loader
Foto

„Sandamarinul”, o istorie ieşeană

La TVR3, duminică, 29 august, de la ora 13.30, „Iașii marilor iubiri” ne spun povestea cu gust a unei cărți celebre și a unei autoare la fel de celebre.

 

Iașii marilor iubiri

Toți suntem rudă cu Sanda Marin, toți avem acasă „un sandamarin". Sanda Marin e o legendă a fiecarei familii din România. În fiecare bucătărie există această carte de bucate, un fel de prieten de familie, o carte pentru mai multe generații.

O parte din cultura gastronomică românească s-a cristalizat la Iași. Cecilia Simionescu Zapan este numele ascuns în „Sandamarinul” din fiecare casă din România. Prof. Ana Ciornei, o rudă a sa, a inspirat expoziția „Istorie și gastronomie, 1840-1940",  coordonată de prof. Mihaela Tudose, despre un secol de emancipare pornind de la lingură și polonic.

(w500) Expo Sanda

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”– Muzeul „Poni-Cernătescu” din Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași au organizat expoziţia „Istorie şi gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin - Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1840 - 1940)”.

Mihail Kogălniceanu, pasionat de gastronomie, a tipărit, împreună cu Costache Negruzzi, o primă carte de bucate din istoria Moldovei, intitulată „200 de reţete de bucate cercate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”. Prima ediție, publicată în 1841, nu a fost asumată oficial de autori, cartea prezentând doar o ştampilă cu iniţialele acestora. Cecilia Simionescu Zapan publică, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care o situează între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă. Născută în 1900, Cecilia Simionescu a fost fiica prof. univ. Ion Simionescu, academician şi director al Editurii „Cartea Românească” din Bucureşti, editură care a și publicat cartea în anul 1936, conform palatulculturii.ro.

(w500) Sanda Mari

***

Iașii marilor iubiri

Studio TVR Iași

Producător: Oana Lazăr

21:00 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leşe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artişti, manageri, lăutari. Invitaţii ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viaţa lor este un drum care trebuie adus in atenţia telespectatorilor. Viaţa lor este o mişcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leşe înseamnă un dialog de împăcare şi de bucurie.

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Mihai Enea

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediţii, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, şi ilustrate vizual prin imagini de arhivă, fotografii vechi şi dramatizări.

Producător Angela Precup

 
“Satul meu”: Marginea, meșteșuguri la rang de artă

Marginea, județul Suceava. O localitate cu iz de oraș din Occident, cu gospodării dintre cele mai moderne și o comună în care oamenii așteaptă ...

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

Festivalul Valeria Peter Predescu - Invitații

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Vineri, 25 aprilie, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție a îndrăgitei emisiuni “Cântec și poveste” cu selecțiuni de la cea de-a XIII-a ...

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

Dialog cu regizorul Radu Mihăileanu, la TVR 3

publicat: miercuri, 23 aprilie 2025

Radu Mihăileanu poartă un dialog revelator cu Andreea Știliuc. Vom afla lucruri mai puțin cunoscute despre marele regizor, îi vom cunoaște ...

 

#tvr3