Sâmbătă, 4 decembrie, de la orele 19.30, la , la TVR 3, Radu Găină vă invită să urmăriți o nouă ediție "Românii și lumea" despre "O parohie istorică..."
Când s-au întrunit în ziua în care sărbătoreau Praznicul Adormirii Maicii Domnului, anul de la Hristos 1904, emigranții transilvăneni ortodocși din Cleveland - Ohio nu erau deciși dacă e o adunare sau un sinod parohial. Așa consemnează procesul verbal din acea zi, în care au hotărât să înființeze o parohie istorică, adresând o cerere către Mitropolia Ortodoxă de la Sibiu pentru a le trimite preot.
.
Lângă biserica ortodoxă "Sfânta Maria" din Cleveland-Ohio s-a înființat Casa Română, unde s-au desfăsurat diferite activități sociale și culturale și au fost primiți vizitatori din țară. Când prințul moștenitor Carol al României a vizitat parohia în anul 1920, în voiajul său din jurul lumii, după despărțirea de Zizi Lambrino, edificiul nu exista, însă acesta a fost inaugurat șase ani mai târziu în prezența fratelui său, prințul Nicolae. Un oaspete de seamă al românilor americani din Cleveland-Ohio a fost George Enescu.
.
..
Parohia Sfânta Maria din Cleveland-Ohio este un creuzet în care s-au forjat la focul nestins al istoriei aspirațiile și năzuintele unei comunităti care a ținut să păstreze în Lumea nouă ceva din ființa ei intimă. O impuneau cu necesitate condiționările la care erau supuși emigranții transilvăneni și bănățeni ajunși în acest pământ al făgăduinței reprezentat de societatea americană. Când se împlinise o jumătate de veac de la înființarea parohiei, în timpul păstoririi preotului Ioan Truția, vrednic de aducere aminte, credincioșii ortodocși de la biserica "Sfânta Maria" din Cleveland-Ohio au decis să vândă lăcașul și proprietatea din Detroit Avenue pentru una mai mare din Warren Road. Printr-un ceremonial îndătinat s-au despărțit de vechea biserică unde s-au botezat, cununat și și-au petrecut morții pe ultimul drum și au ridicat un nou lăcaș mai potrivit cu nevoile comunității.
.
.
.
.
Parohia "Sfânta Maria" din Cleveland-Ohio este una istorică prin execelență. O demonstrează cu asupra de măsură abnegația și devotamentul preoților care au citit semnele vremurilor și au îndrumat cu dăruire, responsabilitate și credință turma păstoriților spre un viitor ce l-au dorit mereu mai bun. Ei nu uită de unde au plecat si prețuiesc un anume mod de a fi. Și îndrăznim să credem că e unul care le izbăvește dorurile și nostalgia.
.
.. Producător și realizator Radu Găină