loader
Foto

„Sandamarinul”, o istorie ieşeană

La TVR3, duminică, 29 august, de la ora 13.30, „Iașii marilor iubiri” ne spun povestea cu gust a unei cărți celebre și a unei autoare la fel de celebre.

 

Iașii marilor iubiri

Toți suntem rudă cu Sanda Marin, toți avem acasă „un sandamarin". Sanda Marin e o legendă a fiecarei familii din România. În fiecare bucătărie există această carte de bucate, un fel de prieten de familie, o carte pentru mai multe generații.

O parte din cultura gastronomică românească s-a cristalizat la Iași. Cecilia Simionescu Zapan este numele ascuns în „Sandamarinul” din fiecare casă din România. Prof. Ana Ciornei, o rudă a sa, a inspirat expoziția „Istorie și gastronomie, 1840-1940",  coordonată de prof. Mihaela Tudose, despre un secol de emancipare pornind de la lingură și polonic.

(w500) Expo Sanda

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”– Muzeul „Poni-Cernătescu” din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași au organizat expoziţia „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin - Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1840 - 1940)”.

Mihail Kogălniceanu, pasionat de gastronomie, a tipărit, împreună cu Costache Negruzzi, o primă carte de bucate din istoria Moldovei, intitulată „200 de reţete de bucate cercate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Prima ediție, publicată în 1841, nu a fost asumată oficial de autori, cartea prezentând doar o ştampilă cu iniţialele acestora. Cecilia Simionescu Zapan publică, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care o situează între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă. Născută în 1900, Cecilia Simionescu a fost fiica prof. univ. Ion Simionescu, academician şi director al Editurii „Cartea Românească” din Bucureşti, editură care a și publicat cartea în anul 1936, conform palatulculturii.ro.

(w500) Sanda Mari

***

Iașii marilor iubiri

Studio TVR Iași

Producător: Oana Lazăr

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

20:00 Din arhiva TVR

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3