loader
Foto

"Românii și lumea": "Cuza vodă și Carol I"

Pe 11 decembrie, la TVR3, de la orele 19.30, Radu Găină ne-a propus la "Românii și lumea" o ediție despre "Cuza vodă și Carol I".

 

La 1859, Alexandru Ioan Cuza părea căzut din cer pentru a fi ales domn de către  foștii pașoptiști care doreau  unirea Principatelor. Alesul moldovenilor și moldovenilor era un boier sadea care nu  fusese un student prea grozav, nu-și terminase studiile pariziene, fusese un apropiat al lui Nicolae Vogoride, și desi își dăduse o demisie de răsunet în calitate de pârcalab de Galați, datorită ingerințelor administrative ale acestuia în timpul alegerilor ad-hoc, acceptase apoi din nou colaborarea cu caimacanul antiunionist.

(w882) 3
Alexandru Ioan Cuza

În istoria românilor, Alexandru Ioan Cuza a fost omul epocii sale, dar prin instinct și înfăptuiri a depășit-o. Țăranii munteni și moldoveni îi spuneau Cuza vodă pentru că domnul Unirii realizase o reformă agrară  și primiseră pământ. Cum remarcau contemporanii, Alexandru Ioan Cuza era înzestrat cu darul facerii de bine  și după cum preciza Mihail Kogălniceanu, principalul său colaborator în perioada reformării statului, Cuza-voda scrisese o pagină luminoasă în istoria românilor. Pentru înfăptuirea acelor reforme fundamentale încălcase principiile democratice și instaurase un regim autoritar. Erau însă contradicțiile societății românești și cu acestea s-a confruntat  și  Carol de Hohenzollern Sigmaringen, prințul străin adus în fruntea țării după îndepărtarea lui Alexandru Ioan Cuza.
.
(w882) 98
.
Noul domn a acceptat o provocare la care nu s-ar fi încumetat oricine. A fost îndemnat și de  cancelarul Otto von Bismarck să vină în România, după cum consemnează un document  păstrat în arhivele militare de la Karsluhe. Nu i-a fost prea ușor prințului străin să accepte mentalitățile românești și după patru ani a vrut să renunțe la tron, dar a fost convins de Lascăr Catargiu, important om politic român conservator, să renunțe la acest gând. Carol de Hohenzollern Simaringen a creat un stat funcțional și după ce România și-a obținut independența în anii 1877-1878  pe câmpul de luptă, în frunte cu domnitorul sau, în 1881 a devenit regat.
.
(w882) 1
.
Cuza vodă știa că aceste deziderate  erau apanajul unui prinț străin și când a fost ales deputat de Mehedinți în 1870, a refuzat să se întoarcă în țară pentru a nu-i complica situația principelui Carol.
.
Producător și realizator Radu Găină

 

 

15:00 Weekend Retro

*Retro Fest

* Festivalul George Grigoriu (II) (70’)

*Recital Raphael-Cerbul de Aur 1970 (40’)

Jurnalist Irninis Miricioiu

Producator delegat Razvan Onesa

17:00 Calator de meserie

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Brașovul în trei acte, artă, stele și campioni

Producător Simona Boanta

 
“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

 

#tvr3