loader
Foto

Sâmbătă, la Remix: povești nemuritoare cu blues și jazz

La TVR 3, sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 22:30, Doru Ionescu remixează povești nemuritoare, cu blues și jazz…de ieri, de azi, pentru totdeauna.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Recentele incursiuni pe urmele muzicienilor români din diaspora, în primul rând în Germania, prilejuiesc realizatorilor emisiunii reamintirea câtorva personalități plecate prea repede din această lume.

Evocarea lor, de la alb negru la color, e posibilă datorită colaboratorilor - prieteni conaționali, martori oculari care certifică realizările lor muzicale cu savoare de povești nemuritoare.

Firește, are cuvântul în primul rând Florian Lungu, care îl prezintă pe PETER HERBOLZHEIMER.

(w235) Peter(w235) Peter

Suflător, aranjor și dirijor cu care a colaborat atâția ani Leopold Reisenauer, care îi prezintă și astăzi unele compoziții cu big bandul său P.O.L.D.I.

(w235) Cicero dis(w235) Cice

Un alt mare dispărut, pianistul EUGEN CICEU, zis Cicero, este evocat printr-un fragment inedit, înregistrat hăt în 1961 (compoziție a eminentului prim dirijor al Orchestrei Electrecord, Theodor Cosma), dar și prin primul concert (1994, în România) cu (contra)basistul Decebal Bădilă.

(w882) decebalcic

Fratele lui Decebal, OVIDIU BĂDILĂ, este și ultimul personaj de poveste rememorat în emisiune, împreună cu aceiași P.O.L.D.I. și Moșu Lungu.

(w882) ovidiu

Plecați între anii ’60 și ultimii ani ’80, cei trei iluștri muzicieni români de talie mondială au lăsat urme puternice în muzica lumii, din păcate încă prea puțin (re)cunoscute acasă.

În partea a doua a emisiunii, bateristul LIVIU POP (stabilit la Hartford, Connecticut) este prezent într-un portret colorat de numeroși instrumentiști notorii, în primul rând americani, cu care a cântat în România de-a lungul ultimului deceniu.

(w882) krypton

Plecat din țară în 1989, după ce a brăzdat America în lung și-n lat, a colaborat cu nume precum Sam Lay, Hubert Sumlin, Debbie Davies, Lucky Peterson, Lil’ Dave Thompson, Tony Lynn Washington, Ruben Wilson, Chris McDermott, Diane Blue, Chris Tofield, Murali Coryell, Roberto Morbioli și încă multe altele.

(w882) Liviu

Parte dintre acestea apar în fragmente de concert în emisiune, mulțumită recitalurilor de la Sighișoara Blues Festival.

(w882) Liviu

Pe de altă parte, Liviu apare anual în România într-un grup cu Raul Kușak, Urban Unit, în ultimii ani și cu Hanno Höfer.

(w882) Liviu

Interviul a fost luat în momentul debutului cu un proiect inedit, solo - Sonic Play - vecin muzicii electro, dar cu permanente intervenții analogice (pardon, percuționiste!).

(w882) Liviu

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale & Facebook

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3