„Mia și drumul” a fost primul episod al seriei „Românii şi lumea”, în care Radu Găină ne-a purtat pe urmele comunității românești din SUA. Sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 19.30, la TVR3.
„Românii şi lumea”, o altă noutate a grilei TVR3, ne propune, sâmbăta, de la ora 19.30, o serie de filme documentare şi eseuri de televiziune despre modul în care românii „au jucat” pe scena lumii, de la etnogeneză la contemporaneitate.
***
Primul episod, care deschide această serie, poartă un nume sugestiv: „Mia și drumul...”
Bătrânii din Ardeal spuneau că fiii și nepoții lor pleacă la „Amelica". Era aproape un exod spre un nou pământ al făgăduinței, peste apa cea mare, unde, muncind în condiții extrem de dure, puteai agonisi o mie de dolari pentru a te întoarce acasă și a cumpăra pământul visat. Pentru că acesta era, de fapt, adevăratul „pământ al făgăduinței".
Nu-i vorbă, țăranii români ardeleni, bănățeni, bucovineni n-au inventat emigrația. S-au luat după ungurii și sașii din Austro-Ungaria. Erau la fel ca imigranții de aiurea. Unele sate aproape se goleau de bărbații aflați în puterea vârstei.
După o vreme și-au luat femeile și copiii. Au fost urmați de preoți tineri, ortodocși și greco-catolici, ca Moise Balea, Ioan Podea, Epaminonda Lucaciu, Alexandru Niculescu.
În existența lor din Lumea Nouă, aveau nevoie de hrană și pentru suflet. Și-au scos ziare și au întemeiat societăți pentru a se asigura în fata neprevăzutului de orice fel.
În timpul Primului Război Mondial, au simțit românește și au militat pentru unirea provinciilor de peste munți cu regatul României. Necondiționat.
După Primul Război Mondial, unii s-au întors acasă, dar mulți dintre ei au rămas pentru totdeauna în SUA și au creat comunitatea româno-americană.
Povestea lor este una de succes și merită să deschidem seria „Românii și lumea" cu ea.
***
Producător: Radu Găină