loader
Foto

„Sandamarinul”, o istorie ieşeană

La TVR3, duminică, 29 august, de la ora 13.30, „Iașii marilor iubiri” ne spun povestea cu gust a unei cărți celebre și a unei autoare la fel de celebre.

 

Iașii marilor iubiri

Toți suntem rudă cu Sanda Marin, toți avem acasă „un sandamarin". Sanda Marin e o legendă a fiecarei familii din România. În fiecare bucătărie există această carte de bucate, un fel de prieten de familie, o carte pentru mai multe generații.

O parte din cultura gastronomică românească s-a cristalizat la Iași. Cecilia Simionescu Zapan este numele ascuns în „Sandamarinul” din fiecare casă din România. Prof. Ana Ciornei, o rudă a sa, a inspirat expoziția „Istorie și gastronomie, 1840-1940",  coordonată de prof. Mihaela Tudose, despre un secol de emancipare pornind de la lingură și polonic.

(w500) Expo Sanda

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”– Muzeul „Poni-Cernătescu” din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași au organizat expoziţia „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin - Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1840 - 1940)”.

Mihail Kogălniceanu, pasionat de gastronomie, a tipărit, împreună cu Costache Negruzzi, o primă carte de bucate din istoria Moldovei, intitulată „200 de reţete de bucate cercate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Prima ediție, publicată în 1841, nu a fost asumată oficial de autori, cartea prezentând doar o ştampilă cu iniţialele acestora. Cecilia Simionescu Zapan publică, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care o situează între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă. Născută în 1900, Cecilia Simionescu a fost fiica prof. univ. Ion Simionescu, academician şi director al Editurii „Cartea Românească” din Bucureşti, editură care a și publicat cartea în anul 1936, conform palatulculturii.ro.

(w500) Sanda Mari

***

Iașii marilor iubiri

Studio TVR Iași

Producător: Oana Lazăr

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Producător şi realizator Luminiţa Purdea-Cotuţiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

„Plicul”, spectacol din Arhiva de Aur TVR

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră la adresa corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu ...

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Moonlight breakfast

Moonlight breakfast

publicat: joi, 12 septembrie 2024

Moonlight Breakfast, considerată cea mai bună trupă de export din România este formată din Cristina și Bazooka. Muzica lor este un mix urban, ...

 

#tvr3