La TVR3, duminică, 29 august, de la ora 13.30, „Iașii marilor iubiri” ne spun povestea cu gust a unei cărți celebre și a unei autoare la fel de celebre.
Toți suntem rudă cu Sanda Marin, toți avem acasă „un sandamarin". Sanda Marin e o legendă a fiecarei familii din România. În fiecare bucătărie există această carte de bucate, un fel de prieten de familie, o carte pentru mai multe generații.
O parte din cultura gastronomică românească s-a cristalizat la Iași. Cecilia Simionescu Zapan este numele ascuns în „Sandamarinul” din fiecare casă din România. Prof. Ana Ciornei, o rudă a sa, a inspirat expoziția „Istorie și gastronomie, 1840-1940", coordonată de prof. Mihaela Tudose, despre un secol de emancipare pornind de la lingură și polonic.
Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”– Muzeul „Poni-Cernătescu” din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași au organizat expoziţia „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin - Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1840 - 1940)”.
Mihail Kogălniceanu, pasionat de gastronomie, a tipărit, împreună cu Costache Negruzzi, o primă carte de bucate din istoria Moldovei, intitulată „200 de reţete de bucate cercate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Prima ediție, publicată în 1841, nu a fost asumată oficial de autori, cartea prezentând doar o ştampilă cu iniţialele acestora. Cecilia Simionescu Zapan publică, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care o situează între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă. Născută în 1900, Cecilia Simionescu a fost fiica prof. univ. Ion Simionescu, academician şi director al Editurii „Cartea Românească” din Bucureşti, editură care a și publicat cartea în anul 1936, conform palatulculturii.ro.
***
Iașii marilor iubiri
Studio TVR Iași
Producător: Oana Lazăr