alegerilor ad-hoc, acceptase apoi din nou colaborarea cu caimacanul antiunionist.
Alexandru Ioan Cuza
.

Noul domn a acceptat o provocare la care nu s-ar fi încumetat oricine. A fost îndemnat și de cancelarul Otto von Bismarck să vină în România, după cum consemnează un document păstrat în arhivele militare de la Karsluhe. Nu i-a fost prea ușor prințului străin să accepte mentalitățile românești și după patru ani a vrut să renunțe la tron, dar a fost convins de Lascăr Catargiu, important om politic român conservator, să renunțe la acest gând. Carol de Hohenzollern Simaringen a creat un stat funcțional și după ce România și-a obținut independența în anii 1877-1878 pe câmpul de luptă, în frunte cu domnitorul sau, în 1881 a devenit regat.

.